În urmă cu jumătate de secol, Statele Unite dominau de o manieră categorică Cupa Davis. Americanii au obținut 5 succese la rând (1968, 1969, 1970, 1971 și 1972), ultimele două după finale câștigate împotriva României.
În 1971, SUA se impusese cu 3-2, într-o partidă ținută pe teren propriu, la Charlotte. Un an mai târziu, țara noastră spera să oprească supremația sportivilor de peste ocean, iar argumente erau destule. România venea după o victorie cu 4-1 în fața Australiei, în semifinale, și avea de această dată avantajul terenului propriu, ultimul act ținându-se în capitală.
Tricolorii au pierdut din nou cu 3-2, Stan Smith câștigând ambele dispute de simplu și contribuind din plin la succesul din proba de dublu. În ciuda victoriei, Smith a rămas în relații foarte reci cu Ion Țiriac, despre care spune că a apelat la o serie de subterfugii pentru ca România să se impună.
Fotbal
Rezumatul derby-ului Man United - Arsenal! Ronaldo a fost din nou decisiv pentru "Diavoli"
ACUM 5 ORE
"Au fost zece zile de ploaie la București, iar ei udau terenul și mai mult încât să fie și mai lent. Țiriac a orchestrat totul, și-a adus toate rudele și le-a pus arbitrii de linie. Au fost numeroase decizii greșite. Iar evenimentul în sine a fost foarte tensionat, veneam după incidentele de la Olimpiada de la Munchen. Iar totul a devenit și mai tensionat. Țiriac a făcut totul să provoace tribunele, trăgea de timp. După meci i-am zis niște lucruri urâte lui Țiriac când îi strângeam mâna și asta a fost tot… N-a fost deloc o despărțire prietenoasă. Nu am mai vorbit cu el 2-3 ani după acel moment”, a dezvăluit Stan Smith pentru Ubitennis, citat de spotmedia.

Ion Țiriac și Stan Smith s-au împăcat după 30 de ani

Relația dintre Stan Smith și Ion Țiriac nu a mai fost niciodată la fel după acel episod, timp de 30 de ani. În 2002, românii i-au invitat pe rivalii din urmă cu trei decenii la o partidă demonstrativă, între marii jucători care se luptaseră pentru Salatieră. A fost momentul în care relația dintre Țiriac și Stan Smith s-a detensionat, românul impresionându-l pe fostul mare jucător cu atitudinea sa.
"A fost prietenos, au pus imnul României și al SUA, s-a lăsat cu artificii. După meci, i-am spus lui Țiriac că trebuie să merg la Atena și că am escală la Viena. Iar Ţiriac a spus să iau avionul lui. Am avut doi piloți și o frumoasă stewardesă. I-am scris un bilet după: ‘Țiri, iți mulțumesc foarte mult, a fost minunat și mi-ar plăcea să îngropăm securea războiului'!”, a adăugat Stan Smith.
Fost număr unu mondial, Stan Smith a câștigat în carieră, printre altele, US Open (1971) și Wimbledon (1972). În această din urmă finală a trecut în ultimul act de Ilie Năstase, pe care l-a învins după o luptă palpitantă cu 4-6, 6-3, 6-3, 4-6, 7-5.
https://i.eurosport.com/2020/06/18/2834889.jpg
Fotbal
Rezumatul partidei Tottenham - Brentford, câștigată de londonezi cu 2-0
ACUM 6 ORE
Bundesliga
Întorsătură de situație! Borussia Dortmund-Bayern Munchen se va juca cu spectatori
ACUM 6 ORE