Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Galatasaray-Fenerbahce, o rivalitate de poveste, în care orgoliile primează peste trofee

Andrei Nicolae

Publicat 05/03/2024 la 11:20 GMT+2

Fotbal, tradiție, suporteri, jucători sau istorie sunt câteva cuvinte care stau la baza compoziției ligii întâi a Turciei. Denumită Super Lig, este pe locul al 12-lea din clasamentul mondial pentru cele mai puternice campionate de fotbal din întreaga lume în anul 2024 (precedată de Super League-ul Elveției și succedată de Premier League-ul rusesc).

RIYADH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 29: General view of KSU Stadium prior to the Turkish Super Cup football match between Galatasaray and Fenerbahce at KSU Stadium in Riyadh, Saudi Arabia on December 29, 2023. Turkish Super Cup final teams Fenerbahce, Galatas

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Adrian Pătru
În fiecare campionat existent se află câteva mari rivalități, numite deseori derby-uri. Există exemple precum Real Madrid vs Barcelona (El Clasico), A.C Milan vs Inter Milano (Derby della Madonnina) sau Steaua vs Dinamo (Eternul Derby). În Turcia există Kıtalar ArasıDerbi dintre Fenerbahçe și Galatasaray, cele mai titrate echipe din istoria campionatului.
Galatasaray și cu Fenerbahçe sunt "la cuțite" de ani întregi, fiecare mândrindu-se cu câte ceva. Fanii lui Galatasaray spun că echipa lor este cea mai cunoscută din țară și din Europa, ceea ce pare să fie adevărat. Galata a câștigat Europa League (1999 - 2000) și Supercupa Europei din 2000 – 2001, ambele cucerite cu Hagi și Gică Popescu pe teren.
În schimb, Fenerbache susține că echipa lor are suporteri mai devotați și că în derby-uri, "canarii galbeni" și-au învins rivalii din oraș de mai multe dăți: Fenerbahçe de 20 de ori, iar Galatasaray doar de 16 din cele 51 de partide disputate. În plus, numărul 12 nu poate fi purtat de niciun jucător al "canariilor galbeni", pentru că cei de la Fenerbahçe susțin că numărul 12 este dedicat fanilor.
picture

Fenerbahçe v Galatasaray LIVE

Credit imagine: Eurosport

Citește și:

Galatasaray-Fenerbahce, o rivalitate de nedescris, plină de orgolii și de emoție

Este vorba de stelele de pe piept” spun fanii ambelor echipe. Totul ține de a fi campion, iar Galata are 23 de campionate (singura ce a cucerit 4 la rând) față de Fener, cea din urmă având 19. În total, "leii" au 57 de trofee naționale iar "canarii" au strâns 35. Evident, nu se pot neglija și alte echipe ca Beşiktaş sau Trasbzonspor care au și ele în palmares 16, respectiv 7 campionate ale Turciei.
Sezonul trecut, Galatasaray devenea campioana ligii la 8 puncte distanță față de Fener și 10 față de Beşiktaş, în timp ce Fenerbahçe câștiga cupa cu 3-0 împotriva lui Basaksehir. Anul acesta, Galata a fost eliminată pe 29 februarie din Cupă de către Karagumuruk, dar și din Europa League, în play-off-ul pentru optimi, de către Sparta Praga. Astfel, a rămas doar campionatul pentru formația lui Buruk Okan, numai că se pare că și Fenerbahçe are același obiectiv, fiind eliminați la rândul lor cu 3-0 de către Ankaragucu în Cupă.
Super Lig-ul Turciei este poate unul dintre cele mai frumoase campionate din punct de vedere al atmosferei și al suporterilor, mai ales în derby-uri. Meciurile ca Galata vs Fener, Galata vs Beşiktaş sau Fener vs Beşiktaş sunt de obicei fără loc liber” pe stadioane. Sunt declarați peste 25 de milioane de fani ai lui Galata în Turcia, peste 20 ai lui Fenerbahçe și în jur de 13 milioane care susțin Beşiktaş.
În ceea ce privește rezultatele, în sezonul acesta Galata are 24 de victorii, 3 egaluri și doar o înfrângere cu Hatayspor din 11 noiembrie 2023, iar Fener se mândrește cu 23 de victorii, 4 egaluri și la fel, o sigură înfrângere din 4 noiembrie 2023 împotriva lui Trabzonspor. Beşiktaş este doar pe locul 4 cu 14 victorii, 4 rezultate de egalitate și 10 înfrângeri. Se poate spune că lupta pentru titlu este strânsă între cele două formații din fruntea clasamentului.
Următoarea întâlnire dintre cele Galata și Fener va fi pe 7 aprilie, în Supercupa Turciei, care urmează să se dispute pe stadionul Sanliurfa, meci în care vor fi puse la încercare orgolii și principii între suporteri în principal. Pe 19 mai va fi ultimul meci din campionat dintre cele două formații, acasă la “galben-roșii”, iar șansele ca cele două rivale să joace cu titlul pe masă derby-ul sunt destul de mari. Într-adevăr, acel meci ar produce un spectacol total, ținând cont de încărcătura și miza pusă în joc.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo