Cătălina Ponor (33 de ani) a uimit lumea gimnasticii pentru prima oară în urmă cu 17 ani, la Jocurile Olimpice de la Atena. Atunci, sportiva noastră a câștigat 3 medalii de aur, la bârnă, sol și în proba pe echipe, și a fost supranumită "Regina bârnei".
Gimnastică
Weekend fabulos pentru România! 2 medalii de aur și 2 de bronz pentru românce, la CE de gimnastică
14/08/2022 LA 12:44

#SăptămânaCampioanelor. Cătălina Ponor, descoperirea minunată din gimnastica românească

Povestea de dragoste a Cătălinei Ponor cu gimnastica a început brusc, la Constanța, pe vremea când avea numai 4 ani. Norocul a făcut ca micuța Cătălina să fie descoperită de cei doi antrenori ai naționalei de gimnastică a României, Octavian Bellu și Mariana Bitang.
Cei doi selecționeri au rămas impresionați de calitățile fetiței din Constanța și au invitat-o să se antreneze alături de ei, la națională. A fost primul pas făcut de Cătălina pe drumul său spre glorie.
Ponor și-a făcut debutul în competițiile internaționale în 2003, pe când avea 16 ani. Se întâmpla în California (SUA), la Campionatul Mondial de Gimnastică Artistică. La turneul din America, echipa României s-a clasat pe locul secund. La individual, Cătălina a obținut medalia de argint la bârnă și la sol - cele două probe pe care avea să le domine în următorii ani.
Cătălina a câștigat prima sa medalie de aur în toamna aceluiași an, la Campionatul Mondial de Gimnastică Artistică de la Stuttgart, la bârnă. Tot la competiția din Germania, sportiva româncă a obținut bronzul la sol.
https://i.eurosport.com/2020/08/20/2867471.jpg

#SăptămânaCampioanelor. Cătălina Ponor, cunoscută și ca "Regina bârnei"

Au urmat apoi alte 3 competiții pentru Ponor, în care a câștigat 7 medalii și s-a pregătit intens pentru prima sa participare la Jocurile Olimpice. În august 2004, la Atena, numele Cătălinei avea să strălucească mai tare ca niciodată. În vârstă de 17 ani, românca a avut un parcurs uimitor, demonstrând multă determinare, curaj și concentrare.
Ponor a devenit campioană olimpică la bârnă, cu un scor de 9.787, și la sol, cu 9.750 puncte. Tot la Atena, Cătălina a contribuit și la medalia de aur câștigată de naționala României în proba pe echipe.
Practic, un turneu de vis pentru sportiva din Constanța, care în urmă cu 13 ani începea aventura sa în gimnastică.
"Este un vis devenit realitate! Am fost extrem de emoționată când am câștigat aurul la bârnă. Am visat să câștig acea medalie dintotdeauna", au fost primele cuvinte ale Cătălinei Ponor, a cărei prestație a fost urmărită de o întreagă Românie.
https://i.eurosport.com/2021/03/05/3006247.jpg
Milioane de oameni s-au adunat în fața televizoarelor ca să urmărească în direct cum se scrie istoria. Cătălina s-a ridicat la cel mai înalt nivel și a transformat vara din 2004 într-una de neuitat pentru români.
La Atena, Ponor a devenit prima gimnastă româncă, de la Daniela Silivaș (1988), care reușește să câștige 3 medalii de aur la Jocurile Olimpice.
Așadar, lumea gimnasticii era încă o dată dominată de culorile albastre, galbene și roșii, purtate cu atât de multă eleganță și mândrie de "Regina bârnei".

#SăptămânaCampioanelor. Cătălina Ponor a spus adio gimnasticii în 2007... dar a revenit!

Au urmat 3 ani în care Cătălina a continuat să participe la Campionatele Europene și Mondiale, reușind să își treacă în vitrină alte 5 medalii. În decembrie 2007, Ponor a șocat lumea sportului românesc și și-a anunțat retragerea. Forțată de accidentări, "Regina bârnei" părăsea scena sa favorită la vârsta de numai 20 de ani.
Dar n-a fost acela punctul final al carierei sale. După 4 ani de așteptare și multă muncă, Cătălina Ponor a revenit în gimnastică. În martie 2011, Ponor a început să se pregătească alături de două nume atât de familiare: domnul Bellu și doamna Bitang.
Cătălina și-a marcat revenirea în gimnastică la Campionatele Naționale ale României, de la Onești, unde a câștigat argintul la bârnă și bronzul la sol.
Ușor ușor, Ponor a început să simtă din nou ritmul turneelor internaționale. Prima ei competiție din afara țării, după 4 ani, a avut loc la Campionatele Mondiale de la Tokyo. Acolo însă, Cătălina n-a reușit să obțină vreo medalie, nici individual, nici în proba pe echipe.
https://i.eurosport.com/2020/08/20/2867489.jpg

