România va trimite o singură echipă (campioana stagiunii 2020-2021) în UCL, celelalte trei (adică ocupantele locurilor 2 și 3, precum și câștigătoarea Cupei României) urmând să se alinieze la scurt timp după startul UECL.

Și Europa League se schimbă

Europa League se va bucura de participarea a doar 32 de echipe, față de cele 48 care se înfruntă în momentul de față.
Liga Campionilor UEFA
Ancelotti a intrat în istoria Champions League! Ce a realizat italianul după finala de la Paris
ACUM 6 ORE
În ciclul 2021-2024, vor fi alcătuite 8 grupe a câte 4 echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, acasă și în deplasare, acestei faze urmându-i optimile de finală (câștigătoarele celor opt grupe se vor califica direct), sferturile de finală, semifinalele și finala.
Înaintea optimilor se va disputa o rundă adițională, numită play-off. Vor fi, de fapt, opt confruntări, în fiecare dintre ele urmând să joace câte o echipă clasată pe locul 2 în grupele UEL și una de pe locul 3 din grupele UCL. Formațiile care vor triumfa în aceste “duble” vor accede, la rându-le, în optimile UEL.
Câștigătoarea UEL (finala – pe 18 mai 2022) se va califica automat în faza grupelor UCL, evident în sezonul următor.

UEFA EUROPA CONFERENCE LEAGUE

Practic, va fi o oglindă a UCL și UEL, adică 32 de echipe în faza grupelor (8 grupe a câte 4), căreia îi vor urma optimile de finală, sferturile de finală, semifinalele și finala.
La fel ca în Europa League, optimile vor fi precedate de play-off (8 confruntări tur-retur), unde vor evolua câte o ocupantă a locurilor 2 din grupe și câte un loc 3 din grupele UEL.
Evident, câștigătoarea UECL va fi calificată automat în ediția viitoare a fazei grupelor UEL.
Trebuie, însă, spus că nu toate cele 32 de echipe vor veni din calificările UECL. 10 vor ajunge în faza grupelor după ce vor fi fost eliminate din play-off-ul UEL, alte 5 din așa-numita UECL champions path (trei tururi, la care vor participa eliminate din UCL și UEL) ceea ce înseamnă că preliminariile (main path) vor da un număr de doar 17 calificate. Mai intervine un “dar”, pentru că se mai creează o interdependență cu preliminariile UEL: 3 dintre echipele din play-off vor fi cele eliminate din Q3 al UEL.
Cele trei reprezentante ale României vor intra în cursă în al doilea tur preliminar (22 și, respectiv, 29 iulie 2021), după ce prima rundă de calificare se va fi disputat pe 8 și, respectiv, 15 iulie.

De ce Conference League?

Competiția va aduce noi oportunități pentru ligile inferioare din Europa, cel puțin în teorie. În prezent, majoritatea echipelor care participă în Champions League sunt din primele 10 ligi ale Europei. În Europa League, echipele din primele 30, dar majoritatea se situatează în ligile de top, mai ales în fazele eliminatorii.
Conference League va permite cluburilor ”uitate de lume” să participe la meciuri europene competitive. Banii primiți de la transmisiunile acestor meciuri vor ajuta echipele mai mici și vor face ca publicul să devină mai familiar și cu echipe mai puțin cunoscute din Europa. Mai mult, competiția va face ca ligile inferioare să devină mai competitive. Bonus, câștigătoarea Conference League are șansa să avanseze în Europa League sezonul următor.
Părțile negative există și ele și sunt destule - meciurile se vor juca joia, în același timp cu cele din Europa League, în primul rând. Este de așteptat ca oamenii să prefere totuși meciurile cu echipele mai cunoscute. În plus, s-ar putea ca echipele mici, care nu au bugete imense pentru a susține loturi valoroase și numeroase, să aibă de suferit de pe urma unui calendar din ce în ce mai aglomerat.

Programul Conference League

Meciurile se vor disputa joia (inclusiv finala), dar în cazuri excepționale se pot juca și marțea sau miercurea dacă programul nu permite altfel. Partidele vor începe la 17:30 (număr limitat de meciuri), 19:45 și 22:00 - orele României.
Liga Campionilor UEFA
Thibaut Courtois, reacție genială după ce a închis poarta lui Real Madrid în finala Champions League
ACUM 6 ORE
Liga Campionilor UEFA
Reacții în lanț în lumea fotbalului, după anularea golului marcat de Benzema în finala UCL
ACUM 7 ORE