Clauzele contractuale sunt o caracteristică tot mai des întâlnită în fotbalul modern, iar unele dintre ele au devenit celebre în toată lumea. Jurnaliștii de la Mirror Sport au alcătuit un Top 10 al celor mai interesante clauze din contractele unor fotbaliști arhicunoscuți la nivel mondial sau ale unora care tocmai prin asta s-au remarcat Unele sunt necesare pentru cluburi, cum sunt clauzele de reziliere, dar altele sunt de-a dreptul bizare.
1.Clauza anti-Manchester United din contractul lui Suarez cu Barcelona
Suarez a ajuns la Barcelona în 2014, iar uruguayanul a fost de acord să semneze contractul care conținea o clauză specială. Mai exact, atacantul nu putea semna niciodată cu Manchester United, nici chiar după ce contractul cu catalanii i-ar fi expirat.
Cupa Mondială FIFA
Ratarea lui Messi cu Polonia poate fi cu noroc pentru Argentina! Ce s-a întâmplat în '78 și '86
ACUM 23 MINUTE
Nu doar Manchester United s-a aflat pe lista cluburilor la care atacantul nu putea ajunge, Manchester City, PSG și Real Madrid fiind alte formații la care Suarez avea interzis.
https://i.eurosport.com/2020/12/22/2960024.jpg
2.Clauza anti-Barcelona impusă de Liverpool
Liverpool a încasat 145 de milioane de € de la Barcelona în schimbul lui Philippe Coutinho, dar ulterior, oficialii de pe Anfield au impus o clauză specială împotriva grupării catalane.
Aceștia s-au asigurat că Barcelona nu va mai lua un alt jucător de la Liverpool fără a plăti o sumă imensă. Board-ul englezilor a decis că dacă Barcelona va mai dori un alt jucător de la Liverpool în următoarele 3 sezoane, pe lângă prețul propriu zis al acestuia, Barca va trebui să achite în plus suma de 100 de milioane de €.
Această clauză i-a ținut departe pe cei de la Barcelona, în ciuda faptului că Liverpool a avut jucători de talie mondială, care ar fi fost anterior pe lista clubului catalan.
3.Firmino nu a avut voie să semneze pentru Arsenal
Arsenal a încercat în 2013 să îl "fure" pe Luis Suarez de la Liverpool, intenționând să plătească clauza de reziliere a acestuia, în valoare de 40 de milioane de £, dar au existat foarte multe divergențe cu privire la suma reală. În cele din urmă tranzacția nu s-a făcut, iar Suarez a plecat un an mai târziu la Barcelona, fiind înlocuit pe Anfield cu Roberto Firmino.
Conducătorii lui Liverpool i-au fixat o clauză de reziliere brazilianului în valoare de 89 de milioane de £, dar au stipulat că aceasta poate fi achitată de orice club din lume, cu excepția celor de la Arsenal.
https://i.eurosport.com/2011/05/19/723495.jpg
4.Clauza specială impusă de Ronaldinho la Flamengo
În 2011, Ronaldinho a spus adio fotbalului mare, el părăsind-o pe AC Milan și întorcându-se în Brazilia, la Flamengo. Toată lumea cunoaște escapedele nocturne ale brazilianului, dar puțin știu că acesta a avut la Flamengo stipulat în contract faptul că avea voie să iasă de 2 ori pe săptămână în cluburi.
Astfel, jucătorul care a scris istorie în fotbalul mondial a vrut să se asigure că nu va fi amendat de club pentru ieșirile sale.
5.De ce juca Alex Oxlade-Chamberlain foarte puțin la Arsenal?
Alex Oxlade-Chamberlain a fost cedat de Arsenal la Liverpool în 2017, după ce intrase într-un cond de umbră la echipa de pe Emirates. Statisticile sale în tricoul "tunarilor" au scos în evidență faptul că acesta fusese folosit deseori ca rezervă și introdus pe teren de cele mai multe ori după minutul 70.
