Gimnastul rus Ivan Kulyak a fost protagonistul unui episod extrem de controversat imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. Participant la o etapă de Cupă Mondială, desfășurată la Doha, acesta a apărut pe podiumul de premiere cu litera "Z" pe piept, simbolul neoficial al sprijinului pentru războiul din Ucraina. Gestul lui Kulyak a fost clar unul ostentativ, în condițiile în care alături de el pe podium se un sportiv ucrainean, Illia Kovtun.
La ceva mai mult de două săptămâni distanță de la acel episod, Kulyak a fost protagonistul unui al moment controversat. Acesta a participat la un miting pro-război organizat de ruși pe celebrul Stadion Luzhniki din Moscova, dar nu a făcut-o oricum.
Gimnastul a fost surprins purtând la gât o medialie olimpică de aur, probabil luată de la un alt sportiv rus care a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice de la Rio. Medalia respectivă nu avea cum să-i aparțină lui Kulyak, deoarece acesta nu a participat niciodată la Jocurile Olimpice. De altfel, acesta este un necunoscut în lumea mare a gimnasticii, etapa de Cupă Mondială de la Doha fiind prima competiție de anvergură la care a luat parte la nivel de seniori.
Gimnastică artistică
Sportivii din Rusia și Belarus au "interzis" și la Campionatele Mondiale de patinaj artistic
01/03/2022 LA 11:04

Ivan Kulyak, taxat de ucraineanul Oleh Verniaiev

Gestul lui Kulyak a fost aspru taxat de ucraineanul Oleh Verniaiev (28 de ani), campion olimpic la paralele la Jocurile Olimpice din 2016. Acesta a fost extrem de ironic la adresa lui Kulyak, dându-și seama imediat că medalia respectivă nu-i aparține.
"Se pare că nu mai trebuie să te antrenezi 15 sau mai mulți ani pentru a obține o medalie olimpică", a scris Verniaiev pe contul personal de Instagram.
Conform Wogymnast.com, acesta a venit cu încă o postare, de data aceasta mai complexă: "Niciun sportiv profesionist nu va pune niciodată medaliile altora. Pentru unii aceasta este o superstiție, altora nu le permite conștiința. Dar aici este o cu totul altă poveste. Vă rog să-mi spuneți, tipul ăsta a cîștigat vreo medalie? Sau poate am fost foarte ocupat și nu-mi amintesc".
Ivan Kulyak va fi audiat la finalul acestei luni de către Comisia de Disciplină a Federației Internaționale de Gimanstică și cel mai probabil va primi o suspendare pe măsură.
Alături de Kyliak, la miting-ul pro-război de la Moscova au participat sportivi ruși mult mai consacrați, precum campionele olimpice de la Tokyo, Vladislava Urazova și Viktoria Listunova.
Gimnastică artistică
Un mare campion maghiar a pierdut lupta cu coronavirusul!
24/01/2022 LA 19:08
Gimnastică artistică
De la campioană la campioană! Nadia Comăneci, mesaj special după retragerea Larisei Iordache
17/12/2021 LA 17:17