Finala masculină pe echipe de la gimanstică a fost una deosebit de palpitantă de la început până la sfârșit. După calificările de sâmbătă era aproape sigur că podiumul va fi ocupat de China, Japonia și Rusia (sportivii nu evoluează sub steag rusesc, ci sub steag olimpic, din cauza suspendării primite de această țară din cauza scandalurilor de dopaj), dar ordinea era greu de anticipat, cele 3 națiuni fiind foarte apropiate valoric.
Concursul a fost plin de suspans încă de la început și era clar că diferențele se vor face la micile detalii. Rușii au avut șansa să evolueze la aparatele la care excelează în primele rotații, astfel că au pus distanță față de chinezi și japonezi. iar acest lucru a pus o presiune în plus pe asiatici la fiecare exercițiu.
LARISA IORDACHE A PRIMIT VERDICTUL MEDICILOR DUPĂ DURERILE RESIMȚITE ÎN CALIFICĂRI! CÂT TREBUIE SĂ IA PAUZĂ GIMNASTA
Tokyo 2020
Tokyo 2020 | Gimnastică: Top 5 cele mai spectaculoase exerciții de la Tokyo
11/08/2021 LA 13:46

Tokyo 2020 | Rușii au câștigat aurul olimpic pe echipe după 25 de ani

Înainte de ultima rotație, rușii erau încă în față și urmau să evolueze la sol, în timp ce chinezii și japonezii (care au evoluat pe toată durata finalei la același aparat în fiecare rotație) au încheiat concursul la bară fixă. Primii care terminat evoluțiile au fost chinezii, cu un total de 261.894 puncte.
A urmat niponul Takeru Kitazono, care avea nevoie de evoluție perfectă pentru ca Japonia să treacă peste China. Nota sa de la bară fixă a fost una bună, 14,500, suficientă încât Japonia să depășească China, reprezentanții gazdei Jocurilor Olimpice având un total de 262.394 puncte.
Ultimul în concurs a intrat rusul Nikita Nagornyy, la sol, iar totul a fost decis de evoluția sa. Sigur pe exercițiul său, rusul l-a dus la bun sfârșit fără erori considerabile, iar nota afișată pe tabelă, 14.666, a consfințit faptul că rușii sunt campioni olimpici. Diferența față de japonezi a fost una extrem de mică, totalul învingătorilor fiind de 262.500 de puncte.
Deși au fost mai buni la numai 2 aparate în comparație cu adversarii lor (inele și sărituri), rușii au fost constanți pe tot parcursul finalei, greșind mai puțin, iar în final acest lucru a contat enorm.
Clasamentul final
Așadar, Nikita Nagornyy, David Belyavskiy, Denis Abliazin și Artur Dalalloyan au reușit să oprească hegemonia olimpică instaurată de cele 2 țări asiatice în ultmii 20 de ani. Începând de la Syndey, China a câștigat de 3 ori concursul olimpic pe echipe (2000, 2008, 2012), iar Japonia de 2 ori (2004 și 2016). Ultimul succes al Rusiei data din 1996, când s-a impus la Atlanta.
Acesta este al 7-lea titlu olimpic pe echipe câștigat de ruși, cu tot cu cele cucerite în perioada existenței Uniunii Sovietice.
Gimnastica continuă mâine la Tokyo, cu proba pe echipe la feminin, acolo unde Statele Unite ale Americii pleacă mare favorită, bazându-se în special pe excepționala Simone Biles.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
Larisa Iordache a oferit noi detalii despre starea gleznei: “Sper din suflet să-mi revin uşor-uşor”
06/08/2021 LA 15:18
Tokyo 2020
Larisa Iordache și-a luat rămas bun de la Tokyo: "Plec de aici cu lacrimi în ochi!"
05/08/2021 LA 12:23