Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Știrile dimineții | România, cap de serie în Liga Națiunilor! UEFA a anunțat urnele. Cum ajungem la CM

Cristian Mihală

Publicat 04/12/2023 la 07:45 GMT+2

Știrile dimineții | UEFA a anunțat componența urnelor pentru viitoarea ediție de Liga Națiunilor, competiția care ne oferă o șansă importantă pentru a ne califica la Campionatul Mondial din 2026. România va face parte din Liga C și va fi cap de serie, urmând a avea cel mai probabil adversari modești.

Nicolae Stanciu (România). Sursa foto: Agerpres

Credit imagine: facebook

În fiecare dimineață, la prima oră, Eurosport.ro face o scurtă revistă a presei, pentru a vă oferi cele mai interesante și proaspete informații din sport.

1. România, în prima urnă valorică din Liga C pentru Liga Naţiunilor 2024-2025

România va face parte din urna C în viitoarea ediţie de Liga Naţiunilor, după ce tricolorii au retrogradat, terminând pe ultimul loc ediaţia precedentă, după Bosnia, Finlanda şi Muntenegru.
Acum, elevii lui Edi Iordănescu vor fi capi de serie şi, la cum arată urnele pentru competiţie, ar trebui să îşi câştige grupa fără probleme. O grupă ideală ne-ar aduce ca adversari Insulele Feroe, Cipru şi Gibraltar, în timp varianta cea mai complicată ne-ar scoate în faţă Kosovo, Slovacia (viitoarea adversară de la Euro) şi Belarus.
Liga Națiunilor are mult mai mult decât un caracter amical, în contextul în care poate să ne ofere "biletele" spre Mondial, după o pauză de 26 de ani. Astfel, la turneul final din 2026 vor merge 16 echipe europene: 12 câștigătoare de grupă din preliminarii și alte 4 formații care vor fi stabilite în play-off. La acesta vor participa cele 12 locuri secunde din calificări și 4 naționale venite pe ruta Ligii Națiunilor (cele mai bune 4 câștigătoare de grupă, care nu obțin calificarea prin intermediul preliminariilor).
Urnele pentru liga A
Urna 1: Spania, Croația, Italia, Olanda
Urna 2: Danemarca, Portugalia, Belgia, Ungaria
Urna 3: Elveția, Germania, Polonia, Franța
Urna 4: Israel, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Scoția
Urnele pentru liga B
Urna 1: Austria, Cehia, Anglia, Țara Galilor
Urna 2: Finlanda, Ucraina, Islanda, Norvegia
Urna 3: Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru
Urna 4: Georgia, Grecia, Tucia, Kazahstan
Urnele pentru liga C
Urna 1: ROMÂNIA, Suedia, Armenia, Luxemburg
Urna 2: Azerbaijan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe
Urna 3: Macedonia de Nord, Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru
Urna 4: Belarus, Lituania/Gibraltar, Estonia, Letonia
Urnele pentru liga D
Urna 1: Lituania/Gibraltar, Moldova
Urna 2: Malta, Andorra, San Marino, Liechtenstein
Liga Naţiunilor va începe pe 5 septembrie, cele 6 partide urmând a se disputa până după mijlocul lui noiembrie 2024.

2. Tedesco: "România e o echipă foarte tânără şi talentată"

Selecţionerul Belgiei, Domenico Tedesco, a comentat tragerea la sorţi a grupelor EURO 2024, efectuată sâmbătă la Hamburg (Germania), afirmând că naţionala României, una dintre viitoarele adversare ale "Dracilor Roşii", "este o echipă foarte tânără şi foarte talentată", scrie presa belgiană.
Belgia şi România vor evolua în Grupa E, alături de Slovacia şi câştigătoarea play-off-ului B, la turneul final al Campionatului European de fotbal, care va fi găzduit de Germania între 14 iunie şi 14 iulie 2024.
În semifinalele play-off-ului B vor avea loc meciurile Bosnia-Herţegovina - Ucraina şi Israel - Islanda, pe 21 martie 2024, învingătoarele urmând să se înfrunte apoi pe 26 martie, la Sarajevo, pentru stabilirea echipei care va participa la EURO 2024.
"România a câştigat grupa sa (preliminară) în faţa Elveţiei. Este o echipă foarte tânără şi foarte talentată, cu jucători interesanţi, precum Hagi, un nume mare, fiul lui Gheorghe. Dar nu este doar el: Drăguşin, de exemplu, este un fundaş central solid. Pentru a menţiona doar câteva nume, îi cunosc deja puţin", a declarat Tedesco.
"Pare o grupă mai uşoară decât Grupa B (Spania, Croaţia, Italia şi Albania - n.red), dar suntem cu toţii în fotbal suficient de mult pentru a ştii că ceea ce este pe hârtie nu e adevărul, iar hârtia nu este terenul. Slovacia, de exemplu, s-a clasat pe locul secund, după Portugalia, şi a pierdut doar două meciuri, două meciuri împotriva Portugaliei: 0-1 şi 2-3. Este doar un exemplu al diferenţei între ce e pe hârtie şi pe teren", a spus selecţionerul Belgiei.
Domenico Tedesco a subliniat, totodată, "nu există adversare uşoare la un astfel de turneu" precum Campionatul European, adăugând că "nimic nu este previzibil în fotbal, întotdeauna trebuie să iei ceea ce vine şi mai ales să munceşti din greu".
România va debuta la EURO 2024 împotriva câştigătoarei play-off-ului B, pe 17 iunie la Munchen, iar apoi va juca împotriva Belgiei (22 iunie, la Koln) şi Slovaciei (26 iunie, la Frankfurt).

3. Ajax îşi continuă ascensiunea, PSV e de neoprit

Ajax Amsterdam a învins în deplasare, cu scorul de 2-1, formaţia NEC Nijmegen, duminică, într-o partidă din etapa a 14-a a campionatului de fotbal al Olandei.
"Lăncierii" s-au impus pe stadionul De Goffert prin golurile marcate de Kristian Hlynsson (57) şi Carlois Forbs (88). Gazdele au redus diferenţa în finalul jocului, prin Elays Tavsan (90).
După un început de sezon dezastruos, Ajax a obţinut patru victorii şi un rezultat de egalitate de la sosirea antrenorului John Van't Schip pe banca tehnică şi îşi continuă ascensiunea în clasament, aflându-se acum pe locul opt, cu 18 puncte.
PSV Eindhoven a obţinut duminică a 14-a victorie consecutivă în actuala ediţie a campionatului, impunându-se la limită în deplasare, cu scorul de 2-1, în faţa formaţiei Feyenoord Rotterdam, deţinătoarea titlului.
Elevii antrenorului Peer Bosz au câştigat partida de la Rotterdam graţie golurilor marcate de marocanul Ismael Saibari (65) şi francezul Olivier Boscagli (68), în timp ce pentru gazde a punctat mexicanul Santiago Gimenez (81).
PSV Eindhoven este lider al clasamentului din Eredivisie cu maximum de puncte (42), având acum un avans de 10 puncte faţă de Feyenoord, ocupanta locului secund.
Succesul de la Rotterdam încheie o săptămână perfectă pentru clubul din Eindhoven, care s-a calificat miercuri în optimile de finală ale Ligii Campionilor, după victoria obţinută pe terenul spaniolilor de la Sevilla FC (scor 3-2).
Această a 14-a victorie consecutivă apropie actuala echipă de recordul deţinut de formaţia condusă de Guus Hiddink în sezonul 1987-1988, în care PSV a câştigat primele sale 17 meciuri de campionat.
Pentru a atinge acest total, PSV Eindhoven trebuie să învingă următoarele sale trei adversare: SC Heerenveen, AZ Alkmaar şi Excelsior Rotterdam.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo