Simone Biles este de departe cea mai valoroasă gimnastă a lumii, dar sportiva din SUA a suferit de-a lungul vremii traume care o vor marca pe viață. Alături de zeci de colege de la loturile naționale și de la cluburi, americanca a fost abuzată sexual de Larry Nassar, care a fost timp de 18 ani medicul echipei naționale de gimnastică a Statelor Unite, dar a activat și la alte entități din acest sport.
În 2015, în SUA a început un imens scandal pe acest subiect, tot mai multe gimnaste declarând public că au fost victimele abuzurilor sexuale ale lui Nassar. A început un proces care s-a terminat pe 7 decembrie 2017, medicul fiind condamnat la 60 de ani de închisoare. Simone Biles s-a numărat printre gimnastele care au depus atunci mărturie împotriva lui Nassar.
Simone Biles și alte fete au reușit să treacă peste acele momente și să aibă succes în carieră, dar traumele au rămas și se caută în continuare vinovați pentru regretatele episoade din trecut. Multipla campioană mondială și olimpică se numără printre cele 90 de gimnaste care au intentat acum un proces împotriva FBI.
Gimnastică artistică
Andrei Muntean, clasat pe locul 2 la paralele, la Cupa Mondială de la Koper
19/06/2022 LA 19:05

Simone Biles, pe lista celor 90 de gimnaste care au dat în judecată FBI

Conform Daily Mail, autoritatea este acuzată că nu l-au oprit pe medicul sportiv Larry Nassar, deși ar fi putut face acest lucru, înainte ca alte gimanste să sufere. Mai exact, USA Gymnastics, cu sediul la Indianapolis, le-a transmis agenților locali FBI că 3 gimanste au fost agresate sexual de Nassar. Doar că FBI nu a deschis o investigație oficială și nu a informat autoritățile federale sau de stat din Michigan, potrivit inspectorului general al Departamentului de Justiție, un corp de control din SUA.
Astfel, Simone Biles, alături de alte gimanste cunoscute precum Aly Raisman și McKayla Moroney, au decis să dea în judecată FBI și să ceară daune uriașe. Chiar dacă fiecare parte implicată solicită sume diferite ca despăgubire, totalul se învârte în jurul sumei de un miliard de $.
Cel mai probabil, va începe un proces de lungă durată, care ar putea zgudui din temelii lumea sportului din SUA și nu numai. Argumentele părții reclamante sunt solide, avocații acesteia susținând că există dovezi clare că reprezentanții FBI au comis erori grave în privința acestui caz, amânând cu mai bine de un an demascarea medicului Larry Nasser.
"Dacă FBI-ul și-ar fi făcut pur și simplu treaba, Nassar ar fi fost oprit înainte să aibă vreodată șansa de a abuza alte sute de fete, inclusiv pe mine", a declarat fosta gimnastă de la Universitatea din Michigan, Samantha Roy.
"Îmi pare foarte rău că au existat oameni la FBI care au avut șansa să oprească acest monstru în 2015 și au eșuat. Și asta este de neiertat", a menționat Christopher Wray, unul dintre reprezentanții gimnastelor.
Conform rapoartelor din SUA, medicul Larry Nasser a abuzat sexual peste 100 de fete după ce FBI a fost înștiințat de infracțiunile sale. Totalul victimelor sale se ridică la 265.
Gimnastică artistică
Rusul care a apărut cu litera "Z" pe piept pe podium, un nou gest care a stârnit stupoare în Ucraina
23/03/2022 LA 16:09
Gimnastică artistică
Sportivii din Rusia și Belarus au "interzis" și la Campionatele Mondiale de patinaj artistic
01/03/2022 LA 11:04