UEFA continuă să caute soluții pentru a crea un echilibru financiar între cluburile din Europa. Regula actuală a fair-play-ului financiar, introdus în 2010, este una lacunară și interpretabilă și a creat mai multă controversă decât certitudine în căutarea egalității competitive între marile echipe ale continentului. Prin urmare, UEFA caută cu disperare o alternativă.
Conform jurnaliștilor de la New York Times, UEFA a conceput deja planul pentru noul regulament și acesta este unul complex, care schimbă în mare măsură datele problemei și prevede sancțiuni mult mai dure pentru cluburile care vor încălca prevederile.
Astfel, în viitor, fiecare club va putea cheltui cel mult 70% din venituri pe salariile jucătorilor și antrenorilor. Acest lucru va afecta serios forțele continentului, existând în acest moment numeroase cluburi care cheltuie mai mult de 90% din venituri pe salarii.
Premier League
Cum va arăta Manchester City în sezonul viitor și ce impact va avea transferul lui Haaland
ACUM 3 ORE
Noua regulă va fi aplicată treptat și va intra de-a dreptul în vigoare abia din sezonul 2025-2026. Până atunci, cluburile vor trebuie să se pună la punct cu noile reglementări, dar vor putea cheltui în continuare până la 90% din venituri pe salarii, procent care va scădea probabil în fiecare an.
Citește și:

UEFA pregătește sancțiuni dure pentru cluburile care vor încălca regulamentul

Până acum, cluburile care au încălcat regula fair-play-ului financiar au fost cel mult amendate. În 2020, Manchester City a fost exclusă din Champions League în urma unor astfel de abateri, dar ulterior s-a revenit aspra deciziei, în urma apelului făcut de englezi.
Noul regulament va prevedea sancțiuni clare pentru echipele care vor depăși limita de 70%, iar acestea vor fi mult mai dure. Formațiile în cauzp care vor juca în Champions League vor fi depunctate sau chiar retrogradate în Europa League, iar cele din Europa League vor cădea în Conference League. În cazul unor abateri grave, se va putea ajunge până la excluderea completă din cupele europene pentru o anumită perioadă de timp.
Pe lângă limita salarială impusă, UEFA va impune un control mai mare asupra acordurilor de sponsorizare, pentru a combate practica de a echilibra balanța financiară prin adăugarea unor contracte de sponsorizare imense, care creează astfel o mare discrepanță între cluburi.
Sursa citată notează că UEFA a lucrat la noul proiect având discuții permanente cu reprezentanții marilor echipe. Majoritatea acestora ar fi dorit ca limita salarială să fie de 85% din venituri, dar cluburile germane au insistat ca aceasta să coboare până la 70%.
Un alt lucru notabil este că terminologia de fair-play-financiar va dispărea și va fi înlocuită cu sintagma de standard de sustenabilitate financiară. Toate informațiile urmează să fie făcute oficiale în urma ședinței Comitetului Executiv al UEFA din 7 aprilie.
Liga
Ce opțiuni mai are Real Madrid pentru postul de atacant după ce a rămas fără Mbappe și Haaland
ACUM 10 ORE
Liga Campionilor UEFA
Benzema, după ce Mbappe a refuzat Real Madrid: "Nu e momentul să vorbim despre lucruri mărunte"
ACUM 11 ORE