Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

BREAKING NEWS | Lovitură grea pentru handbalul românesc: S-a stins din viață uriașul Petre Ivănescu

Andrei Nicolae

Actualizat 01/04/2022 la 21:00 GMT+3

Petre Ivănescu, dublu campion mondial, a decedat azi la Essen, cu câteva zile înainte de a împlini 86 de ani. Dincolo de faptul că a fost unul dintre cei mai mari handbaliști din toate timpurile, a fost și un antrenor imens în Germania.

Petre Ivănescu

Credit imagine: Getty Images

Handbalul românesc a primit azi o lovitură grea. Legendarul Petre Ivănescu, unul dintre oamenii cheie cu care România a ajuns pe cele mai înalte culmi ale handbalului, a decedat azi la Essen, după o grea suferință, cu doar două săptămâni înainte de a împlini vârsta de 86 de ani!
Petre Ivănescu a fost unu advevărat monument pentru handbal, inclusiv în Germania, unde s-a consacrat ca unul dintre cei mai mari antrenori. "Când intrai cu el în sală, se ridicau toți oamenii în picioare", l-a caracterizat Gheorghe Goran, campion mondial la rândul lui.

Petre Ivănescu a fost căpitanul României la primul titlu mondial din 1961

Petre Ivănescu a fost căpitanul naționalei României la primul titlu mondial din 1961. Atunci, tricolorii au învins Cehoslovacia cu 9-8, după două reprize de prelungiri. Marele campion a făcut parte și din echipa care s-a impus în 1964.
Este unul dintre pionierii handbalului românesc de performanță. L-am urmărit și l-am admirat de când m-am apucat serios de handbal. Nu exista joc al naționalei noastre sau al echipei Dinamo să nu fiu prezent în tribunele Sălii Floreasca.
După câștigarea celui de-al doilea titlu de campion mondial (Praga,1964), am fost unul dintre fericiții jucători tineri care au participat la un turneu al echipei naționale. Alături de Gheorghe Goran și de Cornel Penu, am debutat în jocurile amicale cu RFG, la Dortmund, și cu Iugoslavia, la Novi Sad. Era prin noiembrie ’64. Ce emoții am avut în vestiarul românilor, unde m-am echipat alături de Petre Ivănescu, de Virgil Hnat și de Hansi Moser!", a scris Cristian Gațu, fostul președinte al FR de Handbal, în cartea autobiografică "Am vrut să ajung la stele" a lui Petre Ivănescu.
Din prima echipă a României - campionaă mondială - mai sunt în viață Cornel Oțelea, Olimpiu Nodea și Hansi Moser.

Hansi Moser: "Petre Ivănescu și Oprea Vlase au fost bijutierii care ne-au format"

"Petrică Ivănescu a fost și este căpitanul echipei noastre, mâna dreaptă a antrenorului Oprea Vlase. A fost și este un prieten, un coleg, un om pe care te poți bizui întotdeauna. Pe teren și-a dat sufletul, fiind un mare luptător pentru victoria echipei noastre. Când nu mai știam ce să facem, găsea el o rezolvare împreună cu antrenorul Vlase. Ei doi, Petre Ivănescu și Oprea Vlase, au fost bijutierii care ne-au format", l-a caracterizat Hansi Moser.

"În comparație cu zilele de astăzi eram tratați ca niște fripturiști"

Într-o discuție cu Petre Ivănescu la vârsta de 80 de ani, într-un interviu pentru ProSport, i-am cerut să-l caracterizeze pe jucătorul din anii 60, care ducea România către niște rezultate fantastice:
"Nici nu mă mai gândesc la trecut. Nu trăiesc din trecutul meu ca jucător decât atunci când mă mai doare un șold. Am suferit foarte mult în România din cauza unor decizii medicale necorespunzătoare. Îmi aduc aminte că la un meci în Polonia am căzut în cap, am urinat apoi sânge și nu mi-au dat niciun medicament. Mi-am rupt pubisul, nu am fost scutit nicio zi de antrenament. Am rămas cu un picior cu 2,7 cm mai scund decât celălalt. Până mi-am dat seama, am jucat așa, s-a strâmbat și coloana. Altădată am primit un pumn în ochi cu Ungaria, am avut fractură orbitală. Acum le plătesc pe toate. Am fost generația sacrificată și exploatată la maximum de regimul comunist. Am avut trăiri frumoase la Campionatele Mondiale, dar în comparație cu zilele de astăzi eram tratați ca niște fripturiști. După anumite performanețe ne duceau și ne ofereau câte o masă. Statul român nu ne-a onorat financiar pentru rezultatele avute, din contră am fost buni de plată! "
CINE A FOST PETRE IVĂNESCU (85 ani)
Jucător:
  • Post: inter dreapta
  • A evoluat la Dinamo București (1956-1967), cu care a câștigat 11 tiluri (inclusiv handbal în „11”) și Cupa Campionilor Europeni (1965)
  • 1967-1973 Phoenic Essen
  • 1972-1974 Bruhl TV
  • Dublu campion mondial la handbal în „7” (1961 și 1964). La prima ediție din 1961 a fost și golgheterul competiției.
Antrenor:
  • 1974–1976 – TUSEM Essen
  • 1976–1978 – TV Oppum
  • 1978–1983 – VfL Gummersbach (a câștigat campionatul Germaniei, Cupa IHF, Supercupa Europei și Liga Campionilor)
  • 1984–1986 – TUSEM Essen (a câștigat titlul în Germania)
  • 1986–1988 – Bayer Dormagen (a fost desemnat de două ori la această echipă antrenorul anului în Germania)
  • 1988–1991 – TV Niederwürzbach
  • 1991–1992 – TUSEM Essen
  • 1992–1993 – OSC Rheinhausen
  • 1993–1995 – TUSEM Essen
  • 1995–1997 – VfL Gummersbach
De-a lungul carierei a antrenat naționalele Germaniei și României.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo