de Tibi Munteanu
Alt an, același scenariu.
Precum în anii precedenți, CFR Cluj și-a adjudecat titlul de campioană a României, în timp ce clubul cu cei mai vocali conducători, FCSB, rămâne în continuare "abonat" la locul doi, acuzând aproape orice factor extern, mai puțin proasta gestionare a momentelor cheie. Sau atitudinea pe care o au mai marii clubului față de fotbaliștii din lot, de foștii jucători emblematici, față de fani, dar chiar și față de competitoarele din fotbalul românesc.
Fotbal
Ovidiu Hațegan revine în fotbal la 3 luni după infarct! Va fi arbitru VAR la Supercupa României
ACUM 7 ORE
Totuși, în privința unui factor extern – arbitrajul, FCSB are tot dreptul să se plângă, mai ales după erorile din ultima etapă. Dar și alte cluburi din Liga 1 și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest aspect, fiind multe cazuri în care arbitrii au greșit decisiv în favoarea adversarelor. Cel puțin la nivel teoretic, toți conducătorii își doresc implementarea sistemului de video arbitraj în prima ligă românească - VAR, însă, practic, toți au preferat să nu miște un deget pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, eventual în același moment în care s-a introdus în campionatele cu pretenții din Europa.

VAR, cerut de toată lumea. Și îl vom avea, în sfârșit

Și iată că am ajuns într-un nou moment "zero", în care, din nou, toată lumea își dorește VAR. Și îl vom avea, în sfârșit, începând cu sezonul următor, spre bucuria tuturor celor care au anunțaț că abia așteaptă implementarea acestui sistem, sau nu.
Da, în sezonul 2022/23 și echipele românești vor beneficia de arbitraje mai corecte, însă, cu siguranță, tot vor mai exista erori și scandaluri pe această temă. Dar totuși, de ce atât de târziu?
Primul meci de fotbal care a folosit noua tehnologie de video arbitraj a fost între PSV și FC Eindhoven, în iulie 2016, iar în luna septembrie a aceluiași an, sistemul a fost folosit pentru prima dată și în cadrul unei partide oficiale, în Cupa Olandei ca, mai apoi, să fie utilizat în mai multe meciuri, printre care în prima ligă din Australia, în MLS sau prima ligă portugheză. Ulterior, s-a adoptat și în două dintre cele mai importante campionate din Europa, în Bundesliga și Serie A, la începutul sezonului 2017/18 și un an mai târziu în La Liga și Ligue 1.
De asemenea, Premier League a început să folosească VAR începând cu sezonul 2019/20, iar UEFA a introdus sistemul și în cea mai importantă competiție - Champions League, începând cu fazele eliminatorii din februarie 2019.
Până-n prezent, multe țări aplică cu succes această tehnologie, printre care Turcia, Austria, Ungaria, Elveția, Egipt, Cipru, Argentina, Danemarca, Japonia, Kosovo, Albania, Paraguay, Scoția, Slovacia, Tunisia, Uruguay, Thailanda, Olanda, Israel, China, Belgia, Serbia, Croația, Polonia, Ucraina, Brazilia, Portugalia, Kuweit, Qatar, Rusia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Mexic, Coreea de Sud, Grecia și, culmea, chiar Bulgaria, țară care ne ia fața tot mai mult în diferite contexte sociale, economice, dar mai ales sportive.
Unde e România din acest punct de vedere? La coadă.

Planuri peste planuri cu VAR

Încă din 2018 se vorbea despre implementarea tehnologiei și în fotbalul românesc, însă Liga Profesionistă de Fotbal și Federația Română de Fotbal au avut chiar un conflict legat de împărțirea costurilor pentru toate cele necesare aducerii VAR în Liga 1.
Primul eșalon al fotbalului românesc este condus de LPF, iar Comisia Centrală a Arbitrilor face parte din structura Federației, astfel că cele două entități au preferat să aibă dueluri în declarații și ambiții, în locul unor planuri concrete pentru a acoperi costurile, iar fotbalul a avut de suferit, continunând de la an la an să apară greșeli tot mai mari sau chiar decisive în prima ligă.
Într-un final, lucrurile au început să funcționeze, pentru că în ultimele luni arbitrii români au fost instruiți, sistemul a fost testat, iar primul meci oficial cu video arbitraj ar urma să se dispute pe 9 iulie, când se va juca Supercupa României, între echipa campioană - CFR Cluj și câștigătoarea Cupei României - Sepsi Sf. Gheorghe.

Scopul final – implementarea în sezonul următor de Liga 1

În mod normal, calitatea fotbalului din Liga 1 va crește începând cu luna iulie, concomitent cu un arbitraj mai corect, cu mult mai puține faze controversate și cu microbiști mai mulțumiți, teoretic.
Acordul FIFA este ultimul criteriu ce mai este necesar pentru implementare, ceilalți pași fiind deja parcurși pentru a utiliza sistemul in noul sezon al Ligii 1, care va începe în data de 16 iulie.
În ce situații va fi util sistemul?
Exact cum ne-am obișnuit și în în campionatele tari ale Europei, în meciurile din competițiile europene, dar și în partidele internaționale, VAR va ajuta arbitrii să ia deciziile corecte în faze pe care fie le-au interpretat greșit în primă fază, fie sunt la limită și necesită mijloace tehnologice pentru a determina cât mai bine care sunt deciziile ce trebuiesc luate.
Sistemul de video arbitraj este utilizat în următoarele situații:
● Acordare/neacordare gol;
● Acordare/neacordare lovitură de la 11 metri;
● Acordare/neacordare cartonaș roșu direct;
● Identificarea eronată a unui jucător când e sancționat cu cartonaș galben sau roșu.
Serie A
OFICIAL-Răzvan Marin este noul jucător al lui Empoli. Primele cuvinte ale românului,după ce a semnat
ACUM 8 ORE
Fotbal
Inaki Williams a "uitat" de Spania. Pentru ce națională va evolua la Mondialul din Qatar
ACUM 8 ORE