Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Danemarca - Norvegia, marea finală de la EURO! Cele două rivale și-au disputat trofeul de alte 4 ori

Nicu Savin

Actualizat 18/11/2022 la 23:07 GMT+2

Danemarca a învins Muntenegru cu 27-23, în prima semifinală a Campionatul European de handbal feminin. Adversara danezelor în ultimul act va fi marea rivală Norvegia, care a trecut de Franța cu

Danemarca - Norvegia (EURO 2022)

Credit imagine: Eurosport

UPDATE | Danemarca - Norvegia este un clasic al handbalului feminin, iar un nou episod al acestei rivalități istorice va avea loc în finala Campionatului European din Macedonia de Nord, Slovenia și Muntenegru. Danezele au trecut în prima semifinală de Muntenegru, scor 27-23, iar în cea de-a doua Norvegia a dispus de Franța, scor 28-20.
Reeditarea finalei Campionatului Mondial de anul trecut și a celui European de acum doi ani se anunța extrem de echilibrată, dar Franța nu a ținut ritmul decât o repriză și jumătate. Echipa lui Olivier Krumbholz s-a descurcat decent în prima parte, fiind în câteva rânduri la conducere. Norvegia a condus cu 12-11 la pauză, dar în a doua jumătate a reprizei secunde s-a desprins decisiv.
Cu Stine Oftedal (7 goluri, MVP-ul meciului) și Nora Mork (8 goluri) în zi de grație și cu Margaretha Solberg încheind meciul cu un procentaj de 41% al mingilor apărate, Norvegia nu a lăsat niciun moment impresia că poate rata victoria după minutul 40.
Franța a cedat complet pe final și s-a terminat 28-20 pentru reprezentativa scandinavă, care s-a calificat pentru a 12-a oară într-o finală europeană. Până în prezent a câștigat 8 dintre ele, fiind cea mai titrată echipă de pe "Bătrânul Continent".
Va fi pentru a 5-a oară în istorie când Danemarca și Norvegia se vor înfrunta în finala Campionatului European. Cele două mari rivale din nordul Euopei și-au împărțit victoriile până în prezent, danezele câștigând aurul în 1996 (25-23) și 2002 (25-22), iar norvegiencele în 1998 (24-16) și 2004 (27-25).
Danemarca și Norvegia au jucat deja o dată la acest European, în Main Round. Atunci, Danemarca a câștigat cu 31-29, dar orice este posibil în ultimul act, valoarea celor două formații fiind foarte apropiată.
Știrea inițială
Danemarca este prima finalistă a Campionatului European de handbal feminin. Echipa antrenată de Jesper Jensen a câștigat contra Muntenegrului în prima semifinală, scor 27-23. Partida a fost una echilibrată, dar valoarea superioară a nordicelor și-a spus în cele din urmă cuvântul.
Betano
Acesr conținut vă este oferit de Betano.
Muntenegru a început mai bine și a avut și 3 goluri avantaj pe tabelă în prima parte a meciului (6-3). Danemarca s-a trezit însă la timp și a avut o serie de 5 goluri consecutive, preluând frâiele jocului. La pauză a fost 14-10 pentru daneze, apărarea foarte bună și diversitatea posibilităților în ofensivă ducând la acest avanas liniștitor.

Danemarca, prima finalistă la EURO 2022

Încurajată de un număr mare de fani prezenți în tribunele sălii din Ljubljana, naționala Muntenegrului a revenit mai motivată de la vestiare și după doar 5-6 minute tabela arăta egal, 14-14. La fel ca în prima parte, Danemarca și-a ridicat brusc nivelul și a pus din nou 3 goluri avans pe tabelă (17-14), iar diferența a crescut chiar și la 5 goluri (22-17).
Echipa Bojanei Popovic a luptat până la final, dar nu a reușit să se mai apropie periculos și s-a terminat 27-23 pentru Danemarca, un scor care a reflectat exact ceea ce s-a întâmplat pe teren. Cele mai bune marcatoare ale partidei au fost Djurdjna Jaukovic, Itana Grbic și Emma Friis, fiecare cu câte 7 goluri. Daneza a fost declarată și jucătoarea partidei.
Danezele au marcat de pe toate posturile, dar diferenața s-a făcut și la nivelul portarilor. Sandra Toft a avut un procentaj de 30%, parând 9 dintre cele 30 de șuturi pe spațiul porții. În schimb, Marina Rajcic a apărat 6 din cele 23 de șuturi (23,08%).
Danemarca s-a calificat pentru a 6-a oară într-o finală de Campionat European (are 3 titluri), dar pentru prima dată din 2004 încoace, atunci când a pierdut contra Norvegiei (25-27). Acea finală s-ar putea repeta și în acest an, dar norvegiencele au în față un meci infernal împotriva Franței în cea de-a 2-a semifinală.
Învinsa acelei partide va înfrunta Muntenegru în meciul pentru bronz. Reprezentativa micuței țări balcanice are șansa de a lua a doua sa medalie europeană din istorie, după aurul incredibil din 2012.
Înainte de prima semifinală a avut loc meciul pentru locul 5, care le-a adus față în față pe Suedia și Olanda. Scandinavele s-au impus cu 37-32, cea mai bună marcatoare a formației lui Tomas Axner fiind Hangman (9 goluri), care a primit și titlul de MVP al meciului.
Turneul Campionilor se vede în săptămâna 13 – 20 noiembrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo