În urmă cu jumătate de secol, Statele Unite dominau de o manieră categorică Cupa Davis. Americanii au obținut 5 succese la rând (1968, 1969, 1970, 1971 și 1972), ultimele două după finale câștigate împotriva României.
În 1971, SUA se impusese cu 3-2, într-o partidă ținută pe teren propriu, la Charlotte. Un an mai târziu, țara noastră spera să oprească supremația sportivilor de peste ocean, iar argumente erau destule. România venea după o victorie cu 4-1 în fața Australiei, în semifinale, și avea de această dată avantajul terenului propriu, ultimul act ținându-se în capitală.
Tricolorii au pierdut din nou cu 3-2, Stan Smith câștigând ambele dispute de simplu și contribuind din plin la succesul din proba de dublu. În ciuda victoriei, Smith a rămas în relații foarte reci cu Ion Țiriac, despre care spune că a apelat la o serie de subterfugii pentru ca România să se impună.
Cupa Mondială FIFA
Cu un eșec cu Japonia, Spania ar ieși mult mai bine! Anunțul lui Carvajal, după speculațiile apărute
ACUM 23 MINUTE
"Au fost zece zile de ploaie la București, iar ei udau terenul și mai mult încât să fie și mai lent. Țiriac a orchestrat totul, și-a adus toate rudele și le-a pus arbitrii de linie. Au fost numeroase decizii greșite. Iar evenimentul în sine a fost foarte tensionat, veneam după incidentele de la Olimpiada de la Munchen. Iar totul a devenit și mai tensionat. Țiriac a făcut totul să provoace tribunele, trăgea de timp. După meci i-am zis niște lucruri urâte lui Țiriac când îi strângeam mâna și asta a fost tot… N-a fost deloc o despărțire prietenoasă. Nu am mai vorbit cu el 2-3 ani după acel moment”, a dezvăluit Stan Smith pentru Ubitennis, citat de spotmedia.

Ion Țiriac și Stan Smith s-au împăcat după 30 de ani

Relația dintre Stan Smith și Ion Țiriac nu a mai fost niciodată la fel după acel episod, timp de 30 de ani. În 2002, românii i-au invitat pe rivalii din urmă cu trei decenii la o partidă demonstrativă, între marii jucători care se luptaseră pentru Salatieră. A fost momentul în care relația dintre Țiriac și Stan Smith s-a detensionat, românul impresionându-l pe fostul mare jucător cu atitudinea sa.
"A fost prietenos, au pus imnul României și al SUA, s-a lăsat cu artificii. După meci, i-am spus lui Țiriac că trebuie să merg la Atena și că am escală la Viena. Iar Ţiriac a spus să iau avionul lui. Am avut doi piloți și o frumoasă stewardesă. I-am scris un bilet după: ‘Țiri, iți mulțumesc foarte mult, a fost minunat și mi-ar plăcea să îngropăm securea războiului'!”, a adăugat Stan Smith.
Fost număr unu mondial, Stan Smith a câștigat în carieră, printre altele, US Open (1971) și Wimbledon (1972). În această din urmă finală a trecut în ultimul act de Ilie Năstase, pe care l-a învins după o luptă palpitantă cu 4-6, 6-3, 6-3, 4-6, 7-5.
https://i.eurosport.com/2020/06/18/2834889.jpg
Cupa Mondială FIFA
Sergio Aguero sare în apărarea lui Messi după amenințarea pugilistului Canelo Alvarez
ACUM O ORĂ
Cupa Mondială FIFA
Caz de indisciplină la Cupa Mondială! Onana, exclus din lot înainte de Camerun-Serbia
ACUM O ORĂ