12 cluburi mari din Europa au semnat ieri un comunicat prin care anunțau înființarea Super Ligii Europei, competiția al cărui prim sezon urmează să aibă loc începând cu a doua jumătate a lunii august.
Momentul anunțului a surprins, în contextul în care se putea aștepta finalul sezonului. Se zvonește chiar că UEFA ar lua în calcul suspendarea Champions League în actuala stagiune și desemnarea lui PSG - formație care nu face parte încă din echipele "uzurpatoare" - drept câștigătoarea competiție. O astfel de măsură a forului continental era previzibilă, astfel că se pune întrebarea de ce Real Madrid, Chelsea și City nu au avut răbdare. Dincolo de posibilitatea câștigării celui mai râvnit trofeu inter-cluburi, cluburile s-au expus oprobriului.

Tot ce trebuie să știi despre Super Liga Europei

Fotbal
Javier Mascherano vrea să creeze modele! Ce reguli a impus la naționala U20 a Argentinei
ACUM 30 MINUTE

Cât de decise sunt formațiile să participe la Super Liga Europei?

Potrivit eurosport.fr, momentul ales nu e unul întâmplător, ci ar putea să fie doar o punere în gardă a UEFA. Concret, azi forul prezidat de Ceferin avea pe ordinea de zi reformarea Champions League, iar cluburile mari au vrut să se asigure că se vor face toate demersurile spre o Ligă a Campionilor așa cum și-o doresc.
ESTE O IDEE BUNĂ ACEASTĂ SUPER LIGĂ A EUROPEI?
De o astfel de strategie e convins și marele Gary Lineker, care consideră că Super Liga Europei e folosită de titanii din Vest doar ca o sperietoare pentru UEFA. Forul continental e conștient că e nevoie de schimbări și vrea să le adopte, dar implementarea lor urma să se facă treptat. Sub presiunea cluburilor, Ceferin va fi probabil nevoit să adopte măsuri urgente și să respecte mult mai multe doleanțe ale formațiilor decât ar fi intenționat inițial. Înființarea unei noi competiții nu garantează profit imens, iar cluburile știu asta, însă au decis să joace de poziții de forță în raport cu UEFA. Ca atare, există încă șanse bune să se ajungă la un numitor comun, iar UEFA să introducă schimbări în format încă din stagiunea viitoare.
"Abia aștept să văd compromisul dintre UEFA și cluburi. Care, simt că a fost scopul de la început. O manevră puternică (n.r. din partea cluburilor)", a scris Lineker pe Twitter.

UEFA discută noul format al Champions Leauge

Audiențele din Champions League au scăzut tot mai mult în ultimii ani, iar formațiile mari ale Europei "amenințau" de mai mult timp cu Super Liga Europei. UEFA și FIFA au luat deja act de aceste demersuri ale cluburilor bogate și au vorbit represalii: dacă se întâmplă așa ceva, fotbaliștii nu vor mai avea dreptul să evolueze la competițiile sub egida celor două foruri, Campionatul European și Campionatul Mondial.
Dar pentru a calma spiritele și a revigora o competiție care se află pe un trend descendent, oficialii de la Nyon au de gând să efectueze modificări importante în actualul format. Încă din februarie s-a discutat în cadrul unei ședințe UEFA despre schimbările care trebuie să se producă, iar acestea vor fi implementate cât de curând. Inițial se specula că va fi vorba de stagiunea 2024-2025, dar există toate premisele ca noile reguli să intre în vigoare mai devreme.
Conform Sportsmail, se va trece de la 32 de echipe la 36, iar structura va suferi modificări: fiecare formație urmează să dispute 10 partide (față de 6, cât sunt în prezent). Vorbim de așa numitul "model elvețian", popular în șah, în care toate cluburile vor fi într-o singură grupă. O formație nu va putea întâlni doar adversari tari, respectiv doar echipe abordabile. Pentru a se preîntâmpina acest lucru, la tragerea la sorți inițială, în funcție de coeficient, echipele vor fi plasate în urne valorice. Ca atare, Bayern, de exemplu, câștigătoarea Ligii Campionilor din sezonul trecut, va întâlni în cele 10 meciuri un număr aproximativ egal de formații din fiecare urnă valorică. Nu s-a discutat încă dacă va exista protecție de țară în această grupă "mamut", dar e posibil ca această restricție să existe în continuare.
Odată cele 10 meciuri consumate, se va alcătui un clasament de tip campionat. Prima clasată va întâlni în optimi locul 16, a doua va da piept cu locul 15 și așa mai departe, după modelul play-off-ului NBA.
Interesant e că formațiile clasate pe locurile 17-24 în Champions League vor continua mai departe, în primăvara Europa League. Evident, deocamdată sunt încă multe necunoscute și multe detalii vor fi supuse votului, dar există șanse mari să se schimbe formatul în cea mai importantă competiție inter-cluburi din lume. Inițial se vorbea de 2024-2025, dar având în vedere haosul creat ieri, există toate premisele pentru reformarea competiției mult mai devreme. Cum există în egală măsură șanse ca formatul mai sus menționat să sufere modificări: acela era planul întocmit în februarie de UEFA, însă probabil că acum forul lui Ceferin e mult mai deschis spre ceea ce își doresc cluburile.
Premier League
Rafa Benitez nu este de acord cu comparațiile între echipa sa de la Liverpool și cea din prezent
ACUM 2 ORE
Serie A
Milan, la 90 de minute de istorie. Argumentele care au dus-o la un punct de scudetto
ACUM 3 ORE