Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cătălina Ponor, aniversata zilei. Eleganța și precizia au definit cariera triplei campioane olimpice

Cezara Paraschiv

Actualizat 19/08/2020 la 13:22 GMT+3

Cătălina Ponor împlinește, astăzi, 33 de ani. A fost supranumită “Regina bârnei”, fiind o gimnastă care degaja o siguranță de invidiat când se urca pe “puntea suspinelor”, lată de doar 10 centimetri.

Cătălina Ponor, "Regina bârnei"

Credit imagine: Le Mag

Elegantă și grațioasă, Cătălina Ponor a fost vedeta delegației României la Jocurile Olimpice de la Atena, când a câștigat trei medalii de aur, cu echipa, la sol și bârnă.

Debutul unei mari campioane și primul titlu major

Născută în Constanța, Cătălina Ponor a început gimnastica la vârsta de patru ani, fiind ulterior descoperită chiar în orașul natal, la o selecție, de antrenorii Mariana Bitang şi Octavian Bellu. Gimnastica mondială a făcut cunoștiință cu eleganța sa la Campionatele din Stetele Unite, de la Anaheim, în 2003, când Cătălina Ponor a câștigat trei medalii de argint - cu echipa, la sol şi bârnă.
După câteva victorii obținute în Cupa Mondială, primul moment “marca Ponor” şi primul succes major a venit la un an de la debut, în Olanda, la Campionatul European de la Amsterdam. Ponor reușea setul de victorii ce avea, de altfel, să îi definească întreaga carieră: aur cu echipa, la sol şi bârnă. După patru victorii continentale consecutive ale Rusiei la bârnă, Cătălina Ponor recâștiga aurul pentru România, călcându-i pe urme unei alte mari campioane – Gina Gogean.

Atena 2004, Jocurile Cătălinei: Am scris istorie

În urmă cu doar câteva zile, Cătălina Ponor a distribuit pe rețelele de socializare o fotografie cu podiumul de la Atena 2004, de la echipe. Captura anunța: Am scris istorie!” Concret, echipa României reușea în premieră să își apere titlul olimpic pe echipe în gimnastica feminină, performanță reușită anterior doar de URSS și, mai apoi, de Statele Unite (2016). Cătălina Ponor a urcat pe podium alături de Oana Ban, Alexandra Eremia, Monica Roşu, Daniela Sofronie şi Silvia Stroescu, după ce făcuse trei aparate (note de peste 9,7 la aparatele favorite, sol și bârnă, plus sărituri).
Cătălina Ponor avea să câștige apoi, tot la Jocurile Olimpice de la Atena, unica medalie de aur a gimnasticii românești post-decembriste la bârnă, diferența față de Carly Patterson (SUA) fiind făcută de o singură notă, românca primind un 9.80 în plus, față de 9.75 al americancei.
La fel de prețios ca un aur, Cătălina Ponor a reușit să cucerească definitiv inimile fanilor cu un exercițiu dinamic, antrenant și perfect executat la sol, pe melodia "Gia", a Despinei Vandi.

A doua carieră a Cătălinei Ponor

Accidentările nu îi iartă nici pe cei mai mari dintre campionii lumii sportului, iar Cătălina Ponor nu a reușit să fie o excepție. După alte două titluri europene, în decembrie 2007 constănţeanca a luat decizia de a se retrage din activitatea competiţională, din cauza multiplelor accidentări care îi fragmentau zborul lin de la o medalie la alta.
Din fericire pentru sportul românesc, nu a fost o despărțire definitivă, ci doar până în 2011, când și antrenorii Bellu şi Bitang reveneau la lotul de gimnastică. Bilanțul: alte două medalii olimpice (un argint la sol și un bronz cu echipa la Londra), trei titluri europene, un argint și două medalii de bronz la Campionatul European.
Cătălina Ponor a câștigat ultimele două titluri europene ale carierei chiar pe pământ românesc, în 2017, la Cluj. La 13 ani după primul aur câștigat la bârnă, Ponor și-a împins propriul record de victorii continentale la acest aparat, cu un al cincilea succes. Ea a reușit totodată să devină, cu a 13-a medalie câștigată la Europene, și cea mai medaliată gimnastă din istoria României în competiția continentală, întrecând-o pe unica Nadia Comăneci.
Cătălina Ponor a decis să se retragă definitiv din gimnasticădupă ce și-a încheiat evoluția la Campionatul Mondial de la Montreal, în octombrie 2017, după 26 de ani dedicați gimnasticii și 23 de medalii câștigate la Jocurile Olimpice, Campionate Europene și Mondiale. Unica medalie lipsă din palmaresul său: un aur la Campionatele Mondiale.

Cătălina Ponor, reperele unei cariere poleite cu aur:

  • S-a născut pe 20 august 1987.
  • A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice: Atena 2004, Londra 2012 și Rio 2016.
  • În 2016, a fost portdrapelul României la Jocurile Olimpice din Brazilia.
  • La Atena 2004, a câștigat medalii de aur cu echipa, la bârnă și la sol, devenind prima gimnastă de la Daniela Silivaş (1988) care câştiga trei titluri olimpice la o singură ediţie a Jocurilor (performanţă repetată apoi de Zou Kai - China, în 2008 şi de Simone Billes - în 2016).
  • La Londra 2012 a câștigat argint la sol și bronz cu echipa.
  • A câștigat cinci medalii la Campionatele Mondiale: în 2003 – argint la echipe, sol și bârnă, apoi bronz la bârnă (2005) și cu echipa (2007).
  • La Campionatele Europene a câștigat de opt ori aurul (5 x bârnă, 3 x echipe, sol), de două ori medalii de argint (sol și echipe), de trei ori medalii de bronz (2 x sol și bârnă).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo