Articol scris de Joao Vitor Roberge(Brazilia)
În 1964, a fost orchestrată o lovitură de stat în Brazilia, care l-a demis pe președintele João Goulart și a început o perioadă de 21 de ani cu o dictatură militară. A fost o lovitură susținută de presă, de elite și cu o participare activă al Statelor Unite, sub un pretext: amenințarea (inexistentă) numită Comunism. Mii de oameni au fost torturate și ucise, iar cenzura presei era puternică și evidentă.
Apogeul acestei perioade a avut loc în 1968, cu Actul Instituțional numărul 5 (AI-5). Președintele atunci era Artur da Costa e Silva. Congresul Național și Ansamblurile Legislative ale staturilor au fost închise și puterea a devenit un instrument dictatorial.
Cupa Mondială FIFA
Tite a fost desființat de fostul agent al lui Neymar! Reacția starului Braziliei a venit imediat
ACUM 3 ORE

1970 - Brazilia

Credit imagine: Imago

În acea vreme, Brazilia trăia un fotbal de vis. Brazilia câștigase două Cupe Mondiale, în 1958 și 1962. În noiembrie 1969, Pelé a marcat golul 1.000, la un Santos-Vasco. Echipele braziliene se băteau de la egal la egal cu cele mai bune echipe din Europa. Și așa cum fiecare dictatură vede în sport un instrument pentru propagandă și control social, în Brazilia nu a fost diferit.
Așa cum ne povestește documentarul marelui jurnalist Lúcio de Castro, Amintiri de Plumb - Fotbalul în Vremele Condorului (Memórias do Chumbo - O Futebol nos tempos do Condor), naționala din 1966 a fost pregătită prost din cauza influențelor exercitate de regim. Erau patru loturi separate, care au plecat în străinătate și pe teritoriul brazilian pentru a juca partide amicale.
Din 1968, cluburile de fotbal înregistrau cu guvernul fiecare nume al candidaților pentru orice funcție în cadrul clubului. Guvernul îi investiga pe toți. Erau sub un control aproape absolut. Federațiile ale staturilor erau pline cu spioni.
Între cele mai urmărite și spionate persoane era João Saldanha, selecționerul echipei naționale. A lucrat și ca jurnalist, și a avut o participare importantă la Partidul Comunist Brazilian (Partido Comunista Brasileiro - PCB). Toți știau că era un opozant important al regimului, dar, în același timp, din 1969, era selecționer.
„Era un nume suspect înaintea momentului în care a fost demis. Era un element perturbator, nu doar din cauza legăturii cu PCB-ul, dar și pentru că era independent. Avea autonomie să se ocupe de anumite lucruri și vorbea mereu de rău autoritatea guvernamentală. Guvernanți nu puteau avea încredere în el, dar João Saldanha avea sprijin popular și era foarte greu pentru regimul să facă ceva. Dar este și o anumită stare de iritare, cauzată de anumite episoade în presă. Era un personaj incontrolabil, iar demiterea sa a fost și o demonstrație de putere asupra Confederației Braziliana de Sport [CBD, CBF după 1979] , comentează istoricul Carlos Eduardo Sarmento în Amintiri de Plumb.
Așa s-a hotărât soarta selecționerului echipei campioană mondială din 1970: Mario Jorge Lobo Zagallo, sau, pur și simplu Zagallo. Ideea era CBD-ul să-l pună pe Otto Gloria selecționer, dar șeful militarilor José Bonetti nu l-a găsit la clubul América, de la Rio de Janeiro, unde lucra Gloria. Zagallo era antrenorul lui Botafogo. Echipa lui făcea antrenamente la Școala de Educație Fizică a Armatei.
Echipa națională din 1970 era folosită ca propagandă pentru regimul opresiv. Documentarul ne dezvăluie și că majorul Roberto Câmara Ipiranga dos Guaranys era șeful de securitate la națională. Era și un torturător. Obiectivul era clar: controlul absolut și asigurarea că un alt Saldanha nu va mai veni la Seleção.

Brazil

Credit imagine: PA Photos

Așa cum povestește jurnalistul José Trajano, João Saldanha a lucrat la Cupa Mondială din 1970 pentru BBC, ca editorialist. Nu i-a fost permis accesul la echipa națională, chiar dacă avea acreditare de la FIFA.
Muzica scrisă de Miguel Gustavo a fost distribuită în toată țară, și e foarte cunoscută și în zilele actuale. Versuri sunt despre forța regimului: fotbalul legat de naționalism.

90 de milioane în acțiune

Înainte, Brazilia, în inima mea
Toți împreună, mergem înainte, Brazilia
Trăiască echipa națională
Subit este acea unire înainte
Se pare că întreaga Brazilia s-a dat mână cu mână
Toți concentrați în același emoție
Totul e o singură inimă
Toți împreună, mergem înainte, Brazilia
Trăiască echipa națională

1970 - Brazilia- Pelé

Credit imagine: Panoramic

Pe teren, nu se vedea nimic! Echipa era de vis, așa cum toată lumea știe. Félix, Carlos Alberto Torres, Piazza, Brito, Everaldo, Clodoaldo, Gerson, Jairzinho, Tostão, Pelé, Rivellino. Cehoslovachia, Anglia, România, Uruguay, Italia, nimeni n-a fost capabil să se apere în fața unei asemenea echipe. Istoria este frumoasă, dar cu momente dureroase. Cel mai important este să învățam din greșelile trecutului.

E Talks - Cel mai bun manager din Premier League, powered by Unibet

Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Cupa Mondială FIFA
Zlatko Dalic, discurs plin de patriotism, după ce Croația a eliminat Brazilia de la Cupa Mondială
ACUM 12 ORE
Cupa Mondială FIFA
Neymar a dat de înțeles că s-ar putea retrage de la națională! Ce a spus după eșecul contra Croației
ACUM 13 ORE