#SăptămânaCampioanelor. Cătălina Ponor, din nou cu medalia de aur la gât

Ponor și-a luat revanșa câteva luni mai târziu, la Campionatul Mondial de Gimnastică Artistică de la Doha (Qatar). Românca a obținut aurul la probele sale preferate, bârnă și sol.
"Vreau să repet performanțele din 2004. A fost dificil să revin, dar m-am gândit nonstop că voi reuși. Nu mă voi relaxa până nu îmi voi atinge obiectivul", spunea Cătălina, la vremea respectivă.
Lumea gimnasticii a fost încă o dată martora forței "Reginei bârnei", la Campionatele Europene de la Bruxelles, din 2012. România a încheiat pe prima poziție în proba pe echipe, grație unei contribuții uriașe din partea Cătălinei.
Ponor a făcut furori și în probele individuale, reușind să cucerească aurul la bârnă și argintul la sol.
"Ați văzut reacția fanilor. O triplă campioană olimpică primește mult respect, mai ales când are asemenea prestații", a spus Octavian Bellu despre Ponor, cea mai titrată gimnastă de la Campionatele Europene, la proba de bârnă (cu medalii de aur câștigate în 2004, 2005, 2006, 2012 și 2017).

#SăptămânaCampioanelor. Cătălina Ponor, mesaj clar după Jocurile Olimpice de la Londra: "Mă voi retrage cu fruntea sus!"

În vara anului 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, românii au trăit din nou emoții uriașe, în prim-plan cu Cătălina. La prestigiosul turneu organizat în Anglia, Ponor a pus umărul la medalia de bronz obținută de țara noastră în proba pe echipe, înregistrând cel mai mare punctaj la bârnă.
La exercițiile individuale, Cătălina s-a luptat din greu și, în final, a reușit să câștige o singură medalie. Gimnasta româncă a obținut argintul la sol, în timp ce la bârnă a avut parte de o întreagă aventură.
Inițial, Ponor s-a clasat pe locul 3 la sol și spera că va pleca acasă cu 2 medalii individuale. Din păcate, arbitrii au avut alte planuri și i-au acordat bronzul americancei Aly Risman, după ce aceasta a depus contestație.
"Voi spune din nou și vreau să știe toată lumea! Mă voi retrage fără regrete. Am muncit din greu în fiecare secundă pentru echipa mea, pentru mine și pentru întreaga țară. Deja mi-am câștigat statutul de campioană olimpică. Așa că mă voi retrage cu fruntea sus!", a declarat Cătălina.
Așadar, Cătălina Ponor își anunța încă o dată retragerea din gimnastică. Dar "Regina bârnei" avea să revină din nou, cu speranțe și obiective la fel de mari. În februarie 2015, Cătălina s-a înscris pentru un control anti-doping în cadrul Federației Internaționale de Gimnastică, lucru care putea înseamna un singur lucru: era pregătită să revină.
https://i.eurosport.com/2020/08/20/2867491.jpg

#SăptămânaCampioanelor. Cătălina Ponor, port-drapelul României

Revenirea Cătălinei a avut loc în toamna anului 2015, când a participat la o competiție amicală între România și Franța. Cu ajutorul ei, "tricolorele" au ieșit învingătoare.
În vara următoare, Ponor a participat la Campionatele Europene, unde a câștigat două medalii de bronz. Apoi, gimnasta româncă a primit o veste minunată: urma să bifeze a 3-a participare la Jocurile Olimpice.
Mai mult, la megaevenimentul desfășurat la Rio de Janeiro, Cătălina a primit onoarea uriașă de a fi port-drapelul României, în cadrul ceremoniei de deschidere. A fost pentru prima oară în istoria României când port-drapelul a fost purtat de o gimnastă.
Cea mai bună clasare a Cătălinei la Jocurile Olimpice din 2016 a fost locul 7, la bârnă.
https://i.eurosport.com/2020/08/20/2867492.jpg

#SăptămânaCampioanelor. Cătălina Ponor a devenit campioană europeană în fața suporterilor români

Un an mai târziu, Cătălina Ponor a trăit un nou moment special. "Regina Bârnei" a cucerit aurul la bârnă, la Campionatele Europene de la Cluj. În fața propriilor fani, care au încurajat-o necondiționat, Cătălina a câștigat încă o dată medalia sa favorită.
Mexico Open 2017 a fost ultimul turneu din cariera Cătălinei Ponor. Gimnasta româncă a câștigat argintul la general, după ce a participat la bârnă (aur), sol (aur) și sărituri (bronz).
După turneul din Mexic, Cătălina Ponor și-a anunțat pentru ultima oară retragerea din gimnastică, la vârsta de 30 de ani.
Cătălina Ponor a avut o carieră grandioasă, presărată cu multe momente fantastice, dar și cu provocări. "Regina bârnei" nu a renunțat la sportul de care s-a îndrăgostit pe când avea numai 4 ani, a revenit de fiecare dată mai puternică și mai ambițioasă și a ieșit din scenă exact cum a promis: "Cu fruntea sus!".
Per total, Cătălina Ponor a câștigat 23 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Campionatele Europene. Dintre acestea, 12 au fost de aur.
https://i.eurosport.com/2020/08/20/2867486.jpg
Gimnastică
10 ani de la ultima medalie olimpică de aur din gimnastica românească. Mesajul Sandrei Izbașa
05/08/2022 LA 19:40
Gimnastică
Campioanele României la gimnastică s-au reunit! Mariana Bitang împlinește azi 60 de ani: "Vă iubim"
03/08/2022 LA 13:40