Cazurile lui Ajan și Vlad au fost trimise la TAS în decembrie 2021 de către Agenţia Internaţională de Testare (ITA), după mai bine de un an de haos în lumea halterelor. Primul a fost preşedintele IWF timp de 20 de ani înainte de a fi forţat să demisioneze în aprilie 2020, iar românul a fost vicepreşedinte al forului mondial.
Camera antidoping a TAS i-a suspendat pe viaţă, începând de joi, pentru implicarea lor ''în manipularea procesului de control antidoping sşi complicitatea lor la încălcarea regulamentului antidoping internaţional în cazul mai multor halterofili, pe o perioadă de mai mulţi ani, începând cu 2012'', a precizat Tribunalul de la Lausanne.
''Dată fiind gravitatea încălcărilor regulamentelor antidoping şi durata în care aceste fapte au fost comise, arbitrul unic a apreciat că o ineligibilitate pe viaţă este cea mai potrivită'', a explicat TAS, care va publica ulterior deciziile detaliate în acest caz.
Tokyo 2020
Prima sportivă transgender din istoria Jocurilor Olimpice, anunţ important despre viitorul său
04/08/2021 LA 15:30
Maghiarul de 83 de ani şi românul de 58 de ani, campion olimpic în 1984, la Los Angeles, la cat. 90 kg, s-au aflat în centrul unui mare scandal de dopaj şi corupţie, după ce canalul german ARD a declanşat o anchetă în cascadă în ianuarie 2020.

TAS va detalia decizia în cazul lui Nicu Vlad

ITA, căreia IWF i-a delegat conducerea programului său antidoping, a identificat 146 de cazuri suspecte ''în perioada 2009-2019'', aminteşte organizaţia într-un comunicat distinct, în care atribuie ''rolul de complicitate şi uz de fals'' foştilor conducători ai IWF şi ai federaţiilor lor naţionale.
''Acuzaţiile exacte şi probele'', care vor fi detaliate la publicarea deciziilor de către TAS, ''includ disimularea, întârzierea şi obstrucţionarea gestionării rezultatelor anumitor sportivi'' care au încălcat regulamentul antidoping, pentru ca aceştia ''să poată participa la competiţii de înalt nivel, precum Jocurile Olimpice, precum şi pentru a evita posibile amenzi şi suspendări'', precizează ITA.
Halterele se află sub supravegherea strictă a Comitetului Internaţional Olimpic, iar menţinerea lor în programul Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris, când această reprezintă mai mult de un sfert din cazurile de dopaj din istoria olimpică, nu este garantată.
Federaţia Internaţională de Haltere a impus pe 17 iunie 2021 o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere, ''din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping'', sancţiune care a privat participarea halterofililor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
O săptămână mai târziu, pe 25 iunie 2021, Nicu Vlad, vicepreşedintele IWF, a fost acuzat de ''complicitate şi manipulare'' în ancheta privind dopajul din cadrul IWF, desfăşurată de Agenţia Internaţională de Testare.
Nicu Vlad mai are în palmares şi trei titluri de campion mondial (1984, 1986, 1990), iar din 2001 este preşedintele Federaţiei Române de Haltere.

Reacția ministrului Eduard Novak

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat, joi, pentru Agerpres, că suspendarea pe viaţă a lui Nicu Vlad este o "veste foarte tristă", dar a subliniat că "toţi trebuie să răspundem pentru acţiunile noastre".
"Este o veste foarte tristă, însă toţi trebuie să răspundem pentru acţiunile noastre. Din păcate, acest sport a suferit mult şi sper ca prin această decizie a TAS să se închidă această perioadă dificilă. Sper ca, de acum înainte, halterele româneşti să intre pe un făgaş normal, pentru a reveni acolo unde au fost, pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor", a afirmat ministrul.
"Sunt mulţi copii care doresc să se îndrepte spre acest sport şi este important ca toţi cei care îi antrenează şi le sunt exemplu să îi îndrume spre un sport curat, care se bazează pe talent, muncă şi disciplină. Pentru noi, Nicu Vlad rămâne cel mai bun halterofil pe care l-am avut vreodată şi îi dorim mult succes în activitatea sa viitoare", a adăugat Eduard Novak în punctul de vedere solicitat de sursa citată.
Sursa: Agerpres
Tokyo 2020
Haltere - Tokyo 2020 - Rezumate de la Olimpiadă
04/08/2021 LA 13:38
Tokyo 2020
Prima sportivă transgender care va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo
31/07/2021 LA 11:45