Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Nadia Comăneci a celebrat împlinirea a 45 de ani de când a devenit "Zeița de la Montreal"

Nicu Savin

Publicat 18/07/2021 la 15:45 GMT+3

Nadia Comăneci a intrat în istoria Jocurilor Olimpice acum 45 de ani. La ediția din 1976, desfășurată la Montreal, românca a obținut prima notă de 10 din istoria gimmasticii. Stabilită în Statele Unite de mult timp, fosta mare gimanstă a celebrat într-un mod aparte ziua de 18 iulie, care va rămâne o bornă pentru totdeauna.

Nadia Comaneci, la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976)

Credit imagine: Imago

18 iulie 1976 este momentul cel mai strălucitor al sportului românesc în istoria participărilor sale olimpice. Nadia Comăneci reușea un exercițiu perfect la Jocurile Olimpice de la Montreal și avea să schimbe fața gimnasticii, devenind un star cum România nu mai avusese.
Evoluția sa de la paralele a fost impecabilă, iar arbitri nu i-au găsit nicio greșeală, astfel că întreaga lume a sportului a rămas înmărmurită văzând nota româncei. "1.00" se putea citi pe tabela unde erau afișate notele sportivilor, ceea ce însemna evident nota maximă, 10, deoarece tabela nu putea afișa note mai mari de 9,99.

Nadia Comăneci, postare specială la 45 de ani de când a intrat în istorie

Astăzi se împlinesc 45 de ani de la acea mare performanță, iar românca nu avea cum să treacă cu vederea această zi specială. Nadia a postat pe conturile sale de socializare un mesaj reprezentativ și un filmuleț în care apare îmbrăcată într-o replică a echipamentului pe care l-a purtat acum 45 de ani, când a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal.
"O picătură de istorie, la 45 de ani distanță de la obținerea primei medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Montreal. Am adăugat la colecția Montreal 1976 un GMC pick-up ediție limitată, cu sigla Montreal, pentru a sărbători aniversarea primului 10 perfect, pe 18 iulie.", a scris Nadia pe contul personal de Twitter.
La ediția Jocurilor Olimpice de acum 45 de ani, Nadia a obținut 4 medalii de aur (individual compus, bârnă, sol și paralele) și una de argint, în competiția pe echipe. La ediția următoare, disputată la Moscova, au urmat alte două medalii de aur (la sol și bârnă) și 2 de argint (cu echipa și la individual compus).
Pe lângă marile performanțe de la Jocurile Olimpice, Nadia are în palmares o sumedenie de alte medalii strălucitoare la campionate mondiale și europene, românca fiind considerată cea mai mare gimanstă a tuturor timpurilor. Supremația ei poate fi pusă în pericol de Simone Biles, americanca ce a făcut senzație la Rio și promite să acapareze cam tot aurul pus în joc și la Tokyo.
Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie. Naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo joia viitoare. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
Honduras - România
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo