Membrii Super Ligii Europene (ESL) au dat duminică seara o declarație oficială cu privire la planurile organizării unei noi competiții continentale, căreia UEFA și FIFA, alături de federațiile de fotbal ale Angliei, Spaniei și Italiei, i se opun categoric, conform unui comunicat comun al acestora.
"Doisprezece dintre cele mai importante cluburi de fotbal din Europa s-au reunit astăzi (duminică, n.r.) pentru a anunța că au fost de acord să înființeze o nouă competiție, ce se va juca la jumătatea săptămânii, Super League, guvernată de cluburile sale fondatoare", se spune în comunicatul oficial.

Tot ce trebuie să știi despre Super Liga Europei

Romanian Liga I
Peluza Cătălin Hîldan a anunțat prima pentru Dinamo, la jocul de baraj cu U Cluj
ACUM 4 ORE

3,5 miliarde doar pentru participarea în Super Liga Europei

Demersul vine ca un răspuns la apatia UEFA de a reforma Champions League, competiție care nu mai are audiența ultimilor ani și care nu oferă, în consecință, sumele dorite de cluburi din drepturile TV. Un element interesant din anunțul făcut de nou înființata Asociație are legătură cu suma pe care cluburile o au garantată pentru prezența în Super Liga Europei. Astfel, potrivit comunicatului oficial, se vorbește de 3,5 miliarde de euro doar pentru participare. Ar însemna aproape 300 de milioane de euro în prezent, când sunt 12 formații înscrise sau 175 de milioane de euro/club în cazul în care se va ajunge la 20 de echipe, așa cum se dorește.
Întrebarea firească e de unde vin banii, în contextul în care e limpede că nu s-a ajuns la vreun acord pentru drepturile TV și nici măcar nu se știe ce impact va avea noua competiție. Trebuie spus că opinia publică a primit cu rezerve și chiar a condamnat dur pe alocuri acest proiect, astfel că există șanse ca totul să se transforme într-un demers eșuat.
În spatele acestui proiect, subliniază în Daily Mail, ar fi gigantul bancar JP Morgan, care ar fi operat mână în mână cu Florentino Pérez.
JPMorgan Chase&Co este o bancă americană și una dintre cele mai vechi instituții financiare din lume, istoria sa începând din anul 1823. Printre brandurile companiei se numără: J.P. Morgan, Chase și WaMu. Compania are afaceri în peste 60 de țări și deținea, încă de acum 10 ani, active în valoare de 2,2 trilioane de dolari.
În 2020, JPMorgan oferea locuri de muncă pentru peste un sfert de milion de oameni și a avut un provit net de 29,13 miliarde de dolari.

UEFA condamnă demersul cluburilor de a înființa Super Liga Europei

UEFA, alături de federațiile și ligile profesioniste de fotbal din Anglia, Spania și Italia au dat publicității un comunicat foarte ferm, ca reacție la informația că 12 cluburi din aceste țări intenționează să anunțe crearea unei competiții independente, denumite Superliga Europei.
În comunicat, semnatarii își exprimă ferm opoziția față de acest proiect: "Dacă se va întâmpla acest lucru, dorim să reiterăm că noi - UEFA, Federațiile Engleză, Spaniolă și Franceză de Fotball, dar și Ligile profesioniste din aceste țări, alături de FIFA și toate celelalte asociații membre - vom rămâne uniți în eforturile noastre de a opri acest proiect cinic, un proiect care se bazează pe interesul propriu al câtorva cluburi, într-un moment în care societatea are nevoie de solidaritate, mai mult ca niciodată".
Semnatari anunță că vor lua în considerare toate măsurile disponibile, la toate nivelele, atât juridic, cât și sportiv, pentru a preveni acest lucru.
"După cum a fost anunțat anterior de FIFA și de cele șase federații continentale, cluburilor în cauză li se va interzice să joace în orice altă competiție la nivel național, european sau mondial, iar jucătorilor lor li se poate refuza posibilitatea de a-și reprezenta echipele naționale", se precizează în comunicat.
De asemenea, în comunicatul se mulțumește celor care nu au dat curs acestei inițiative, despre care se spune că ar fi agreată de 12 echipe: "Mulțumim acelor cluburi din alte țări, în special cluburilor franceze și germane, care au refuzat să se înscrie la acest lucru. Îi chemăm pe toți iubitorii de fotbal, susținători și politicieni, să ni se alăture în lupta împotriva unui astfel de proiect, dacă acesta va fi anunțat. Acest interes personal persistent al câtorva se întâmplă de prea mult timp. Ce e mult, e mult".
Romanian Liga I
Universitatea Craiova – Farul 4-1. Antrenament reușit pentru olteni înainte de barajul pentru Europa
ACUM 4 ORE
Fotbal
Dybala, la mare căutare. Un club de top din Premier League s-a întâlnit cu agenții jucătorului
ACUM 7 ORE