Articol de Răzvan Cîrceag
Naționala României va participa sub comanda lui Mirel Rădoi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care se vor desfășura în perioada 23 iulie - 9 august. Țara noastră va avea din nou o echipă de fotbal la Olimpiadă, după o pauză de 57 de ani. Ultima oară ne-am calificat în 1964, când competiția s-a desfășurat tot la Tokyo.
Alex Dobre a plecat în 2016 în Anglia, la Bournemouth U21, de unde a fost împrumutat la mai multe cluburi din ligile inferioare. Bury, Rochdale și Yeovil. În 2020 a reușit să debuteze și la echipa mare a lui Bournemouth, în Cupa Angliei, iar la începutul sezonului trecut s-a transferat la Dijon. Francezii au plătit 1.1 milioane de euro în schimbul lui Dobre.
Olympic Games (W)
Franţa a ratat calificarea în sferturile Jocurilor Olimpice după umilinţele cu Mexic şi Japonia
28/07/2021 LA 17:08
Anul acesta a avut un sezon negativ la Dijon, pentru că a retrogradat în Ligue 2.Tânărul român a adunat 22 de meciuri în tricoul lui Dijon.
Într-un interviu acordat pentru FRF.ro, mijlocașul a vorbit despre Jocurile Olimpice de la Tokyo, experiența din Anglia și Franța. Dar și despre alte aspecte vizavi de viața fotbalistică: antrenor personal, psiholog pentru pregătire mentală, cum poți să ai succes și altele.

Alex Dobre: "Lucrez după aproape fiecare antrenament cu un antrenor personal"

Te-au călit și te-au ajutat toate echipele pe la care ai trecut? Sau simți lipsa de stabilitate și formare?
Consider că m-au ajutat foarte mult. Consider că din fiecare campionat am învățat câteva ceva. Recomand tuturor să facă asta, din fiecare campionat ai ce să inveti.
Unde i-ai recomanda unui jucător tânăr să plece dacă are oferte din Anglia și Franța?
Ambele campionate sunt in top 5 cele mai puternice, oriunde ai merge, e important să joci și să te afirmi.
Cât cheltui lunar pentru dezvoltarea ta ca fotbalist, dincolo de programul echipei?
In primul rand cheltui pe antrenorul meu personal, cu care lucrez după aproape fiecare antrenament. Ca să pot să-mi îmbunătățesc viteza, forța explozivă și altele. Alimentația, vitaminizarea, recuperarea. La club dispunem doar de câteva chestii, eu mi-am cumpărat extra acasă. Psiholog, consider că dacă câștigi jocul mental, poți să câștigi orice.

Alex Dobre: "Românii sunt mai talentați, dar nu avem oameni care să ne ducă la un nivel înalt"

Stă în picioare convingerea că jucătorii români sunt mult mai talentați decât cei din Vest, dar sunt trași în jos de alte aspecte?
Consider că noi suntem mult mai talentați, dar nu pot să înțeleg de ce nu jucăm mai mulți la un nivel înalt. Consider că nu avem oamenii care să ne ducă acolo și multor jucători le lipsește pofta, ambiția. Dorința de a face un sacrificiu. Trebuie să o ai în permanență.
Crezi că următoarea generație de succes la naționala României, va depinde de acest amestec de talente din țară și cei din afară? Formați la echipele din Vest?
Contează pregătirea, unitatea. Echipa. Ucraina a demonstrat că dacă ai un lot foarte unit, poți obține rezultate. Să ajungi foarte sus.
Ce ai simțit tu că face diferența dintre tinerii plecați de foarte tineri în fotbalul occidental și cei rămași în țară?
În afară ai mult mai multe de învățat pentru că joci fotbal la o viteză mult mai mare. Campionatul este mult mai greu, indiferent de categoria de vârstă. Jocuri cu echipe de top la vârsta ta, iar asta te face să devii mai bun.
Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit?
Să mă autodepășesc de la antrenament la antrenament și să dau tot ce este mai bun din mine. Atunci când părăsesc terenul, să știu că am dat totul.

Alex Dobre, despre Jocurile Olimpice de la Tokyo

Cum ai simțit că tratează presa sportivă, cluburile, jucătorii din Franța, participarea la Jocurile Olimpice?
Ca o șansă unică, unde ai posibilitatea de a te afirma. Atât ca jucător, cât și ca echipă națională.
Dintre coechipierii pe care nu-i cunoșteai, cine te-a impresionat cel mai mult? Cine poate să ajungă un jucător de nota 10?
Sincer, toți putem fi de nota 10. Toți avem potențial. Depinde de fiecare în parte, să facă tot ce-I stă în putință să-și atingă potențialul maxim.
Crezi că dacă vom crede suficient în obținerea unei medalii, vom putea reuși?
Nu avem ce să pierdem. Indiferent de rezultat. Mergem 100%, ne vom autodepăși mereu. Vom merge să dăm tot ceea ce putem.
Ce mesaj ai pentru suporterii români, care poate sunt neîncrezători?
Să fie alături de noi. Pentru că noi vom fi și cu inima și cu sufletul alături de ei. Îi vom simți aproape și cu siguranță vom face rezultate foarte bune.
Câte puncte scoatem în grupe? Câte goluri și câte pase de gol reușești tu?
Îmi doresc să obținem cât mai multe goluri și să înscriu cât mai multe goluri. La fel să ofer cât mai multe pase de gol. Dar acest lucru vreau să-l fac treptat, nu aș vrea să dau un pronostic.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.

Mirel Rădoi, interviu exclusiv pentru Eurosport, înainte de Jocurile Olimpice

Olympic Games (W)
Ce urmează pentru România la Jocurile Olimpice. Drum deschis către sferturile de finală
22/07/2021 LA 16:58
Olympic Games (W)
Tudor Băluță a plâns în hohote după Honduras - România 0-1. Motivul din spatele descărcării sale
22/07/2021 LA 16:47