Puțini credeau că se va mai naște o fată care să amenințe titlul Nadiei Comăneci, considerată de toți specialiștii cea mai mare gimnastă din toate timpurile. Și, totuși, Simone Biles a acces într-un loc unde probabil un singur om, Michael Phelps, a mai ajuns în istoria sportului.
https://i.eurosport.com/2016/08/16/1913409.jpg

Simone Biles: cum să înfrunți un destin potrivnic

Gimnastică
Larisa Iordache: "Nadia a găsit întotdeauna o vorbă bună când am trecut prin situații grele!"
12/11/2022 LA 09:37
Dincolo de exercițiile incredibil de grele, duse la capăt fără greșeli majore în majoritatea timpului, Biles impresionează și cu atitudinea sa. Dar în spatele stării pozitive și a exuberanţei stă un destin teribil. Biles nu a făcut niciodată caz de situația sa, înfruntând toate neajunsurile copilăriei cu fruntea sus. Născută într-o familie destrămată, ea a fost dată în grija bunicilor, care au adoptat-o.
"Nu mă deranjează deloc să vorbesc despre asta, fiindcă eram foarte tânără când s-a întâmplat...", spunea Biles.
Simone a pășit pentru prima oară în sala de gimnastică la 6 ani, lucru care i-a schimbat viața. După doar un an şi-a întâlnit viitoarea antrenoare, Aimee Boorman, care a înțeles rapid că are de-a face cu un adevărat fenomen. Micuței sportive îi lua în medie doar trei zile să deprindă un element nou, în timp ce alte gimnaste munceau ani de zile pentru a executa perfect o combinație similară.
"Mi-am spus: De unde vine fata asta? A făcut un exerciţiu complicat prima oară când a intrat în sală şi mi-a spus că fratele ei a învăţat-o în grădina din spatele casei", și-a amintit Boorman.
În spatele talentului enorm a stat întotdeauna și foarte multă muncă. Simone a înțeles că gimnastica e marea șansă a vieții sale și i s-a dedicat complet. A stat în sala de gimnastică şase zile pe săptămână, exersând chiar şi câte şapte ore pe zi. A fost privată de toate bucuriile unei adolescente, însă s-a transformat în legendă.
"Câteodată aud publicul ovaţionând şi îmi simt corpul ca şi cum ar fi pe pilot automat, iar uneori, după ce fac un exerciţiu complicat, mă întreb dacă am făcut într-adevăr aşa ceva", spunea Biles.
În acest moment este cea mai bună gimnastă din toate timpurile! | Bela Karoly

Simon Biles, față în față cu istoria la Campionatele Mondiale de Atletism

Sportiva de 22 de ani s-a pregătit impecabil pentru CM 2019, introducând două elemente noi în evoluțiile sale, care îi poartă numele, și care urmau a fi extrem de bine cotate din punct de vedere al dificultății. Biles avea deja 14 medalii de aur la Campionatele Mondiale (record), însă spera să doboare și recordul all-time de medalii. Acesta era deținut de Vitaly Scherbo, care, în perioada 1991-1996, a urcat de 23 de ori pe podiumul de premiere. Biles se prezenta cu un CV cu 20 de medalii, la cele 14 de aur amintite anterior adăugându-se câte 3 din celelalte metale.
https://i.eurosport.com/2019/10/14/2695803.jpg
Ce a urmat la Mondialul de anul acesta a fost de domeniul fantasticului. Cu cinci medalii de aur din șase posibile, Biles a devenit prima sportivă din istorie care să domine atât de autoritar o ediție de Campionat Mondial. Ea a ajuns la 25 de medalii la CM, 19 dintre ele de aur.
"Nu am avut încă timp să procesez ce am realizat, dar cu siguranță diseară vom sărbători. Cu fiecare an, cu fiecare medalie, sunt tot mai fericită, pentru că îmi dau seama că las o moștenire importantă pentru gimnastică. Totuși, nu m-am gândit niciodată foarte mult la recorduri, mereu am preferat să mă concentrez pe ce am de făcut | Simone Biles, după finala de la sol
Biles se va concentra acum pe Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde speră să aibă rezultate similare. În 2016, la Rio, ea a obținut "doar" cinci medalii (4 de aur și un bronz). Chiar dacă are doar 22 de ani, Biles a anunțat că Olimpiada din Japonia va fi ultima a carierei sale.
https://i.eurosport.com/2016/09/13/1931767.png

Câștigurile lui Simone Biles

O vedetă extrem de marketabilă, dintr-o țară precum Statele Unite, sportiva de 22 de ani nu are o avere atât de mare cum s-ar aștepta mulți. Asta pentru că disciplina pe care o reprezintă are mult mai puțină deschidere prin comparație cu sporturile foarte populare, unde sumele puse la bătaie devin amețitoare.
Dacă până în 2016, înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, câștigurile sale totale se ridicau la 1,9 milioane de dolari, conform www.businessinsider.com, acum a reușit să se apropie de suma de două milioane de dolari/an. Cei mai mulți bani vin de la sponsori, ea devenind imaginea a trei mari branduri: Hershey's, Nike și Kellogg.
Din gimnastică, veniturile nu au fost atât de mari, chiar dacă Biles deține o adevărată colecție de medalii. 25.000 de dolari e cel mai mare premiu câștigat de Biles pentru o medalie de aur, la Jocurile Olimpice de la Rio. Atunci a câștigat patru medalii de aur și un bronz, astfel că a primit un premiu total de peste 100.000 de dolari.

Simone Biles, extrem de atentă cu banii

Simone Biles rămâne în acest context o persoană extrem de modestă. Asta și pentru că situația sa familială a maturizat-o. A fost crescută de bunici, care au înfiat-o, după ce autoritățile au constatat că mama sa nu poate să o crească. Cu alți trei frați, Biles a dus-o rău în copilărie, însă și-a găsit refugiul în gimnastică.
Acum, deși nu are grija zilei de mâine, Biles a învățat să respecte banul, conștientă că acesta se câștigă extrem de greu. Ea e și din acest punct de vedere un model, prin comparație cu sportivii care apelează la gesturi extravagante pentru a marca bunăstarea financiară.
Îmi e frică să nu ajung lefteră și sunt foarte chibzuită în tot ceea ce fac. Nu cheltui niciodată banii pe care nu mi-i permit. De multe ori nu cheltui niciun ban cu zilele, doar indicatorul de la mașină îmi aduce aminte că am de dat bani pe ceva. Am grijă întotdeauna să nu rămân fără bani pe card | Simone Biles, conform CNBC.
Gimnastică
Campionatul mondial de gimnastică 2022| 4 români s-au calificat în finalele pe aparate de la Mersin
08/10/2022 LA 06:05
Gimnastică
Weekend fabulos pentru România! 2 medalii de aur și 2 de bronz pentru românce, la CE de gimnastică
14/08/2022 LA 12:44