Presa britanică a intrat în posesia contractului mijlocașului, iar lucruriloe au devenit clare: pentru fiecare meci în care Oxlade-Chamberlain juca mai mult de 20 de miniute, Arsenal trebuia să îi plătească 10.000 de £ lui Southampron, club de la care ajunsese pe Emirates în 2011.
6.Clauza de "greutate"
În 2000, Neil Ruddock a semnat din postura de jucător liber cu Crystal Palace, după ce își terminase contractul cu West Ham United. Harry Redknapp, antrenorul lui Palace, l-a sfătuit pe președintele echipei, Simon Jordan, să stipuleze în contractul fundașului central o clauză de "greutate".
Aceasta prevedea ca ori de câte ori jucătorul va cântări mai mult de 99,8 kilograme, acesta va fi amendat cu 10% din salariu. Jucătorul nu a fost impresionat prea mult de acest lucru, el depășind de 8 ori greutatea impusă, fiind astfel bun de plată.
7.Clauza împotriva activităților periculoase
În 1999, Sunderland l-a achiziționat pentrru 6 milioane de € pe Stefan Schwarz de la Valencia, iar în contractul suedezului a fost impusă o clauză extrem de bizară. Înțelegerea era ruptă automat dacă fotbalistul ar fi zburat în spațiu, acțiune considerată periculoasă de oficialii grupării engleze.
Președintele lui Sunderland a explicat la acea vreme că unul dintre impresarii lui Schwarz avea planificat un zbor în spațiu, iar clubul a vrut să se asigure că fotbalistul nu va fi tentat și el să facă acest lucru.
https://i.eurosport.com/2010/11/07/658254.jpg
8.Rolf-Christel Guie-Mien a intrat în istorie datorită unei clauze din contractul său
Rolf-Christel Guie-Mien nu e un nume care să spună prea multe. Congolezul a jucat în cea mai mare parte a carierei în fotbalul german, dar altceva a atras atenția în jurul său.
Transferat de la Karlsruher la Eintracht Frankfurt în 1999, atacantul a dorit ca în contractul său să fie trecută o clauză ciudată. Nefiind un fan al mâncării gătite de soția sa, Guie-Mien a solicitat noului său club să-i plătească lecții de gătit acesteia, iar acest lucru a fost trecut în acte. Congolezul a jucat 3 ani la Frankfurt, deci putem presupune că clubul german și-a îndeplinit obligațiile.
9.Clauza anti-schi
Stig Inge Bjornebye a fost un norvegian care a jucat la Liverpool în anii '90, dar puțină lume știe că în contractul său cu gruparea de pe Anfield era scris că acesta nu are voie să schieze.
Fundașul stânga era fiul lui Jo Inge, un schior cunoscut în țara fiordurilor, care a participat la Jocurile Olimpice de iarnă din 1968 și 1972. Prin acea clauză, Liverpool s-a sigurat că jucătorul nu se va accidenta niciodată în timpul liber pe care ar fi fost tentat să și-l petreacă pe pârtii.
10.Ciudata clauză galeză
Spencer Prior a semnat în 2001 cu Cardiff, care l-a cumpărat pentru un milion de £ de la Manchester City. În contractul său a fost trecută o clauză foarte ciudată, care prevedea ca englezul să mănânce testicule de oaie, un obicei culinar specific Țării Galilor.
Președintele clubului galez a explicat la vremea respectivă că acea clauză a fost impusă deoarece Prior nu era galez, iar prin respectarea ei acesta le-ar demonstra fanilor că înțelege cultura locului și doar așa ar putea deveni un lider adevărat.
Cupa Mondială FIFA
Szczesny a dezvăluit cum și-a dat seama unde va trage Messi din penalty! Pontul oferit altor portari
ACUM 40 MINUTE
Fotbal
Nicolae Stanciu, tot mai aproape de revenirea în Europa: "Suntem în contact cu el tot timpul"
ACUM O ORĂ