Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Jocurile Olimpice, The Last Dance pentru Dani Alves, cel mai titrat fotbalist din istorie. Povestea unui mare campion

Cristian Mihală

Publicat 18/07/2021 la 10:48 GMT+3

38 de ani. 17 sezoane în cele mai puternice campionate din lume. Dani Alves este cel mai titrat jucător din istorie, dar povestea lui nu s-a terminat încă. Jocurile Olimpice de la Tokyo pot fi "The Last Dance" pentru marele fotbalist brazilian.

Cristiano Ronaldo and Dani Alves Portugal - Brazil

Credit imagine: Imago

Articol scris de Cosmin Cioboată
Cu 42 de trofee în palmares, Dani Alves a devenit unul dintre cei mai respectați fotbaliști din istorie, profesionalismul său la cel mai înalt nivel fiind model pentru generații de tineri jucători. Acum, la 38 de ani, căpitanul Braziliei a acceptat o ultimă provocare: să își conducă naționala, din teren, spre unul din puținele trofee majore care îi lipsesc din palmaresul impresionantȘ titlul olimpic. Brazilia a câștigat medalia de aur la Rio, dar fundașul dreapta nu a făcut parte dintr-un lot în care a strălucit Neymar.
Acum, Spania pare formația cu cele mai mari șanse la aur, la Tokyo, dar Brazilia propune la rândul ei o formație puternică, în care experiența lui Dani Alves poate face diferența.
Așa va arăta Brazilia la Jocurile Olimpice
  • Brenno - Dani Alves, Diego Carlos, Nino, Abner - Douglas Luiz, Bruno Guimaraes - Reiner, Paulinho, Martinelli - Richarlison
Brazilia face parte din grupa D la Jocurile Olimpice de la Tokyo, alături de Germania, Coasta de Fildeș și Arabia Saudită.
picture

Dani Alves

Credit imagine: Panoramic

Povestea lui Dani Alves, omul pentru care Jocurile Olimpice reprezintă ultimul mare turneu

Daniel Alves da Silva, cunoscut mai simplu ca Dani Alves, a descoperit fotbalul pe când avea numai 6 ani, în orașul său natal, Juazeiro. Ca orice brazilian, Dani era îndrăgostit de minge, motiv pentru care se juca nonstop alături de prietenii săi, pe străzile din cartier. Tatăl său era fermier și iubea foarte mult fotbalul. Acesta i-a transmis "microbul" și fiului său, iar în scurt timp și-a format propria echipă. Juazeiro SC a fost primul club din cariera lui Dani Alves, unde evolua ca atacant de bandă sub comanda tatălui său. După câteva meciuri, văzând că nu reușește să marcheze foarte multe goluri, tatăl-antrenor i-a schimbat poziția micuțului Dani: așa a început aventura sa pe postul de fundaș dreapta.
După 2 ani petrecuți la juniorii lui Juazeiro, Dani Alves a fost transferat la academia celor de la Bahia, formație din aceeași regiune care evolua în prima ligă braziliană. Dani a debutat la prima echipă a lui Bahia în 2001, reușind să ofere două assist-uri și să obțină un penalty. A fost îndeajuns pentru ca antrenorul clubului brazilian să-l transforme în titular. Tânărul fundaș a continuat să aibă evoluții excelente, iar în scurt timp a primit vestea cea mare: Sevilla îl dorea.

Transferul la Sevilla

Inițial, Alves a fost transferat sub formă de împrumut la gruparea andaluză, însă după numai 6 luni oficialii Sevillei au hotărât să-l cumpere definitiv, în schimbul a 550.000 de euro. La finalul anului 2003, Dani a fost convocat la naționala U20 a Braziliei, pentru a juca la Campionatul Mondial de Tineret, câștigat în cele din urmă de țara sa. Alves a avut un rol extrem de important, contribuind semnificativ la performanța naționalei sale și fiind numit al 3-lea cel mai bun jucător de la turneul final.
Revenit la Sevilla după experiența glorioasă de la Mondialul de tineret, Dani Alves a început să prindă din ce în ce mai des prima echipă, pentru ca eventual să devină titular incontestabil. În sezonul 2003/2004, fundașul era deja privit ca un catalizator al formației andaluze. Stilul său ofensiv și capacitatea de a expedia pase decisive l-au transformat într-o piesă de bază din angrenajul Sevillei. Cupa UEFA din sezonul 2005/2006 a fost primul trofeu obținut de Dani Alves în tricoul andaluzilor, după o finală câștigată categoric în fața lui Middlesbrough, scor 4-0.

