Federația Română de Handbal își va alege președintele și toată structura de conducere pentru următorii 4 ani în cadrul Adunării Generale de Alegeri din 28 aprilie, programată în București.
Alexandru Dedu urmărește al treilea mandat, pentru a-și duce mai departe planurile, într-o bătălie cu Bogdan Voina, Maximilian Gavrilă și Constantin Din.
Conducătorul FRH a dezvăluit, printre altele, că handbalul românesc are azi 6.912 legitimați (de la juuniori 3 la seniori). De asemenea, a prezentat o statistică a jucătorilor crescuți în Centrele Naționale și care azi sunt la echipele națională. În total sunt 81 de sportivi la cele opt loturi.
Handbal
CSM București a câștigat Cupa României, a 5-a din vitrina clubului
ACUM 7 ORE

Alexandru Dedu: "Suficiența este mare și dăinuie de cel puțin 30 de ani"

Cum vedeți lupta cu cei trei contracandidați, care și-au anunțat intențiile de a se înscrie pentru funcția de președinte al FRH?
Luptă e mult spus. Mi-ar fi plăcut să fie o dezbatere pe idei și proiecte. Ca de obicei, discuția se prelungește într-o zonă care nu ajută și nici nu promovează handbalul.
Care credeți că ar fi plusul d-voastră față de ceilalți competitori?
Echipa FRH, experiența managerială, poziționarea în managementul sportului românesc, faptele și rezultatele din trecutul meu în toate aspectele.
Cum ați caracteriza parcursul naționalei feminine de handbal din ultima perioadă, însemnând după plecarea lui Ambros Martin?
Reconstrucție, schimb de generație.
Handbalul românesc are azi opt Centre Naționale, așadar se pregătesc în sistem centralizat peste 200 de copii (fete și băieți). Sunt mulți oameni din fenomen care susțin însă că acestea nu produc. De ce sunt puțini sportivi la echipele naționale care provin din Centrele Olimpice?
Împreună cu Echipa Federației Române de Handbal am deschis șase noi Centre (CNOPJ și CNE) cu tot ce înseamnă asta. Finanțare, logistică, administrație etc. Multe dintre ele funcționează foarte corect. Unele încă nu. Este un proces de durată. Bariera principala este aducerea și stimularea corectă a staff-urilor acestor Centre. Vorbim de aproximativ 40 de oameni pe parte tehnică, plus cei din administrativ. Este un efort considerabil. Ne-am dorit ca acestea să acopere din punct de vedere geografic toate regiunile țării, astfel încât sportivii să se poată întoarce la cluburile de proveniență pentru jocurile din competițiile naționale de handbal de la sfârșitul fiecărei săptămâni.
Acum, în Echipele Naționale sunt următorii sportivi proveniți din Centre:
  • Lot național cadeți: 3
  • Lot național juniori: 18
  • Lot național tineret masculin: 4
  • Lot național seniori: 4
  • Lot național cadete: 18
  • Lot național junioare: 18
  • Lot național tineret feminin: 14
  • Lot național senioare: 2
  • Număr total, martie 2022: 81
Se putea mai bine, dar nici puțini nu sunt.
Care credeți că sunt cele mai mari 3 probleme ale handbalului în România?
Lipsa de preocupare pentru sport a societății ți guvernantilor. Este o problemă a întregului sport românesc.
Foarte puțini dintre noi înțelegem că trebuie să ne perfecționăm permanent pentru a rămâne competitivi la nivel mondial. Suficiența este mare și dăinuie de cel puțin 30 de ani.
Este greu să concurezi cu țări care au o infrastructură completă și competitivă și care își permit cei mai buni tehnicieni sportivi și coplementari sportului.

"Xavi Pascual este o certitudine și sper să rămână cât mai mult timp în România"

Câți sportivi legitimați are azi handbalul românesc?
6.912. Aici nu apar cei care sunt la nivel de babyhandbal, minihandbal, juniori 4. Competițiile sunt gestionate de AJH-uri/AMH. Numărul nu poate crește fără înființarea unor noi ligi inferioare. Există bariera finanțărilor de către administrația locală pentru acestea.
Pe cine vedeți selecționer la naționala feminină și la naționala masculină pe termen lung?
https://i.eurosport.com/2021/12/27/3277461.jpg
Xavi Pascual este o certitudine și sper să rămână cât mai mult timp în România și antrenor al selecționatei masculine. Adrian Vasile sper să califice echipa națională feminină la Campionatul European și să dea motive Comisiei Tehnice să-i acorde credit până la Jocurile Olimpice de la Paris.
Credeți că un președinte de federație ar trebui să-și asume numirea selecționerilor la prima reprezentativă sau acest rol trebuie să revină în continuare Comisiei Tehnice?
Un președinte nu poate să-și asume acest rol. Este apanajul Comisiei Tehnice FRH să propună, iar CA-ului să valideze. Președintele poate fi mandatat de către cele două structuri să negocieze în cazul în care există mai multe propuneri ale Comisiei Tehnice.

Prioritățile lui Alexandru Dedu pentru un nou mandat în fruntea handbalului românesc

Nominalizați trei lucruri pe care intenționați să le faceți cât mai repede posibil, în eventualitatea că veți primi din nou votul membrilor FRH.
Prioritate sub toate aspectele pentru cele opt Echipe Naționale și îndeplinirea pas cu pas a obiectivelor.
Aducerea la următorul nivel al Centrelor de Juniori (CNPOJ și CNE). Investiție atât în staff, cât și în materiale necesare performanței.
Creșterea baremului de arbitraj, în strânsă concordanță cu creșterea exigenței în analizarea prestației acestora, implicit sancționarea în caz de erori. Implementarea sistemului VAR (proiect în derulare, dar care depinde de mulți factori externi).
Cum credeți că puteți readuce handbalul la cel mai înalt nivel, înțelegând aici evoluțiile echipelor naționale? Băieții să devină o prezență constantă la turneele finale, iar fetele să fie din nou candidate la medalii, o reprezentativă de Top 6-8 mondial.
Muncind, noi toți cei din handbal. Înțelegând că am rămas în urmă cu mult, datorită suficienței amintită mai sus, față de alte țări care au crescut organic și continuă să dezvolte Jocul de Handbal. Președintele poate fi un catalizator, un punct de lobby instituțional, un antreprenor, dar nu este un factotum. Și, ca să răspund la întrebare, cred că dacă reușesc să-i fac pe cei din Handbal să înțeleagă că Binele Colectiv Este Bine Individual, reușim să ne așezăm pe un drum al performanței. Genetic suntem OK pentru Handbal.
Handbal
Minaur Baia Mare a pierdut prima bătălie cu Naerbo în finala EHF European Cup
IERI LA 16:55
Handbal
Thriller la Mioveni. Vâlcea a avut nevoie de 80 de minute pentru a trece de Rapid în Cupa României!
IERI LA 15:44