Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Oksana Chusovitina, uluitoarea gimnastă: a concurat cu Lavinia Miloșovici, iar acum se va întrece și cu Simone Biles

Andrei Nicolae

Actualizat 22/07/2021 la 13:38 GMT+3

Gimnasta din Uzbekistan va participa la a 8-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară și va doborî și recordul de vârstă al unui sportiv participant la această disciplină

Oksana Chusovitina würde in Tokio an ihren achten Olympischen Spielen teilnehmen

Credit imagine: Getty Images

Oksana Chusovitina este fără doar și poate una dintre cele mai impresionante sportive care va concura la turneul olimpic de gimnastică. Tokyo 2020 va însemna a 8-a ei prezență consecutivă la o ediție a Jocurilor Olimpice.
A concurat în Barcelona 1992 cu Lavinia Miloșovici, reprezentanta României cu patru medalii câștigate la ediția respectivă, dintre care două de aur. Se va întrece și cu actualul star al gimnasticii, Simone Biles, sportiva din Statele Unite care nici nu era născută când Chusovitina debuta la Jocurile Olimpice.
Honduras - România, primul meci al tricolorilor la Jocurile Olimpice după 57 de ani, e LIVE VIDEO aici, de la ora 14:30.

Oksana Chusovitina concurează la 46 de ani la Tokyo 2020

De ce este atât de specială Oksana Chusovitina? În primul rând, ea va intra duminică în calificări la vârsta de 46 de ani! Cu această prezență, reprezentanta statului Uzbekistan devine sportiva cea mai în vârstă care a concurat la gimnastică într-o competiție olimpică. Ea va bate recordul lui Lucien Demanet (Franța), care a concurat la 45 de ani la ediția din 1920. Interesant, primul sportiv în activitatea care ar putea râvni la recordul Oksanei Chusovitina ar deveni chiar Marian Drăgulescu. Românul va evolua sâmbătă la 40 de ani.
Sportiva din Uzbekistan avea 17 ani când și-a făcut debutul la Jocurile Olimpice, iar de-a lungul timpului a evoluat sub trei steaguri fosta Uniune Sovietică (Echipa Unificată), Germania și țara sa natală. Jocurile Olimpice de la Tokyo va fi a cincea pe care Oksana Chusovitina o va disputa sub culorile Uzbekistanului, o ţară cu 33 milioane de locuitori, unde notorietatea sa este atât de mare încât a fost editat şi un timbru cu efigia sa.
Oksana Chusovitina in WCH 2017
Al doilea motiv care o face atât de specială pe Oksana Chusovitina este faptul că a ținut pasul cu evoluția sportului. Gimnastica a suferit câteva transformări uriașe în ultimele două decenii. Atât din punct de vedere al gradului de dificultate, dar și al codului de punctaj. A trecut de la 10-le perfect al Nadiei Comăneci la scorurile de dificultate și execuție combinate, care au provocat gimnastele la fiecare eveniment să adauge execuții tot mai dificile.
Oksana Chusovitina este atât de specială pentru că a rezistat în gimnastică și atunci când fiul ei a fost diagnosticat cu leucemie la vârsta de 2 ani. Chimioterapia a durat 3 ani, iar controalele ulterioare alți 5 ani cinci. "Multe persoane au crezut că particip la concursuri pentru a oferi tratament medical copilului meu. Dar toată lumea m-a ajutat să strâng bani pentru tratamentul lui. Acest lucru nu a fost în niciun fel legat de cariera mea. M-am antrenat să mă distrag de la tot ce se întâmpla la spital", a declarat Chusovitina pentru CNN, într-un interviu acordat anul trecut.

Oksana Chusovitina a cucerit 32 de medalii de-a lungul carierei

De-a lungul carierei, Oksana a câștigat 32 de medalii la competițiile majore, dintre care 9 de aur. Iar 2 medalii au fost cucerite la Jocurile Olimpice. Ultima a fost un argint în Bejing 2008, la sărituri, aparat la care s-a și consacrat în mod special de-a lungul timpului. Acum, ea se va întrece la același aparat cu Simone Biles, care pregătește un Yurchenko dublu echer, o execuție de neimaginat la feminin până acum. Tot
În afară de medalia de argint din China, Chusovitina a mai câștigat o medalie de aur echipa fostei Uniuni Sovietice în 1992. "Cred că sunt unul dintre pionierii acestei discipline. Fiecare femeie știe acum că poți fi soție, poți fi fiică, poți fi mamă și poți fi atlet olimpic și medaliat olimpic. Orice este posibil, iar vârsta este doar un număr!", a declarat pentru revista Inside Gymnastics Magazine.
Concursurile olimpice de gimnastică vor debuta sâmbătă – 24 iulie, când sunt programate calificările la masculin.
picture

#ETalks cu Larisa Iordache despre Jocurile Olimpice de la Tokyo

Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo