Şuşovitina, care va împlini 45 de ani cu o lună înaintea startului JO 2020, şi-a făcut debutul în competiţiile olimpice la Barcelona, în 1992, şi este un miracol permanent într-o disciplină dominată de sportivi cu o medie de vârstă foarte scăzută.
Sportiva din Uzbekistan nu vrea să se oprească și uimește lumea sportului!
Iubesc gimnastica şi mi-am spus: de ce să nu mă antrenez şi să concurez cât timp încă mai pot? Dacă m-aş opri, cred că aş regreta enorm
Gimnastică
Larisa Iordache: "Nadia a găsit întotdeauna o vorbă bună când am trecut prin situații grele!"
12/11/2022 LA 09:37
Chiar dacă are o dorință uriașă de victorii pe cât improbabile pe atât de spectaculoase, Şuşovitina asigură, însă, că a promis familiei sale, care reprezintă "cea mai puternică motivaţie" a sa, că Jocurile Olimpice de la Tokyo (24 iulie-9 august) vor fi ultimele din cariera sa.
https://i.eurosport.com/2019/10/01/2687650.jpg

Povestea de succes a unui gimnaste uriașe

Născută pe 19 iunie 1975 la Buhara, Oksana Şuşovitina a făcut primii paşi în gimnastică în fosta Uniune Sovietică, însă debutul său la Jocuri s-a produs sub culorile Echipei Unificate a fostelor republici sovietice, în 1992 la Barcelona, într-un moment în care URSS se afla în plină descompunere.
La Barcelona, ea a câştigat aurul în concursul general pe echipe, însă ea a fost nevoită să aştepte 16 ani (patru ediții ale Jocurilor Olimpice) pentru a cucerit o medalie olimpică la individual. S-a întâmplat în 2008, la Beijing, sub culorile Germaniei, ţară căreia i s-a alăturat în 2002, pentru a-i permite fiului său Alişer să se trateze de leucemie.
Prezenţa sa la Rio, în 2016, a transformat-o în prima gimnastă participantă la şapte ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice. Cele mai frumoase amintiri le are, însă, de la ediţia 2008, unde a împărţit podiumul cu două sportive din China şi Coreea de Sud, cu zece ani mai tinere decât ea, însă cel mai important lucru l-a reprezentat vindecarea fiului său.
Atunci când m-am întors de la Jocuri, doctorul mi-a spus că fiul meu este vindecat. Cred că pentru o mamă este o veste pe care nu o poate egala nicio medalie
Olimpiada de la Tokyo va fi a cincea pe care Oksana Şuşovitina o va disputa sub culorile Uzbekistanului, o ţară cu 33 milioane de locuitori
La Centrul de gimnastică din Tașkent, unde se antrenează în prezent, medalia olimpică cucerită de Şuşovitina reprezintă şi o sursă de inspiraţie pentru tinerele gimnaste.
https://i.eurosport.com/2019/10/12/2694773.jpg
Soţul ei, Bahodir Kurbanov, el însuşi fost sportiv de nivel înalt, a reprezentat Uzbekistanul la lupte greco-romane la Jocurile din 1996 şi 2000. El și-a încheiat cariera pentru a se ocupa de fiul lor, atunci când acesta a fost bolnav.
După Jocurile Olimpice de la Tokyo, Şuşovitina intenţionează să deschidă o academie de gimnastică la Taşkent, pentru a ajuta astfel tânăra generaţie. Un alt obiectiv îl reprezintă lansarea unui "spectacol de teatru de gimnastică", pentru popularizarea sportului său în Uzbekistan, unde luptele şi boxul rămân cele mai populare discipline.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, insa ele se regasesc in continuare la principalii operatori de pe piata. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Gimnastică
Campionatul mondial de gimnastică 2022| 4 români s-au calificat în finalele pe aparate de la Mersin
08/10/2022 LA 06:05
Gimnastică
Weekend fabulos pentru România! 2 medalii de aur și 2 de bronz pentru românce, la CE de gimnastică
14/08/2022 LA 12:44