VAR-ul a eliminat multe din greșelile de arbitraj, dar încă există o serie de contestatari ai sistemului, care e departe de a fi perfect. Dincolo de off-sideurile discutabile analizate de cei din cabina VAR, se răpește mult din bucuria jocului, în așteptarea deciziilor.
Astfel, Sportsmail anunță că forul mondial a demarat un proiect prin care offsideul va fi tehnologizat și decizia "semi-automat". În fapt, e un sistem derivat din "goal-line technology", care îi spune în timp real arbitrului dacă mingea a depășit linia porții cu întreaga circumferință, doar că în noul rol va viza poziția jucătorilor din teren.
https://i.eurosport.com/2021/03/17/3013094.png
Cupa Mondială FIFA
Germania, ironizată în direct la televiziunea qatareză, după eliminarea de la Campionatul Mondial
ACUM 20 MINUTE

Cum va funcționa "offsideul semi-automat"

Toți jucătorii vor avea senzori de mișcare și se va stabili cu o precizie care se apropie de 100% poziția fotbaliștilor în momentul exact al pasei. Liniile vor apărea aproape instantaneu pe montiorul din cabina VAR, precum și verdictul, nefiind nevoie de o analiză umană. Iar cei care se ocupă de asistența video îi vor comunica imediat asistentului dacă este sau nu offside. Ca atare, arbitrii de linie nu vor mai trebui să aștepte toată faza să ridice fanionul (așa cum s-a întâmplat la Wolves - Liverpool, ceea ce a dus la accidentarea lui Rui Patricio).
Dar, mai important, se va da altă fluență jocului, iar fanii vor ști exact dacă golul a fost sau nu validat. Ca atare, se vor putea bucura imediat după reușite, nemaifiindu-le răpit entuziasmul generat de un gol, în așteptarea deciziei VAR. În plus, eroarea umană și discuțiile privind dacă s-au interpretat bine sau nu fazele vor dispărea.
Sportsmail susține că FIFA studiază ca noul protocol să fie funcțional în 2022, astfel încât la Campionatul Mondial din Qatar să fie totul pus la punct în cele mai mici detalii. În campionatele mari, această tehnologie se preconizează că va fi disponibilă la începutul lui 2023.
Cupa Mondială FIFA
Brazilia, în alertă. Neymar va lipsi și din optimi și pare tot mai departe de revenirea la Mondial
ACUM 20 MINUTE
Fotbal
Ce mesaj a transmis legendarul Pele de pe patul de spital. Care este starea acestuia de sănătate
ACUM 21 MINUTE