Eurosport continuă seria interviurilor cu candidații la funcția de președinte al Federației Române de Handbal. Alegerile sunt programate pe data de 28 aprilie, iar acum a venit rândul lui Constantin Din să vorbească despre situația actuală a handbalului și despre obiective.
Handbal
CSM București a câștigat Cupa României, a 5-a din vitrina clubului
IERI LA 15:36
Constantin Din este fost arbitru internațional și a oficiat meciuri până la cel mai înalt nivel. Printre altele, a condus finala Ligii Campionilor din 2015, dintre Barcelona și Veszprem. De asemenea, alături de Sorin Dinu a condus finală mică, pentru medalia de bronz, la Jocurrile Olimpice și Campionatul European. De altfel, experiența acumulată ca oficial la marile întreceri reprezintă un plus, consideră candidatul.

Constantin Din: "Este evident că avem nevoie de o schimbare, toată lumea simte acest lucru"

Cum vedeți lupta cu cei trei contracandidați, care și-au anunțat intențiile de a se înscrie pentru funcția de președinte al FRH?
Este evident că avem nevoie de o schimbare, toată lumea simte acest lucru. Faptul că avem patru candidați înscriși pentru această poziție, dovedește asta. În această campanie, eu am o viziune clară despre viitorul FRH, cu măsuri pe care le puteți vedea în programul meu pentru un viitor mandat. Vreau să știți că eu nu consider această campanie o luptă, pe mine mă interesează doar binele handbalului românesc. M-aș bucura foarte mult ca din această campanie electorală, indiferent cine va câștiga, electoratul să rămână cu programe și proiecte benefice pentru handbalul românesc.
Care credeți că ar fi plusul d-voastră față de ceilalți competitori?
Am avut ocazia să particip la toate competițiile importante (Campionate Naționale, Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice), unde am reușit să acumulez informații prețioase din interacțiunea cu celelalte federații bine dezvoltate din întreaga lume. Am reușit să creez un sistem relațional puternic, care cu siguranță va veni în ajutorul României și al Federației Române de Handbal.
Bineînteles, experiența în administrarea afacerilor și capacitatea de a construi un plan cu obiective clare sunt și ele un factor diferențiator.
Cum îi convingeți pe alegători că sunteți persoana potrivită pentru post?
Cred foarte mult în comunicarea față în față, în interacțiunea directă cu fiecare alegător sau membru al comunității de Handbal din România. Le prezint planul meu pentru redresarea handbalului și în același timp le ascult și iau în considerare toate propunerile. Vreau să păstrez o legatură strânsă și o linie deschisă cu reprezentanții structurilor de handbal din România.
Cum ați caracteriza parcursul naționalei feminine de handbal din ultima perioadă?
Avem jucătoare foarte valoroase, demotivate, din păcate, din cauza sistemului de organizare pe care FRH l-a construit în jurul echipei naționale.
Jucătorii tineri trebuie să aibă posibilitatea să se exprime! Pentru asta, FRH trebuie să creeze un sistem competițional corect, mult mai bine pus la punct, un sistem de pregătire profesionist, cu obiectivul clar de a obține rezultate în competițiile oficiale. De asemenea, prin programul meu de carieră duală cred că pot ajuta jucătorii care pe final de carieră ajung să nu mai fie atât de motivați, știind că zilele de activitate în sportul profesionist le sunt limitate.
Care credeți că sunt cele mai mari 3 probleme ale handbalului în România?
1. Modul în care ne creștem copiii atât în mediul handbalistic, cât și educațional.
2. Modul de lucru al Federației în relație cu structurile sportive, lipsa colaborării strânse dintre Federație, comisii și cluburile sportive și faptul că nu se ține cont de problemele semnalate de către membrii comunității de handbal din România.
3. Modul în care au fost gestionate și conduse cu o lipsă totală de interes Centrele Naționale de Excelență.

"Sorin Dinu este persoana cea mai potrivită de a organiza activitatea secretarului general"

Pe cine intenționați să numiți secretar general și director tehnic?
Ca mod de lucru, voi încerca să responsabilizez cât mai mulți oameni din handbal. Plănuiesc să atribui mai multe responsabilități vicepreședintelui, un rol care momentan este doar onorific, printre care și coordonarea activității secretarului general. Sorin Dinu va candida pentru postul de vicepreședinte. Sorin Dinu este persoana cea mai potrivită de a organiza activitatea secretarului general. Sorin Dinu dispune de vaste cunoștințe juridice. Pentru poziția de secretar general va trebui să facem o analiză foarte temeinică a celor care își vor dori să ocupe această funcție. Voi face apel la oamenii din handbal pentru a putea identifica persoanele cele mai potrivite pentru a ocupa funcții în comisiile tehnice, nu voi lua decizia de unul singur.
Pe cine vedeți selecționer la naționala feminină și la naționala masculină pe termen lung?
Așa cum am menționat mai sus, mă voi consulta cu oamenii din handbal și vom lua decizia cea mai potrivită la momentul respectiv. E mult prea devreme pentru a pronunța niște nume pentru aceste funcții, având contracte valabile încă.
Credeți că un președinte de federație ar trebui să-și asume numirea selecționerilor la prima reprezentativă sau acest rol trebuie să revină Comisiei Tehnice?
Cred că acest lucru trebuie făcut printr-o colaborare strânsă și o comunicare constantă între președinte și Comisiile Tehnice.
Nominalizați trei lucruri pe care intenționați să le faceți cât mai repede posibil, în eventualitatea că veți deveni președinte al FRH.
1. Descentralizare și oferirea Asociațiilor Județene de Handbal posibilitatea de a se desfășura pe plan local.
2. Sprijin financiar cluburilor de copii și juniori.
3. Reorganizarea Centrelor Naționale de pregătire.
4. Digitalizarea modului de lucru și a organizării handbalului românesc.
Cum credeți că puteți readuce handbalul la cel mai înalt nivel, înțelegând aici echipele naționale?
Prin foarte multă muncă. Prin implementarea unui sistem competițional corect în care toată lumea va fi implicată, unde toți își vor aduce aportul și vor beneficia de satisfacțiile muncii lor. Prin oferirea posibilității jucătorilor tineri să se exprime, îndrumarea acestora și creșterea lor într-un mediu propice dezvoltării atât sportive, cât și personale. În momentul în care acest mediu competitiv va fi realizat, sunt convins că rezultatele vor apărea foarte rapid.
Care sunt obiectivele d-voastră principale pentru perioada 2022-2026, în eventualitatea că deveniți președinte?
Schimbarea la față a handbalului românesc. Vom încerca să redăm demnitatea activității, rezultatelor și a obiectivelor. Vrem să fim învingători, nu doar participanți.
Handbal
Minaur Baia Mare a pierdut prima bătălie cu Naerbo în finala EHF European Cup
21/05/2022 LA 16:55
Handbal
Thriller la Mioveni. Vâlcea a avut nevoie de 80 de minute pentru a trece de Rapid în Cupa României!
21/05/2022 LA 15:44