Dani Alves, dorit de Liverpool și Chelsea

Fără doar și poate, sezonul 2006/2007 a fost unul dintre cele mai bune din istoria clubului, iar Dani Alves s-a numărat printre eroii formației andaluze. Cupa UEFA, Supercupa Europei și Cupa Spaniei au fost cele 3 trofee cucerite de Sevilla, după un sezon în care fundașul brazilian a bifat 47 de apariții, a marcat 5 goluri și a expediat 7 assist-uri.
Înaintea acelui sezon fantastic, Dani a semnat prelungirea contractului cu Sevilla până în 2012. La vremea respectivă, Liverpool se afla pe urmele brazilianului, însă suma de 8 milioane de lire sterline cerută de spanioli i-a împiedicat pe "cormorani" să finalizeze negocierile. După încheierea stagiunii 2006/2007, Dani Alves a declarat pentru presa din Spania că își dorește să ajungă la un gigant din Europa, fără să spună vreun nume. După un anumit timp, brazilianul a dezvăluit că a primit o ofertă de nerefuzat de la Chelsea.
În ciuda dorinței sale uriașe de a ajunge pe Stamford Bridge, conducătorii Sevillei au refuzat toate cele 3 oferte făcute de clubul londonez. Dani Alves a fost complet dezamăgit de reacția oficialilor andaluzi, motiv pentru care a pornit un conflict cu președintele clubului. În cele din urmă, spiritele s-au calmat, iar Alves a rămas la Sevilla încă un sezon, alături de care a câștigat Supercupa Spaniei.
Dani Alves y Munir, Barcelona

Perioada magică de la Barcelona

În vara anului 2008, Dani Alves a fost transferat la Barcelona în schimbul a 35,5 milioane de euro, fiind considerată a 3-a cea mai mare sumă cheltuită de catalani, până la momentul respectiv. În același timp, Dani devenea al 3-lea cel mai scump fundaș din istoria fotbalului. Dani Alves a debutat în tricoul Barcei în preliminariile Champions League, împotriva celor de la Wisla Cracovia. Două săptămâni mai târziu, brazilianul a bifat prima apariție pentru catalani și în La Liga, într-un duel cu Numancia.
Primul sezon al lui Alves pe Camp Nou s-a dovedit un adevărat succes, formația pregătită de Pep Guardiola urmând să câștige toate cele 6 trofee puse în joc: Champions League, La Liga, Cupa Spaniei, Supercupa Spaniei, Supercupa Europei și Campionatul Mondial al Cluburilor. În ciuda performanțelor extraordinare reușite de catalani, Dani Alves n-a jucat în finala Champions League, din cauza unei suspendări. Brazilianul și-a luat revanșa 2 ani mai târziu, când Barcelona a ajuns din nou în ultimul act al competiției. Pe Wembley, Barca s-a impus cu 3-1 împotriva lui Manchester United, reușind să adauge al 4-lea trofeu Champions League în vitrina de pe Camp Nou.
Dani Alves a câștigat prestigiosul trofeu pentru ultima oară în 2015, după o finală cu Juventus, câștigată de Barcelona tot cu 3-1. În același sezon, formația catalană a câștigat încă alte 4 trofee: La Liga, Cupa Spaniei, Supercupa Europei și Campionatul Mondial al Cluburilor. Grație acestor rezultate fantastice, Barcelona a devenit prima echipă din istorie care a reușit să bifeze de două ori "tripla" campionat - cupă - Champions League. Dani Alves, Leo Messi, Andres Iniesta, Xavi, Gerard Pique, Pedro și Sergio Busquets sunt jucătorii care se pot mândri cu această performanță uriașă.
Dani Alves a mai rămas încă un sezon pe Camp Nou și și-a trecut în palmares încă 2 trofee: La Liga și Cupa Spaniei. Per total, în cei 8 ani petrecuți alături de formația catalană, brazilianul a cucerit 23 de trofee: 6 x La Liga, 4 x Cupa Spaniei, 4 x Supercupa Spaniei, 3 x Champions League, 3 x Supercupa Europei și 3 x Campionatul Mondial al Cluburilor.

Gestul minunat pentru Abidal

Alves a plecat în vara anului 2016 la Juventus liber de contract, deși înțelegerea sa cu Barcelona expira abia peste un an. Pe lângă evoluțiile sale senzaționale în tricoul Barcei (391 meciuri, 21 de goluri și 100 de assist-uri), Dani Alves a impresionat și prin atitudinea sa din afara terenului. Brazilianul a fost protagonistul unui gest minunat în sezonul 2013/2014, când a purtat tricoul cu numărul 22, îmbrăcat timp de 6 sezoane de colegul și bunul său prieten, Eric Abidal. Francezul a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă, fiind diagnosticat cu cancer la ficat.
Dani Alves i-a sărit imediat în ajutor și s-a oferit să-i doneze o parte din ficatul său. Abidal a refuzat acțiunea brazilianului, spunând că evoluțiile lui din teren ar urma să fie afectate. Prin gestul său, Dani Alves a demonstrat că fotbalul cade în plan secund atunci când este vorba despre viață și prietenie. În cele din urmă, Abidal a primit transplantul de la vărul său, însă gestul lui Alves n-a fost uitat.
Dani Alves - Juventus-Real Madrid - Champions League 2016/2017 - Getty Images

Perioada de la Juventus și PSG și revenirea în Brazilia

Dani Alves și-a început excelent noua aventură la Juventus, reușind să înscrie în primele sale meciuri din Serie A și Champions League. După o perioadă de accidentare de 2 luni, brazilianul a revenit cu forțe proaspete în primăvara anului 2017, punând umărul la calificarea formației italiene în finala Champions League. În dubla manșă cu Monaco din semifinale, Alves a marcat un gol și a oferit 3 pase decisive. La câteva zile după returul cu Monaco, fundașul a deschis scorul în finala Cupe Italiei, câștigată de "Bătrâna Doamnă" cu 2-0. Juve n-a reușit să câștige și trofeul Champions League, fiind învinsă de Real Madrid la Cardiff, scor 1-4. Dani Alves a plecat la PSG la finalul sezonului, după ce a bifat 33 de apariții în tricoul "bianconerilor", contribuind la cucerirea titlului și a Cupei Italiei.
Ajuns la 34 de ani, Dani Alves a continuat să joace la cel mai înalt nivel încă 2 sezoane, alături de PSG. Brazilianul a debutat cum se nu putea mai bine la formația din Ligue 1: cu gol și pasă de gol în Supercupa Franței, câștigată de parizieni împotriva lui AS Monaco. Apoi, Alves a contribuit la primul gol al lui PSG în noul sezon din Ligue 1, când l-a găsit cu o pasă excelentă pe Edinson Cavani. În cei doi ani petrecuți pe Parc des Princes, Dani Alves și-a trecut în cont încă 5 trofee: Ligue 1 (2017/2018, 2018/2019), Cupa Franței (2017/2018), Cupa Ligii (2017/2018) și Supercupa Franței (2017, 2018). În 73 de apariții pentru PSG, brazilianul a marcat 8 goluri și a expediat 18 pase decisive.
În vara lui 2019, Dani Alves a revenit în Brazilia, acolo de unde în urmă cu 17 ani pornea în minunata sa aventură europeană. Fundașul de 38 de ani se află în prezent la Sao Paulo, formație față de care Alves și-a exprimat în numeroase rânduri atașamentul, mărturisind că este echipa lui favorită din copilărie. Așa cum ne-a obișnuit deja, Dani a debutat cu dreptul și pentru Sao Paulo, reușind să înscrie singurul gol al meciului cu Ceara, din campionatul Braziliei.
În 2021, și-a adjudecat al 42-lea trofeu al carierei, cu echipa de suflet, dar acum e gata de un nou titlu, la Jocurile Olimpice.

Dani Alves, cel mai titrat jucător din istorie

Dani Alves a impresionat și în tricoul naționalei Braziliei, pentru care a debutat în 2006, într-un meci amical cu Ecuador. Până la ora actuală, fundașul a adunat 118 de selecții pentru naționala țării sale, reușind să înscrie 19 goluri și să ofere 17 pase decisive. Dani a obținut primul său trofeu alături de Brazilia la câteva luni de la debutul său. "Selecao" a câștigat Copa America 2007, după o finală contra Argentinei, în care Dani Alves a marcat un gol și a oferit un assist.
Dani Alves și-a trecut în cont și două Cupe ale Confederațiilor, la edițiile din 2009 și 2013. Vara trecută, Dani Alves a câștigat din nou Copa America, găzduită chiar în Brazilia. După finala cu Peru, veteranul a fost numit cel mai bun jucător al turneului. Dani Alves s-a aflat în lotul Braziliei la Campionatele Mondiale din 2010 și 2014, în timp ce la ultima ediție a fost înlocuit din cauza unei accidentări la genunchi.
Copa Ameria 2019 a fost cel de-al 41-lea trofeu câștigat de Dani Alves în cariera sa. Grație acestei performanțe, brazilianul a devenit cel mai titrat jucător din istoria fotbalului (acum are 42 de trofee). În același timp, Alves se poate lăuda cu recordul celor mai multe trofee europene (9) obținute de un fundaș, aflându-se la egalitate cu Paolo Maldini. De-a lungul carierei, Dani Alves a câștigat numeroase premii individuale. De amintit este faptul că brazilianul a fost inclus de 5 ori în "Echipa Anului", realizată de UEFA (în 2007, 2009, 2011, 2015 și 2017).
Dani Alves eats a banana

Celebrul meci cu banana aruncată în teren

Dani Alves s-a luptat cu rasismul în perioada petrecută în Spania, iar cel mai memorabil moment în care brazilianul și-a exprimat punctul de vedere s-a petrecut la un meci din 2014, de pe terenul lui Villarreal. În timp ce executa un corner, Alves s-a trezit cu o banană pe teren, aruncată de un suporter al "Submarinului Galben". În semn de protest, fundașul a avut o reacție greu de anticipat: a luat banana, a decojit-o și a mâncat-o.
La finalul confruntării, Dani Alves a oferit și explicația pentru gestul său:
Am suferit din această cauză (n.r. - a rasismului) în ultima perioadă, în Spania. Trebuie să o înfrunți cu o doză de umor. Lucrurile nu se vor schimba foarte ușor, dar dacă nu le oferim prea multă atenție, acești suporteri nu își vor putea atinge obiectivele. | Dani Alves

Cum a revoluționat Dani Alves fotbalul

Considerat unul dintre cei mai buni fundași din istoria fotbalului, Dani Alves s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin stilul său ofensiv, prin care reușea să creeze superioritate pe faza de atac. Viteza, tehnica, pasele precise și capacitatea de efort reprezintă doar câteva dintre atuurile brazilianului, cu ajutorul cărora a reușit să se impună la cel mai înalt nivel, indiferent de numele echipei la care a jucat. Dani Alves este responsabil cu pasele de gol, reușind să trimită 176 pe tot parcursul carierei sale.
De asemenea, Dani Alves este recunoscut pentru abilitatea impresionantă de a lovi mingea și pentru șuturile sale fantastice din afara careului. Deși nu are un fizic impresionant, brazilianul are o capacitate de efort de invidiat, reușind să realizeze excelent ambele faze din timpul jocului.
În ultimele sezoane, Dani Alves și-a exprimat dorința de a evolua și pe postul de mijlocaș central, atât în perioada petrecută la PSG, cât și în prezent la Sao Paulo. Brazilianul și-a motivat alegerea, spunând că în această zonă poate să influențeze mai mult jocul echipei sale, printr-un număr mai mare de atingeri și pase către atacanți.
Sunt un fundaș lateral care practică un joc mixt. Totuși, jocul din campionatul Braziliei nu îmi permite să intru în multe combinații cu pase scurte, așa cum m-am obișnuit. Dacă rămân pe postul pe care am evoluat în ultimii 20 de ani, nu voi putea influența destul de mult jocul echipei. Îmi doresc să îmi ajut coechipierii și vreau să am un rol în evoluția lor. | Dani Alves

Moștenirea lăsată de Dani Alves

Cel mai probabil, Dani Alves va mai juca fotbal până la finalul sezonului 2021-2022, atunci când îi va expira contractul cu Sao Paulo. Mulți dintre foștii săi colegi de breaslă de la Barcelona și-au agățat deja ghetele-n cui sau se apropie de acest moment. Indiferent de ziua în care Alves va anunța că a ajuns la finalul aventurii sale, numele său va rămâne pentru totdeauna în cartea groasă a acestui sport, pe care cumva l-a revoluționat.
În același timp, recordul său de trofee va continua să persiste în viitorul apropiat, la fel cum sprinturile, pasele inteligente și golurile sale de la mare depărtare vor persista în eternitatea fotbalului. Și mereu când vom vedea un fundaș care aleargă cu toată suflarea spre poarta adversă, revine în defensivă și apoi urcă din nou în atac, finalizând faza cu un gol sau un assist, ne vom aminti cu plăcere și vom spune: "L-ai văzut? Parcă e Dani Alves".
Honduras - România
Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie. Naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo joia viitoare. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo