Lumea handbalului românesc își va desemna peste aproximativ o lună de zile noua conducere pentru perioada 2022 - 2026. Consiliul de Administrație al FRH ar urma să aprobe pe 28 martie convocarea Adunării Generale de Alegeri a FRH pentru data de 28 aprilie, orele 11.00.
Pentru funcția de președinte și-au anunțat candidatura Alexandru Dedu, Constantin Din, Bogdan Voina și Maximilian Gavrilă, în ordinea anunțurile. Eurosport România și-a propus interviuri cu fiecare candidat în parte și i-a contactat deja, în acest sens. În principiu, întrebările trimise au fost aproximativ aceleași pentru fiecare candidat în parte.
Primul interviu a fost acordat de Bogdan Voina (43 ani). A jucat handbal la Selestat, Strasbourg și Steaua și a ajuns până la nivelul echipei naționale. În paralel, Bogdan s-a lansat și în business, fiind General Manager al companiei Sport Suport – din 2003. Totodată, a intrat și în televiziune, fiind comentator de handbal pentru Eurosport (2011 - 2015) și Telekom Sport (2016 – prezent). Dar iată ce a răspuns candidatul la funcția de președinte al FRH la întrebările Eurosport:
Handbal
CSM București a câștigat Cupa României, a 5-a din vitrina clubului
IERI LA 15:36

Bogdan Voina: "Exemplul pe care eu vreau să îl urmez în tot ce voi face când voi fi președinte: Franța"

Cum vezi lupta cu cei trei contracandidați, care și-au anunțat intențiile de a se înscrie pentru funcția de președinte al FRH?
Singura mea luptă este aceea de a convinge lumea handbalului că împreună putem da un restart atât de necesar acestui fenomen. Doar așa putem salva handbalul.
Care crezi că ar fi plusul tău față de ceilalți competitori?
Transparența, inițiativa, experiența antreprenorială și faptul că am trăit printre modele din sport, născându-mă și dezvoltându-mă lângă campioni mondiali, legende ala handbalului românesc (n.r. Bogdan Voina este fiul campionului mondial Radu Voina).
Un alt mare plus îl consider exemplul pe care eu vreau să îl urmez în tot ce voi face când voi fi președinte: Franța. Acolo m-am dezvoltat atât ca sportiv, dar mai ales ca om. Am studiat în Franța știinte economie și am un master în marketing sportiv.
Cum îi convingi pe alegători că ești persoana potrivită pentru post?
Vor fi ascultați în permanență, nu doar în timpul campaniei mele, dar și pe toată durata mandatului meu. Voi rămâne conectat zi de zi cu absolut toate structurile implicate.
Cum ai caracteriza parcursul naționalei feminine de handbal din ultima perioadă?
Aș minți dacă aș spune că nu mă așteptam, în mare parte, la astfel de rezultate, pentru că am urmărit îndeaproape în toți acești ani tot ce s-a întâmplat în handbalul nostru, nu doar la echipa mare, ci și la toate celelalte niveluri care duc acolo. Iar concluzia nu este deloc una pozitivă și, din păcate, pot urma și rezultate mai slabe.
Mă așteptam la două înfrângeri cu Danemarca, însă nu mă așteptam să ne chinuim cu Feroe sau să facem egal cu Austria. Urmează două meciuri capitale pentru calificare, iar calitatea individuală va face diferența. Dacă vom reuși această calificare, nu înseamnă neapărat că suntem pe drumul cel bun și trebuie să ne culcăm pe o ureche. Nu putem lăsa lucrurile să meargă în această direcție, trebuie să intervenim până nu e prea târziu. Ultimele rezultate de la Campionatul Mondial au tras un semnal de alarmă. Nu am bătut nicio echipă din Europa și am încheiat turneul final în afara obiectivului (top 10).

Cele mai mari trei probleme ale handbalului românesc în opinia lui Bogdan Voina

Care crezi că sunt cele mai mari 3 probleme ale handbalului în România?
Baza de selecție (foarte puțini practicanți), lipsa de transparență din partea Federației si absența unei trepte între terminarea junioratului și echipele de seniori. V-aș mai putea numi cel puțin cinci probleme mari, însă mă limitez, pentru moment, la acestea trei.
Pe cine intenționezi să numești secretar general și director tehnic?
Pe listele mele pentru funcția de secretar general și cea de director tehnic se numără câteva nume, însă nu aș vrea să fac numirea de acum. Consider corect ca pentru aceste funcții să fie aleși oamenii cei mai competenți, iar alegerea lor să se facă în urma unor consultări cu membrii Comitetului Executiv..
Pe cine vezi selecționer la naționala feminină și la naționala masculină pe termen lung?
Rolul unui antrenor ar trebui limitat: să fie doar la club sau la națională, să nu fie implicat pe ambele planuri. Astfel, putem implementa mai ușor proiectele și putem urmări și rezultatele, pentru a trage concluzii. E nevoie de dedicare 100% pentru echipa națională, iar FRH trebuie să plăteasca la nivelul la care suntem acum plus bonusuri de performanțe. Ar trebui să premiem rezultatele, nu numele selecționerilor. Suntem la un pas de lumea a treia și avem cel mai bun antrenor din lume. Ok, nu-i nicio problemă, poate veni orice antrenor din lume, nu e loc de măsuri populiste atunci când îți dorești performanță, însă trebuie să accepte că salariul nu va fi la nivelul unei echipe din topul handbalului mondial. Dacă va avea reușite, bonusurile vor fi pe masură, însă salariul nu ar trebui să fie unul de top. Atunci când naționala va ajunge in top, tot atunci și răsplata financiară a selecționerului va fi în concordanță cu rezultatele.
Crezi că un președinte de federație ar trebui să-și asume numirea selecționerilor la prima reprezentativă sau acest rol trebuie să revină Comisiei Tehnice?
Întrucat în proiectul "Joc Activ" totul se va face în echipă, nici numirea selecționerului nu va fi hotărâtă doar de mine. Aici trebuie regândite structura și forma de funcționare a Comisiei Tehnice. Ea nu trebuie modificată de la an la an, ci e indicat să fie aceeași pe durata unui ciclu olimpic, iar pe lânga membrii cu drept de vot ar trebui să existe și membri consultanți fără drept de vot. Comisia nu ar trebui formată doar din antrenori de la cluburi, ci din specialiști pe toate ariile: un reprezentant de la juniori, unul de la centrele de excelență, unul care a fost selectioner, etc...

Primele măsuri dacă devine președintele FRH

Nominalizează trei lucruri pe care intenționezi să le faci cât mai repede posibil, în eventualitatea că vei deveni președinte al FRH.
1. Un audit – e nevoie de o radiografie a întregului sistem și fenomen pentru a afla situația reală în care ne aflăm azi, la punctul 0 din care putem porni această renaștere. Acest audit se va concentra atât pe partea financiară, cât și pe plan sportiv.
2. Schimbarea statutului Federației – probabil primul articol modificat va fi cel legat de numărul de mandate permise unui președinte: îl vom limita la doua. 8 ani sunt de ajuns pentru a convinge că meriți să conduci handbalul romanesc și să îl duci pe drumul cel bun.
3. Punerea în aplicare a parteneriatului dintre FSSU (Federatia Sportului Școlar și Universitar) și FRH pentru promovarea handbalului în școli. Semnarea parteneriatelor între inspectoratele școlare și asociațiile de handbal din fiecare județ și din București.
Aș mai adăuga un punct foarte important care va avea loc chiar în startul mandatului meu:
O platforma deschisă pentru toți membrii afiliați. În primele 3 luni de mandat, orice idee venită pe adresa FRH va fi luată în considerare, iar cele mai bune dintre ele vor fi implementate în cadrul proiectului "Joc Activ" pentru salvarea handbalului nostru.
Cum crezi că poți readuce handbalul la cel mai înalt nivel?
Muncind foarte mult în echipă, transparent, asumat și cu obiective clare și realizabile. Dar și cu concluzii trase corect și raportate just către toți cei implicați, putem reporni această mașinărie care poate să producă din nou performanțe de care să fim mândri.
Handbal
Minaur Baia Mare a pierdut prima bătălie cu Naerbo în finala EHF European Cup
21/05/2022 LA 16:55
Handbal
Thriller la Mioveni. Vâlcea a avut nevoie de 80 de minute pentru a trece de Rapid în Cupa României!
21/05/2022 LA 15:44