Înainte de Campionatul Mondial în care România a obținut cea mai bună performanță din istorie, ajungând la un pas de semifinale, Columbia era văzută de mulți drept principala favorită. Inclusiv marele Pele a pariat pe sud-americani, care învinseseră la Buenos Aires, în preliminarii, cu 5-0 marea echipă a Argentinei.
Cu o formație plină de stele, din care se remarcau Rincon, Valderrama sau Asprilla, Columbia a dezamăgit la Mondial. A pierdut cu România (1-3), pentru ca apoi să iasă învinsă și din duelul cu SUA (1-2). În acest din urmă meci, Andres Escobar și-a marcat un autogol și a devenit ținta cartelurilor drogurilor din Columbia, care l-au văzut responsabil pentru eliminarea echipei de la turneul final.
Fundașul a fost ucis pe 2 iulie, în parcarea unui club din Medellin, cel care a fost ulterior arestat recunoscându-și fapta. Criminalul era un membru cunoscut al unui cartel al drogurilor din orașul care devenise celebru în toată lumea din cauza lui Pablo Escobar și a explicat că mobilul actului său a fost răzbunarea pentru eliminarea de la Mondial.
Premier League
Paul Pogba și-a decis viitorul! Francezul este impresionat de Ralf Rangnick
ACUM 31 MINUTE
Carlos Valderrama a rememorat ce s-a întâmplat în 1994, cum a aflat că bunul său amic a fost ucis și a dezvăluit că nu va trece niciodată peste acel episod tragic.
"Nu am trecut peste moartea lui Escobar. Ce s-a întâmplat cu Andres nu s-a întâmplat nicăieră în lume. Când am fost eliminați de la Cupa Mondială, ni s-a oferit posibilitatea să mai rămânem în Statele Unite o perioadă, până se calmează lucrurile. Eu am rămas. În cele din urmă, am revenit acasă, iar în avion un însoțitor de bord m-a anunțat că Escobar a fost ucis. Încă tremur când îmi aduc aminte acel episod. Timpul a trecut, dar nu voi uita niciodată că cineva a fost ucis pentru că a jucat fotbal", a spus Valderrama pentru Marca.

Coumbienii le-au făcut viața grea jucătorilor

Escobar a fost victima unui fanatic fără creier, însă toți jucătorii naționalei Columbiei au simțit ura compatrioților. Așteptările erau mari, oamenii visau la o performanță în sport care să facă uitat deceniul sângeros peste care Columbia tocmai trecuse odată cu uciderea lui Pablo Escobar, cel mai cunoscut lord al drogurilor din istorie, însă naționala a dezamăgit. Din eroi, jucătorii lui Francisco Maturana au devenit paria în ochii oamenilor de rând. O mare nedreptate, greu de justificat acum, însă e foarte complicat să înțelegem realitatea din țara sud-americană de acum aproape 30 de ani.
"Fanii mă considerau cel mai bun din Columbia, dar când m-am întors de la Campionatul Mondial toți mă huiduiau și mă înjurau pe stradă. Mi-au zis că am "vândut" meciurile. Asta am trăit după Mondialul din 1994", a mai spus Valderrama.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Premier League
Everton a ajuns la un acord cu Frank Lampard pentru a deveni noul manager. Urmează anunțul oficial
ACUM 8 ORE
Fotbal
Denis Alibec a fost prezentat la Atromitos. Primele reacții ale internaționalului român
ACUM 9 ORE