Elizabeth Omoregie a ajuns la CSM București în urmă cu 2 sezoane, după 4 ani petrecuți la RK Krim, în Slovenia. Ea s-a născut la Atena (Grecia), dintr-o mamă bulgăroaică și un tată nigerian. După câțiva ani petrecuți în țara natală, Elizabeth s-a mutat la Plevna, în Bulgaria, unde a mers la școală. Mai târziu a descoperit atletismul, iar la vârsta de 8 ani a început să joace handbal. Omoregie a preluat pasiunea pentru acest sport de la mama sa, care a fost portar de handbal.
În perioada petrecută în Bulgaria, Elizabeth a evoluat pentru HK Loveci 98, HK Lokomotiv Varna și HK Șugar Pleven, pentru ca în 2014 să semneze cu RK Krim. După 3 ani petrecuți acolo, Elizabeth a primit cetățenia slovenă. Începând din 2019, a început să joace pentru naționala Sloveniei, după ce în perioada 2015-2017 a evoluat pentru reprezentativa Bulgariei.
De-a lungul celor 4 sezoane petrecute la Krim, Omoregie a cucerit 10 trofee și a ajuns în semifinalele EHF Cup. În vara anului 2018, jucătoarea cu dublă cetățenie a semnat cu CSM București, campioana României de la vremea respectivă. În primele sale două sezoane petrecute la formația din Capitală, Elizabeth a câștigat Cupa României și a încheiat de două ori pe locul secund în Liga Națională.
Handbal
CSM București pierde la Brest, 21-24, și-și ia adio de la calificarea directă în sferturi
ACUM 5 ORE
https://i.eurosport.com/2020/07/02/2842821.jpg

Black Lives Matter | Elizabeth Omoregie: "Tot ce vrem este să RESPIRĂM"

Eurosport a stat de vorbă cu Elizabeth Omoregie despre campania "Black Lives Matter" și despre discriminarea rasială din sport. Jucătoarea celor de la CSM București a dezvăluit că, de-a lungul timpului, s-a lovit de vorbele ostile ale oamenilor, însă întotdeauna a reușit să le oprească prin jocul său din teren.
  • Ce părere ai despre campania "Black Lives Matter"?
Campania se află în desfășurare de foarte mult timp, în special în America, însă nu i s-a acordat prea multă atenție până la moartea lui George Floyd. Dacă nu va fi gestionată corespunzător, această animozitate rasială va scăpa complet de sub control. Da, persoanele de culoare contează la fel de mult ca oricare altă rasă. Dacă ne uităm în trecut, vom vedea că mereu am fost victimele urei, prejudecății și discriminării, în toate aspectele din viața noastră.
Oamenii de culoare din generația actuală au realizat în sfârșit că este nejustificabil să nu spună nimic atunci când nedreptatea cade asupra lor, în special asupra celor din afara Africii. Această nedreptate trebuie să înceteze! Noi n-am recurs la abuzuri sau violență față de alte rase. Suntem singura rasă din întregul Univers care a fost abuzată. Tot ce vrem este dreptul se trăim la fel ca toți ceilalți oameni. Să RESPIRĂM. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că această campanie a luat avânt în întreaga lume.
  • Cum crezi că pot fi oprite abuzurile rasiale? Nu numai în sport, ci în oricare alt domeniu din lume?
Abuzurile rasiale pot fi oprite printr-o educație corespunzătoare. Despre ele trebuie să se învețe la școală, până când lumea va fi educată.
  • Ce măsuri ar trebui luate pentru a combate discriminarea rasială din sport? Crezi că amenzile și suspendările pentru cei care abuzează ar ajuta?
Da, abuzurile rasiale și insultele ar trebui pedepsite în orice sport deoarece efectul psihologic pe care îl au asupra sportivilor este insuportabil. Pentru a opri acest comportament, amenzile și suspendările ar trebui să fie introduse.
https://i.eurosport.com/2020/07/02/2842820.jpg

Black Lives Matter | Elizabeth Omoregie: "Prin talentul meu am reușit să opresc vorbele oamenilor"

  • Ai fost subiectul abuzurilor rasiale de-a lungul carierei? Dacă da, cum te-au afectat?
De mică am fost înzestrată cu talent, lucru de care sunt extrem de recunoscătoare, iar așa am reușit să ignor și să opresc toate vorbele răutăcioase pe care oamenii le strigau din tribune. Când eram copil, în orașul meu existau foarte puține persoane de culoare, iar lumea se holba mereu la noi. Am crescut cu impresia că suntem diferiți față de ceilalți.
Când eram la școală, copiii îmi aruncau vorbe urâte și mă comparau cu animalele. Chiar și atunci, știam că nu este vina lor, ci a modului în care au fost crescuți de părinți. Am crescut într-o familie creștină, iar credința noastră în Dumnezeu a fost și este în continuare puternică. Am învățat că sufletele bune nu au rasă și nici culoare. Este vorba despre personalitea oamenilor. Trebuie să ofere respectul pe care și ei, la rândul lor, și-l doresc din partea celorlalți. Tatăl meu mi-a spus dintotdeauna să am grijă de mine și, când este nevoie, să lupt pentru drepturile mele!
  • Va reuși campania "Black Lives Matter" să schimbe mentalitatea oamenilor?
Da! Aceste abuzuri trebuie să înceteze, altfel vom ajunge să fim priviți ca niște specii pe cale de dispariție.
  • Crezi că reacția violentă, protestele și jafurile cetățenilor din Statele Unite fac parte din procesul schimbării?
Protestele violente din Statele Unite ar fi trebuit să fie imediat blamate de autorități. Un mesaj din partea conducătorilor, la momentul potrivit, ar fi fost îndeajuns pentru a preveni daunele uriașe care au fost create. Cu siguranță, reacția oamenilor nu a fost potrivită. Au exagerat după intervenția eșuată a autorităților. Totuși, acei oameni au fost împinși la perete în mod repetat. Erau furioși și aveau multă amărăciune în sufletele lor "de culoare". Și-au amintit de sclavagism, de linșaj și de evenimentele din Tulsa (1921), când clădirile persoanelor de culoare au fost incendiate de albi. Toate aceste evenimente erau proaspete în mintea lor.
https://i.eurosport.com/2020/07/02/2842819.jpg

Black Lives Matter | Elizabeth Omoregie: "Obiectivele mele? Titlul și Champions League!"

  • Cum te-ai descurcat în timpul pandemiei?
Pandemia a pus o pauză uriașă în viața mea, la fel ca în cazul multor altor oameni. A fost foarte dificil să stau departe de ceea ce iubesc și de stilul meu de viață activ. Cu toate acestea, am avut timp să reflectez asupra lucrurilor și să lucrez cu mine însămi, cu ajutorul familiei mele. Am petrecut această perioadă alături de ei, fără să mai fiu nevoită să plec. Este ceva neprețuit!
  • Cum a fost perioada petrecută până acum la CSM București? Te-ai acomodat la club?
Așa cum se întâmplă peste tot, primul an a fost mai mult de acomodare. Clubul are multe jucătoare din diferite țări și pot să spun că fetele au fost foarte apropiate de mine. Ne-am împrietenit, iar asta ne-a ușurat munca. Este o onoare să fac parte dintr-o echipă cu jucătoare foarte bune și experimentate, iar acest lucru mă motivează și mai mult să evoluez cât mai bine și să-mi ating limitele.
  • Cum crezi că va fi să joci fără spectatori în tribune?
Fanii au un rol important în cadrul echipei. Suporterii români înțeleg handbalul și știu când și cum să ne susțină. Nu-mi pot imagina cum ne vom descurca. Ei sunt al 8-lea jucător din teren.
  • Care sunt obiectivele tale la CSM București pentru sezonul următor?
Îmi doresc să câștig titlul de campioană a României, care consider că ne-a fost luat pe nedrept în acest sezon. De asemenea, și cucerirea Cupei României reprezintă un obiectiv pentru mine. În Champions League mi-ar plăcea să ajungem în "Final 4" și, bineînțeles, să câștigăm trofeul. Avem o echipă puternică, care muncește din greu și consider că merităm să fim acolo sus.
Handbal
România și-a aflat adversarele din prima fază a play-off-ului CM 2023
IERI LA 21:59
Handbal
Bubuie piața transferurilor în România! Ce mutări au mai făcut echipele din Liga Florilor
IERI LA 16:29