Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Steaua, șanse minime să revină în Liga 1 în viitorul apropiat! Care e situația clubului din Ghencea

Eurosport
DeEurosport

Publicat 02/04/2022 la 12:14 GMT+3

Steaua continuă să se confrunte cu probleme juridice care interzic echiepi de fotbal din cadrul CSA să promoveze în Liga 1. Deși s-a speculat că echipa lui Oprița ar putea reveni pe prima scenă chiar din sezonul viitor, șansele sunt nule, iar situația s-ar putea prelungi chiar și pentru stagiunea următoare.

Noul stadion din Ghencea va atrage și el posibili investitori la Steaua

Credit imagine: Eurosport

Steaua este în play-off-ul Ligii a 2-a și din punct de vedere sportiv ar putea spera la promovarea în Liga 1. Din nefericire pentru "militari", statutul juridic nu permite acest lucru, deoarece clubul este în continuare unul departamental, aparținând MApN.
Pentru a reveni în prima ligă, secția de fotbal trebuie să se rupă din cadrul Clubului Sportiv al Armatei și să fie condusă de o societate privată. În ultimele săptămâni au existat zvonuri că s-ar putea găsi pârghii legale pentru ca formația lui Oprița să aibă drept de promovare chiar din acest sezon.
În realitate, lucrurile sunt departe de a fi așa, iar Steaua are șanse minime să aibă drept de promovare și în sezonul viitor. Lanțul procedurilor juridice, CSA plus MApN, fac întreg procesul anevoios astfel încât să se încadreze cu termenele dictate de FRF prin ROAF.
Pentru a-și propune obiectiv promovarea, CSA Steaua e la mâna MApN și a procedurilor interne. Încă de pe vremea actualului Prim Ministru Nicolae Ciucă, fost Ministru al Apărării, mai marii Armatei au analizat două strategii, fără a ajunge la o decizie clară. Prima variantă a fost de a se plia pe legile FRF și a genera o societate privată care să administreze clubul și să scoată secția de fotbal de sub jurisdicția clubului de fotbal.
A 2-a a fost generarea unei proceduri guvernamentală de a schimba Legea Sportului, pentru a permite cluburilor de drept public să aibă drept de promovare de la Liga a 2-a la Liga 1. Ultima variantă nu a mai fost demarată, deci prima soluție pare varianta agreată momentan.
Pașii pe care îi are de făcut CSA Steaua pentru a avea drept de promovare în sezonul următor vs pașii pe care i-au făcut cei din club pentru a demara procedurile în cadrul FRF:
1. Până cu 15 zile înainte de startul noului sezon (estimat la data de 1 august 2022) noua entitate de drept privat trebuie să prezinte documentația legată de noua societate care va prelua locul deținut în Liga a 2-a de CSA Steaua
  • Departamentul juridic al CSA Steaua a înaintat Secretarului de Stat MApN două modalități prin care clubul poate deveni societate de drept privat
  • FRF poate oferi o derogare dacă societatea nouă nu a primit încă aviz de la Tribunal până la începutul sezonului de facto
2. Odată prezentată documentația validă, clubul intră în analiză de dosar la Departamentul Juridic al FRF care dă gir efectiv dacă echipa poate sau nu promova
  • Până a ajunge la această etapă, există o procedură internă specifică MApN prin care se poate demara ruptura echipei de fotbal din entitatea de drept public, cum functionează acum CSA Steaua. Decizia, după avizul Departamentului Juridic MApN, intră în dezbaterea din minister, ultimul cuvânt avându-l Ministrul MApN.
Astfel, la acest moment, departamentele juridice din CSA Steaua și MApN au doar 3 luni și jumătate la dispoziție pentru a realiza documentația necesară noii societăți și implicit intrarea în procedură juridică la Tribunal.
După cum se vede, lucrurile se mișcă greu, iar șansele ca Steaua să petreacă încă cel puțin două sezoane în Liga a 2-a sunt destul de mari.

Steaua s-a zbătut în ultimii ani în ligile inferioare

După scandalul dintre Steaua și FCSB, echipa din cadrul CSA a pornit de jos, fiind susținută de MApN, Primăria Sectorului 5 și de către suporteri. Planul era ca echipa să revină repede în prim planul fotbalului românesc, iar bugetul era unul pe măsură.
Din păcate pentru fani, drumul a fost mai greu decât era de anticipat. Steaua s-a înscris în sezonul 2017-2018 în Liga a 4-a, dar a ratat promovarea, obținută de Academia Rapid (actualul Rapid din Liga 1). În sezonul 2018-2019 pe banca echipei a ajuns legendarul Marius Lăcătuș, dar istoria s-a repetat, Steaua pierzând barajul de promovare în Liga a 3-a.
MApN a continuat să pompeze sume impresionante de bani pentru un asemenea nivel, iar promovarea în Liga a 3-a a venit la finalul stagiunii 2019-2020, sub conducerea tehnică a lui Daniel Oprița. Steaua a zăbovit un singur sezon în al 3-lea eșalon, iar în vara anului trecut a promovat în liga secundă.
Investițiile au continuat și echipa a fost una dintre forțele acestui sezon, calificându-se în play-off. Momentan, "militarii", sunt pe locul 4, ultimul care ar duce la barajul de promovare / retrogradare, dar prezența acolo este imposibilă din cauza problemelor legate de statutul juridic. Astfel, Ministerul Apărării continuă să investească masiv într-un proiect care, cel puțin momentan, nu are niciun obiectiv cu adevărat semnificativ.
Din cauza acestei situații, fanii au început să-și piardă răbdarea, iar fostele glorii se îndepărtează de club. Victor Pițurcă a avut recent un discurs acid la adresa oamenilor care se ocupă de destinele clubului, iar părerile lui sunt în asentiment cu ale altor foști mari jucători.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo