Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Superliga Europeană, tot mai departe de înființare! Comunicatul emis de Avocatul Curții din Luxemburg

Nicu Savin

Publicat 15/12/2022 la 12:47 GMT+2

Real Madrid, Barcelona și Juventus au primit o lovitură dură din partea oficialilor Uniunii Europene. Avocatul Curții din Luxemburg a transmis astăzi că FIFA și UEFA nu au încălcat regulile concurenței din Europa, astfel că înființarea Superligii are șanse tot mai mici să se producă. Nota emisă azi nu este decizională, un verdict final urmând a se pronunța în primăvara anului viitor.

Aleksander Ceferin

Credit imagine: Getty Images

Marile cluburi din Europa au dorit anul trecut să înființeze Supeliga, o competiție care să înlocuiască actuala Champions League. Formatul propus la vremea respectivă prevedea un circuit închis, între granzii continentului, ceea ce a atras numeroase critici. UEFA a reacționat imediat și a amenințat cele 12 cluburi cu excluderea, iar 9 dinte ele și-au retras repede sprijinul pentru noul proiect.
Real Madrid, Barcelona și Juventus au fost singurele cluburi care au rămas fidele ideii unei noi competiții, iar oficialii acestora încearcă să obțină dreptul înființării pe cale legală. O companie americană a preluat frâiele proiectului, care ar fi total diferit de cel inițial și a depus o plângere la Curtea Europeană de Justiție, acuzând că UEFA și FIFA abuzează de putere deoarece nu au dreptul să interzică cluburilor să joace într-o nouă competiție.

Înființarea Superligii Europene nu este interzisă, dar FIFA și UEFA se pot opune

Astăzi a venit primul răspuns din partea oficialilor europeni, iar acesta reprezintă o lovitură pentru inițiatorii Superligii. Avocatul general al Curții din Luxemburg, grecul Athanasios Rantos, consideră, după o primă evaluare, orientativă și nedefinitorie, că regulile FIFA și UEFA sunt compatibile cu Legea Uniunii Europene din punct de vedere al concurenţei. Deși nu este interzisă înființarea unei noi competiții, în afara ecosistemului UEFA și FIFA, cluburile nu pot să continue să participe la competițiile de fotbal organizate de cele două foruri fără autorizarea prealabilă din partea lor. Asta înseamnă că înființarea Superligii ar trebui să aibă autorizația FIFA și UEFA, ceea ce cu siguranță nu se va întâmpla.
Dosarul va ajunge acum la Tribunalul din Luxemburg, iar un complet format din 15 judecător va emite o sentință fermă și obligatorie, împotriva căreia nu există cale de recurs și care este așteptată în primăvara anului viitor.
Concluziile anunțate de Avocatul general al Curții din Luxemburg, după o primă evaluare a cazului
  • Regulile FIFA și UEFA, care presupun că înființarea oricărei noi competiții să fie supusă unei autorizații prealabile, sunt compatibile cu Legea Uniunii privind concurența. Ținând cont de caracteristicile competiției proiectate, efectele restrictive derivate din sistemul de autorizare prealabilă sunt inerente și proporționale pentru atingerea obiectivelor legitime urmărite de UEFA și FIFA, asociate cu natura specifică a sportului .
  • Regulile Uniunii Europene în materie de concurență nu interzic FIFA, UEFA, asociațiilor lor membre sau ligilor lor naționale să amenințe cu sancțiuni împotriva cluburilor afiliate respectivelor federații în cazul în care acestea participă la un proiect de creare a unei noi competiții care ar putea încălca obiectivele legitime urmărite de către acele federaţii din care fac parte. Regulile Uniunii în materie de concurență nu exclud restricțiile stabilite în Statutul FIFA privind comercializarea exclusivă a drepturilor aferente competițiilor organizate de FIFA și UEFA în măsura în care aceste restricții sunt inerente atingerii obiectivelor legitime legate de natura specifică a sportului și proporționale cu acestea.
  • Libertățile fundamentale recunoscute de dreptul Uniunii nu sunt contrare Statutelor FIFA și UEFA, care prevăd că înființarea unei noi competiții paneuropene de fotbal între cluburi este supusă unui sistem de autorizare prealabilă, în măsura în care această cerință este adecvată și necesară în acest scop, ținând cont de particularitățile concurenței proiectate.
Așadar, înființarea Superligii Europene are șanse mici de tot să mai aibă loc în aceste condiții. FIFA și UEFA vor avea dreptul să sancționeze cluburile care vor adera la noul proiect, iar această putere s-ar putea extinde și la Federațiile Naționale. Cum și majoritatea fanilor au respins din start ideea unei asemenea competiții, devine tot mai clar că status-quo-ul fotbalului european la nivel de club va rămâne neschimbat în perioada următoare.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo