Jurnalul de Medicină din New England, un cotidian american ce abordează discuții referitoare la medicină, prin intermediul Asociației Fotbaliștilor Profesioniști, a publicat o serie de teste efectuate ce implică 7,676 de foști fotbaliști scoțieni, născuți între anii 1900 și 1976, puși în comparație cu 23,000 de cetățeni din populația generală.
Condus de consultantul neuropatologic, Dr. Willie Stewart, profesor clinic onorific al Universității din Glasgow, studiul numit FIELD a arătat faptul că foștii fotbaliști profesioniști au o rată de 3,5 ori mai mare a riscului de deces în urma bolilor neurodegenerative, cu precădere din cauza demenței.
Un punct forte al nostru în acest studiu îl constituie analiza în detaliu a diferitelor subtipuri de boli neurodegenerative. Această analiză arată faptul că riscul poate varia de la o creștere de 5 ori a celor ce suferă de Alzheimer, o creștere de aproximativ 4 ori pentru boala neuronilor motorii și de două ori a sindromului Parkinson în rândul foștilor fotbaliști profesioniști, comparativ cu membrii unei populații obișnuite.
Liga
Real Madrid va câștiga o sumă uriașă de bani din exploatarea noului stadion Santiago Bernabeu
ACUM 14 MINUTE
În ciuda faptului că fotbaliștii prezintă un risc ridicat de deces din cauza bolilor degenerative, rata de deces în urma bolilor de inimă sau a diferitelor tipuri de cancer este mai mică, incluzânmd cancerul la plămâni. Reflectând aceste descoperiri, studiul arată că numărul fotbaliștilor decedați înainte de vârsta de 70 de ani este mai mic față de cei ce depășesc această vârstă.
Baza noastră de date arată că, în timp ce foștii fotbaliști prezintă o rată foarte mare a demenței, aceștia se află într-un număr semnificativ mai mic din punct de vedere al deceselor apărute în urma altor boli neurodegenerative. Ca atare, în timp ce trebuie depuse toate eforturile pentru găsirea cauzelor ce duc la apariția unui astfel tip de boli, trebuie luate în considerare potențialele beneficii ale jocului de fotbal.
Asocierea dintre participarea la sporturile de contact și bolile neurodegenerative a fost supusă mai multor dezbateri în ultimii ani. Studiile post-mortem au identificat o patologie a demenței specifică expunerii la leziuni cerebrale, printre care și encefalopatia traumatică cronică (CTE), apărută într-o proporție ridicată la creierele foștilor atleți, practicanți ale sporturilor de contact.
Greg Clarke, președintele Federației Engleze de Fotbal, a declarat:
Acesta este unul dintre cele mai profunde studii realizate vreodată ce implică testele referitoare la bolile neurodegenerative în rândul foștilor fotbaliști. Primim cu mare interes aceste descoperiri și doresc a-i mulțumi doctorului Willie Stewart pentru meticulozitatea prin care a condus această importantă cercetare. Este important ca familia fotbalului global să se unească pentru a găsi răspunsurile și pentru a oferi o mai bună înțelegere a acestei probleme complexe. Federația Engleză de Fotbal se angajează să facă tot ce este posibil pentru ca acest lucru să se întâmple.
De asemenea, Gordon Taylor, directorul executiv al Asociației Fotbaliștilor Profesioniști, a dorit să tragă un semnal de alarmă asupra diverselor întrebări ce pot apărea în urma unui asemenea studiu.
Studiul FIELD, în parteneriat cu Federația Engleză de Fotbal, își propun să se unească în adresarea acestei probleme într-o manieră detaliată. Cercetările trebuiesc continuate pentru a răspunde la diferitele întrebări ce pot apărea în ceea ce trebuie făcut ca aceste riscuri să fie diminuate.
https://i.eurosport.com/2019/10/22/2700813.jpg
Romanian Liga I
Andrei Ivan poate ajunge într-un campionat de top! Unde este dorit atacantul Craiovei
ACUM O ORĂ
Premier League
Liverpool dă marea lovitură pe piaţa transferurilor! 58 de milioane € pentru un atacant fantastic
ACUM 3 ORE