Articol scris de Radu Florea
Criteriile de acordare pentru Balonul de Aur sunt: evoluțiile unui fotbalist dintr-un an calendaristic, numărul și importanța trofeelor câștigate de jucător într-un an și întreaga carieră a unui jucător (vârsta, trofeele și evoluțiile unui fotbalist în întreaga sa carieră). Însă, de multe ori cei care au votat pentru câștigătorul Balonului de Aur par că nu au ținut cont de aceste criterii. Nedved a primit în 2003 prestigiosul trofeu individual chiar dacă câștigase doar campionatul Italiei și Supercupa Italiei, Messi i-a devansat în 2010 pe Iniesta și Xavi care câștigaseră Campionatul Mondial, Shevchenko a fost ales în fața lui Deco, care câștigase în 2004 Liga Campionilor și Campionatul Portugaliei cu Porto, iar Figo s-a impus în 2000, la finalul unui an în care portughezul nu câștigase niciun trofeu.

Nedved, într-un Real Madrid - Juventus, în 2003

Credit imagine: Imago

Liga
Ancelotti a răbufnit după meciul Realului din Cupa Regelui: "Trebuie să se trezească! E o prostie"
ACUM O ZI

Cei mai controversați câștigători ai "Balonului de Aur"

Pavel Nedved (2003)
Cehul a reușit în 2003 să câștige Campionatul Italiei și Supercupa Italiei cu Juventus și să joace finala Champions League împotriva Milanului, finală pierdută la penalty-uri. Chiar dacă Nedved a fost cel mai bun om al lui Juventus în acel an, Maldini a părut, în opinia multora, mai indicat să câștige Balonul de Aur, italianul fiind providențial pentru Milan în 2003; sezon care a culminat cu o evoluție impecabilă a lui Maldini în finala Champions League, de la Manchester. De asemenea, Henry a avut cifre mult mai bune decât Nedved în 2003, francezul reușind 46 de goluri și 26 de pase de gol în acel an calendaristic, însă probabil mulți au optat pentru Nedved deoarce Henry reușise să câștige doar Cupa Angliei, cu Arsenal, și Cupa Confederațiilor, cu Franța.
Lionel Messi (2010)
Chiar dacă Messi este unul dintre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile, specialiștii se așteptau ca unul dintre Xavi, Iniesta sau Sneijder să câștige cel mai important trofeu individual în anul 2010. Alături de Messi, Xavi și Iniesta câștigaseră campionatul în Spania cu Barcelona, însă, spre deosebire de argentinian, cei doi spanioli cuceriseră Cupa Mondială în acel an, Iniesta chiar înscriind golul victoriei în prelungirile finalei. Alături de Xavi și Iniesta, Sneijder avusese și el un sezon de excepție. Olandezul fusese vicecampion mondial cu naționala țării sale și câștigător de Liga Campionilor cu Inter, competiție unde o eliminase pe Barcelona lui Messi chiar în semifinale. Cu toate că Messi era cotat de mulți în acel an cu a patra șansă, argentinianul a reușit să-i devanseze pe Xavi, Iniesta și Sneijder și să câștige Balonul de Aur pentru a doua oară în cariera sa.
Luis Figo (2000)
În mod surprinzător Balonul de Aur a fost singurul trofeu câștigat de Figo în anul 2000. Probabil în acel an s-a produs una dintre cele mai mari nedreptăți din istoria Balonului de Aur, deoarece Zidane a fost unul dintre cei mai buni jucători ai Franței la Campionatul European din 2000, competiție câștigată chiar de "cocoșii" antrenați la acea vreme de Roger Lemerre. Interesant este faptul că Figo a declarat ulterior că Totti ar fi fost cel care merita faimosul trofeu individual în acel an, italianul de la Roma fiind vicecampion european cu naționala Italiei în 2000. "Scuze că ți-am furat Balonul de Aur în 2000, tu îl meritai" a fost mesajul pe care Figo i l-a transmis în mod public lui Totti.
https://i.eurosport.com/2013/03/19/973780.jpg

Alți câștigători controversați ai Balonului de Aur

Michael Owen a fost unul dintre cei mai contestați fotbaliști care au cucerit faimosul trofeu oferit de France Football. În 2001, atacantul lui Liverpool a cucerit cu "cormoranii" tripla inedită - Cupa Angliei, Cupa Ligii Angliei și Cupa Uefa –, atacantul fiind considerat viitorul mare star al naționalei Angliei. Așa cum Owen a impresionat în Cupa UEFA, Raul era cel mai bun atacant din Champions League în acea perioadă, mulți fiind de părere că atacantul spaniol ar fi meritat să câștige Balonul de Aur în acel an. Kahn a fost și el unul dintre favoriți, după ce portarul german fusese decisiv pentru Bayern în cucerirea Ligii Campionilor din 2001.
În 2004, Andriy Shevchenko a fost excepțional pentru Milan, ajutându-i pe "rossoneri" să cucerească primul și singurul titlu în perioada în care clubul italian a fost antrenat de Carlo Ancelotti. La sfârșitul anului 2004, Shevchenko a primit Balonul de Aur, însă probabil Deco a fost cel mai bun fotbalist al acelui an, portughezul cucerind alături de Porto 3 trofee: campionatul Portugaliei, Liga Campionilor și Supercupa Portugaliei. Mai mult, mijlocașul a jucat și finala Campionatului European, pierdută de lusitani în fața Greciei.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Ligue 1
PSG ar fi dat lovitura care îl poate întoarce pe Mbappe din drum! Anunțul presei din Spania
IERI LA 06:24
Premier League
5 variante pentru Ronaldo dacă decide să plece de la Manchester United! Unde ar putea ajunge
20/01/2022 LA 05:17