Trei jucători din lotul Astrei Giurgiu - Kehinde Fatai, Takayuki Seto și Alex Ioniță - reprezintă subiectul unei anchete demarate de Agenția Anti-Doping (ANAD). Cei 3 sunt acuzați pentru folosirea unei metode interzise de regulament, la începutul lunii septembrie.
Fatai, Seto și Ioniță au fost surprinși în mai multe fotografii în timp ce primeau vitamine în mod intravenos. Chiar dacă substanțele respective nu sunt interzise de regulament, problema vine din cauza cantității mult prea mari primite de fotbaliști în decursul a unui interval de numai 12 ore.
Acest lucru nu este permis de regulamentul Agenției Mondiale Anti-Doping:
Cupa Mondială FIFA
Scene ireale în Qatar! Samuel Eto'o a lovit cu piciorul un suporter, după Brazilia - Coreea de Sud
ACUM 18 MINUTE
"Se consideră ca fiind încălcarea regulamentului WADA orice perfuzii intravenoase și / sau injecții cu mai mult de 100 mL pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor primite în mod legitim în cursul tratamentelor spitalicești, procedurilor chirurgicale sau investigațiilor clinice de diagnostic", se arată în regulament, citat de gsp.ro.
Reprezentanții ANAD au discutat deja cu cei 3 fotbaliști, iar aceștia au recunoscut că li s-au adiministrat câte 200 de ml din substanțele respective. Practic, aceștia au mărturisit că au încălcat regulamentul, fără să știe însă acest lucru.

Astra Giurgiu riscă excluderea din Liga 1

Cei 3 au fost suspendați provizoriu, iar Comisia ANAD a deschis o procedură disciplinară. Potrivit gsp.ro, Fatai, Seto și Ioniță au lipsit de la primele două termene de judecată, însă au atacat decizia într-un tribunal civil, la Ploiești. Un răspuns din partea acestei instituții este așteptat pe 10 decembrie. Între timp, ANAD a programat și cea de-a treia ședință, la care jucătorii Astrei ar trebui să participe vineri.
Alegerile celor 3 fotbaliști ar putea s-o coste scump pe Astra. Mai precis, dacă se va decide o penalizare a celor 3 jucători, indiferent de cum va arăta aceasta, atunci și echipa din Giurgiu va avea de suferit. Cel mai negru scenariu este cel în care Astra ar fi exclusă din Liga 1.
„În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor", se arată în Articolul 62 din Legea Anti-Doping, alineatul 2.

Fatai, Seto și Ioniță riscă o suspendare din fotbal cuprinsă între 2 și 4 ani

Fatai, Seto și Ioniță n-au mai jucat și nici nu s-au mai antrenat de pe 29 septembrie. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei 3 jucători vor fi suspendați din fotbal între 2 și 4 ani.
Dani Coman, președintele Astrei, a oferit o primă reacție în septembrie, când cei 3 jucători au fost suspendați provizoriu:
"Într-adevăr, au fost la o clinică fără acordul conducerii, fără acordul medicului. Au fost efectiv pentru a-și face niște vitamine. Eu am fost la acea clinică azi, am fost foarte bine primit, am întâlnit niște oameni extraordinari, care mi-au arătat exact cantitatea băgată jucătorilor, perfuziile pe care le-au făcut. Eu cred că sunt acoperiți din toate punctele de vedere, avem documente, avem tot", a declarat, la vremea respectivă, Dani Coman.
Cupa Mondială FIFA
Brazilienii, făcuți praf de Roy Keane, după meciul contra Coreei de Sud! Raphinha, reacție tranșantă
ACUM O ORĂ
Cupa Mondială FIFA
Brazilia, în istoria Cupei Mondiale! Nicio națională din lume nu a mai făcut așa ceva vreodată
ACUM O ORĂ