Fostul internațional camerunez a avut evoluții extraordinare în tricoul Barcelonei, alături de care a câștigat 8 trofee: 2 UEFA Champions League, 3 titluri în Spania, o Cupă și 2 Supercupe ale Spaniei. Într-o echipă fantastică din care mai făceau parte jucători precum Leo Messi, Ronaldinho, Deco, Puyol, Xavi și Iniesta, Eto'o și-a găsit pofta de joc și a reușit să înscrie 130 de goluri în 199 de apariții pentru trupa catalană.
Camerunezul a avut prestații excelente și pentru Inter, în perioada 2009-2011, când a marcat de 53 de ori și a cucerit 5 trofee, printre care titlul în Serie A și UEFA Champions League. De-a lungul carierei, Eto'o a mai evoluat pentru echipe precum Mallorca, Chelsea, Everton și Sampdoria, însă apogeul l-a atins pe Camp Nou. În tricoul naționalei, fostul vârf a bifat 118 selecții și a înscris 46 de goluri.
Samuel Eto'o s-a aflat de multe ori în lumina reflectoarelor și în afara terenului, din cauza unor declarații sau conflicte încinse. Marca a urmărit întreaga poveste a camerunezului și a ales 6 momente din viața sa extra-sportivă care vor rămâne în istoria fotbalului.
Fotbal
Del Bosque, critici dure pentru Neymar: "Încearcă să trișeze, se preface"
06/04/2020 LA 13:40

1. Relația cu Luis Aragones

În sezonul 2000/2001, Eto'o avea doar 19 ani și urma să primească una dintre cele mai importante lecții din cariera sa. La acea vreme, Eto'o juca la Real Mallorca, sub comanda celebrului Luis Aragones. Atacantul camerunez a fost schimbat la începutul reprize secunde, motiv pentru care a avut o ieșire nervoasă pe banca tehnică, lovind furios o sticlă cu apă și pornind o discuție aprinsă cu Aragones.
Antrenorul l-a apucat pe Eto'o de gulerul tricoului și i-a oferit o replică care l-a potolit instantaneu pe fotbalist: "Cu mine nu procedezi așa, ai înțeles?". Odată cu trecerea anilor, Eto'o a recunoscut că acel conflict a reprezentat o adevărată lecție de viață, care a dus la apariția unei relații de tip tată-fiu cu Luis Aragones.

2. Transferul la Barcelona

În vara anului 2004, Eto'o a fost prezentat drept noul jucător al Barcelonei, după 4 sezoane petrecute la Mallorca. Până la anunțul transferului, în presa spaniolă s-a tot vorbit despre o mutare a camerunezului la Real Madrid, echipă pentru care vârful bifase 7 apariții în perioada 1998-2000, înainte să ajungă la Mallorca.
În ciuda zvonurilor vehiculate, Eto'o a ajuns pe Camp Nou, însă nu înainte să facă o remarcă care a făcut înconjurul Europei:
"Nici dacă m-ar fi plătit cu un miliard de euro n-aș fi mers la Real Madrid pentru că acolo n-aș fi fost fericit. Nu sunt un jucător care promite că înscrie 50 de goluri, dar sunt genul de fotbalist care promite că va alerga foarte mult."
https://i.eurosport.com/2015/07/04/1631082.jpg

3. Îndoieli față de profesionalismul său

Într-un meci din 2007 dintre Barcelona și Racing Santander, Eto'o a fost acuzat că a dat dovadă de lipsă de profesionalism. Motivul ar fi fost că, în ultimele minute ale partidei, tehnicianul Frank Rijkaard l-a chemat pe camerunez de pe bancă, însă acesta a refuzat pentru că mai era prea puțin timp de joc.
La finalul duelului, Eto'o a ținut să clarifice momentul, clar și răspicat:
"Dacă cineva are tupeul să-mi spună în față că nu dau dovadă de profesionalism, îl aștept. Frank Rijkaard este o persoană rea și spune multe lucruri de dragul presei. Oricine merge la conferința de presă ca să spună că nu am vrut să joc este o persoană rea."

4. Sosirea lui Guardiola

Pep Guardiola a ajuns pe banca Barcelonei în 2008, moment în care tehnicianul a demarat o reorganizare în cadrul echipei. La vremea respectivă, Eto'o era văzut drept un jucător care trebuia să plece de pe Camp Nou, însă camerunezul nu a renunțat prea ușor. Atacantul a mai evoluat un sezon în tricoul catalanilor, după ce l-a convins pe Guardiola că este o piesă importantă din echipa Barcelonei.
"I-am spus lui Guardiola că își va cere iertare în fața mea pentru că eu o voi ajuta pe Barca să câștige, nu Messi. Eu sunt cel care a contribuit la victorii, iar Pep ar trebui să își ceară scuze.", spunea Eto'o, la vremea respectivă.
https://i.eurosport.com/2009/11/25/560780.jpg

5. Lupta neîncetată împotriva rasismului

Samuel Eto'o a fost unul dintre primii jucători care au luptat în mod direct împotriva abuzului rasial. S-a întâmplat pe vremea când juca în Spania, într-un meci de pe terenul lui Real Zaragoza.
"Nu voi mai juca în aceste condiții.", declara la vremea respectivă atacantul, extrem de supărat din cauza comportamentului fanilor.
Replica lui Eto'o venea după ce, cu un an înainte, se bucurase după un gol prin imitarea unei gorile, în semn de protest pentru abuzurile primite.

6. Coperta revistei Rolling Stone

Un alt moment în care Eto'o s-a aflat în prim-plan s-a petrecut în 2007, când jucătorul Barcelonei a pozat pentru coperta celebrei reviste Rolling Stone, pentru care oferise un interviu. Poza respectivă îl înfățisa pe Eto'o în blugi și fără tricou.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Fotbal
Bruno Guimaraes, gol de 2-0 pentru Newcastle în meciul cu Arsenal
ACUM 3 ORE
Fotbal
Newcastle deschide scorul cu Arsenal, grație autogolului lui Ben White
ACUM 4 ORE