De două ori campion al României, Chike Onyejekwe evoluează la CSM București din 2017, pe postul de extremă stânga. El a reușit să câștige titlul în 2011 și 2012, pe vremea când juca pentru HCM Constanța, precum și Cupa României din urmă cu 9 ani. În primele două sezoane petrecute la CSM București, Chike a încheiat pe locul 3 în Liga Națională. Înainte ca sezonul curent să fie oprit din cauza pandemiei, formația din Capitală se afla pe poziția a 5-a.
Chike evoluează și pentru naționala României, unde a debutat în urmă cu 11 ani, pe vremea când se afla la Știința Bacău, echipa pentru care a debutat în handbalul profesionist.
Știința Bacău (2007-2010), HCM Constanța (2010-2012), CSM Ploiești (2012-2013) și HC Odorheiu Secuiesc (2013-2017) sunt echipele pentru care Chike a evoluat înainte să ajungă la CSM București.
EHF European League
SCM Rm. Vâlcea, victorie clară la debutul în EHF European League
IERI LA 18:17
În vârstă de 33 de ani, Chike s-a născut în Hațeg (județul Hunedoara), dintr-o mamă româncă și tată nigerian. Una dintre surorile sale, Nneka, evoluează pentru CSM Volei Alba Blaj, alături de care a devenit vicecampioană europeană în 2018.
https://i.eurosport.com/2020/06/18/2835148.jpg

Black Lives Matter | Chike Onyejekwe: "Culoarea pielii nu contează în diferențierea dintre 2 persoane"

Eurosport a stat de vorbă cu Chike despre campania "Black Lives Matter" și despre discriminarea rasială din sportul românesc. Extrema celor de la CSM București a dezvăluit că a experimentat astfel de abuzuri de-a lungul carierei sale și a oferit câteva alternative prin care ar putea fi schimbată percepția oamenilor în acest context.
  • Ce părere ai despre campania "Black Lives Matter"?
Este o chestie foarte interesantă, având în vedere că multă lume percepe acest subiect într-un mod foarte diferit față de cum ar trebui de fapt perceput. Până la urmă, nu culoarea pielii contează într-o diferențiere dintre 2 persoane. Cel mai important este sufletul acelei persoane și modul în care te înțelegi cu ea.
  • Cum crezi că pot fi oprite abuzurile rasiale?
Cel mai ok ar fi ca toate persoanele să se pună în locul oamenilor discriminați, iar atunci cred că și-ar schimba percepția. Oricum, nu trebuie să-i catalogăm pe toți deoarece există oameni care nu au vreo treabă cu rasismul. Din păcate, mulți percep altfel situația. Fără să jignesc pe nimeni, cred că acest lucru este influențat și de modul în care au fost educați.
https://i.eurosport.com/2020/06/18/2835149.jpg

Black Lives Matter | Chike Onyejekwe: "

Este greu să-ți exprimi punctul de vedere

"

  • Ai fost subiectul abuzurilor rasiale în handbalul românesc?
Da, am fost. Uneori este greu să-ți exprimi punctul de vedere. De obicei se întâmplă în timpul meciului și nu te poți concentra pe ce spune lumea din jurul tău. Au existat câteva cazuri, dar cel mai bine este să le eviți, gândindu-te că aceea este mentalitatea oamenilor respectivi, care te înjură și îți adresează cuvinte rasiste. Nu trebuie să te cobori la nivelul lor.
  • Ce măsuri ar trebui luate pentru a combate discriminarea rasială din sport?
Îmi amintesc de meciul dintre România și Suedia (n.r. - la fotbal), când a fost anunțat faptul că ar putea fi suspendat terenul și amendată Federația dacă spectatorii vor apela la scandări rasiste. Cred că prin astfel de semnale de alarmă mulți oameni își vor da seama că nu este totul chiar așa cum cred ei.
  • Va reuși campania "Black Lives Matter" să schimbe mentalitatea oamenilor?
Eu cred că va reuși deoarece a luat foarte mare amploare. Când am văzut știrea la TV, mi s-a părut o rea voință (n.r. - legat de decesul lui George Floyd). Chiar dacă în locul său ar fi fost un cetățean alb, tot despre rea voință am fi vorbit. Pentru că un om încătușat, culcat la pământ, nu știu ce pericol ar fi reprezentat pentru un polițist, ținând cont că acesta era dotat cu pistol și spray paralizant.
https://i.eurosport.com/2020/06/18/2835150.jpg

Black Lives Matter | Chike Onyejekwe: "

Violența nu reprezintă o soluție

"

  • Crezi că reacția violentă a cetățenilor din Statele Unite face parte din procesul schimbării?
Nu, eu nu sunt de acord cu violența. Cred că fiecare parte implicată în subiectul respectiv ar trebui să fie împotriva violenței. Totuși, în unele momente furia ajunge să fie peste stăpânirea de sine. Cred că din cauza furiei și frustrării oamenii au ajuns să recurgă la tot felul de jafuri și violențe. Dar eu nu cred că violența reprezintă o soluție.
  • Cum te-ai descurcat în timpul pandemiei? Ai reușit să te antrenezi?
Încă nu am revenit la antrenamente, cred că de la începutul lunii iulie ne vom întoarce. Așteptăm decizia autorităților să vedem în ce context vom reveni. A fost o chestie ciudată pentru fiecare dintre noi. Pentru noi, sportivii, a fost ciudat pentru că eram obișnuiți să stăm toată ziua în echipă, la antrenamente. A fost greu deoarece nu prea aveam materiale de pregătire. Norocul meu a fost că m-am izolat undeva la țară. În curte, în fața porții și prin pădure am reușit să-mi fac antrenamentele de alergare și de forță. Am improvizat, folosind bidoane cu apă și găleți de nisip. Totuși, nu se compară cu antrenamentele cu care eram obișnuiți.
  • Cum te-ai simțit să joci fără spectatori în tribune?
Ultimele două meciuri, înainte să fie anunțată starea de urgență, le-am jucat fără spectatori și a fost ciudat. Ne simțeam ca la un meci amical, cu toate că până și acolo mai există câțiva suporteri. A fost ciudat deoarece nu-ți oferă sentimentul de meci oficial 100%. Uneori parcă ești la 70-80%. La un meci oficial ești obișnuit să fie spectatori care creează atmosferă și își încurajeză favoriții. Sper să revenim cât mai repede la programul normal și să trecem cu bine peste această pandemie.
https://i.eurosport.com/2020/06/18/2835076.jpg
Handbal
Trei dintr-o lovitură! Gloria Bistrița a transferat trei jucătoare cheie ale echipei naționale
IERI LA 16:50
Liga Campionilor
CSM București a început în forță anul în Liga Campionilor la handbal feminin
15/01/2022 LA 19:01