În handbalul feminin, luna decembrie a fiecărui an este dedicată turneelor finale. În 2021 are loc cea de-a 25-a ediție a Campionatului Mondial, care se va desfășura în Spania. 4 orașe iberice vor găzdui toate partidele de la această competiție: Lliria, Torrevieja, Castello și Granollers.
Pentru prima dată în istorie, la startul Campionatului Mondial vor participa 32 de echipe (până acum participau 24), ca o încercare a Federației Internaționale de a globaliza acest sport. Deși numărul de echipe s-a mărit, o singură formație este debutantă. Este vorba despre reprezentativa Iranului, care va fi prima adversară a României, prezentă de asemnea la turneul final. Tricolorele vor fi lipsite de aportul Cristinei Neagu, iar acest lucru ar putea conta enorm, dar va fi și o oportunitate pentru jucătoarele mai tinere să se afirme.
Citește și:
Campionatul European
Danemarca, prima națională calificată în semifinale la Europeanul de handbal masculin
ACUM 19 ORE

Campionatul Mondial de handbal feminin din Spania | Componența și favoritele grupelor

Grupa A (Granollers) - Franța, Muntenegru, Angola și Slovenia
Marea favorită este Franța, campioană olimpică la Tokyo. Echipa antrenată de eternul Oliver Krumbholz are și o revanșă de luat după ce la ediția precedentă a Campionatului Mondial s-a clasat pe un dezamăgitor loc 13. După calculele hârtiei, Muntenegru va avansa alături de Franța în grupa principală, în timp de Slovenia și Angola își vor disputa ultimul loc care duce acolo.
Grupa B (Lliria) - Rusia, Polonia, Serbia și Camerun
Vicecampioană olimpică la Tokyo, Rusia pare mare favorită în această grupă, dar față de turneul olimpic din Japonia vor lipsi câteva jucătoare importante, astfel că rămâne de văzut cum se va descurca formația antrenată de Lyudmila Bodniyeva. Polonia și Serbia nu ar trebui să aibă probleme în a avansa în grupa principală, Camerun fiind de departe outsidera acestei grupe.
Grupa C (Castello) - Norvegia, România, Kazakhstan și Iran
Norvegia este clar cea mai puternică echipă din această grupă. Campioană europeană în 2020 și medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice, echipa din Țara Fiordurilor este printre pretendentele la trofeu la turneul final din Spania. România nu ar trebui să se împiedice de Kazakhstan și Iran, formații care în mod normal își vor disputa poziția a 3-a în grupă.

Campionatul Mondial de Handbal feminin din Spania începe astăzi

Grupa D (Torrevieja) - Olanda, Suedia, Uzbekistan și Puerto Rico
Olanda merge la turneul final în calitate de deținătoare a trofeului și cu siguranță obiectivul este din nou unul îndrăzneț. La Jocurile Olimpice batavele s-au oprit în sferturi, astfel că Mondialul este și un prilej de revanșă. La locul 1 în grupă poate aspira fără probleme și Suedia, o națională în plină ascensiune, locul 4 de la Jocurile Olimpice fiind cea mai bună dovadă în acest sens. Uzbekistan și Puerto Rico sunt fiecare la a 2-a prezență la un Campionat Mondial, astfel că o victorie în meciul direct ar fi pentru oricine o mare prerformanță.
Grupa E (Lliria) - Germania, Ungaria, Cehia și Slovacia
Grupa E este singura dintre cele 8 care este formată exclusiv dintre echipe europene. Germani și Ungaria sunt marile favorite la primul loc, în timp ce reprezentativa Cehiei pare a avea o șansă în plus pentru poziția a 3-a. Slovacia este abia la a 2-a participare din istorie (prima a fost în 1995) și ajuns la turneul final prin intermediul unui wild-card.
Grupa F (Granollers) - Danemarca, Coreea de Sud, Congo și Tunisia
Una dintre favoritele certe la medalii, Danemarca a avut parte de o tragere la sorți mai mult de cât favorabilă. Danezele ar trebui să câștige fără probleme grupa, în timp ce Coreea de Sud este favorită la locul 2. Congo și Tunisia se vor bate probabil pentru ultima poziție care duce în faza următoare a turneului.
Grupa G (Castello) - Croația, Japonia, Brazilia și Paraguay
Croația traversează cel mai bun moment din istorie, bronzul european obținut anul trecut nefiind întâmplător. În condițiile în care Brazilia e departe de echipa care devenea campioană mondială în 2013, Japonia pare a fi următoarea echipă ca valoare în această grupă, în timp ce Paraguay pleacă sigur cu ultima șansă.
Grupa H (Torrevieja) - Spania, Austria, China și Argentina
În calitate de țară gazdă, Spania are o grupă relativ ușoară, pe care ar trebui să o câștige fără mari probleme. Ibericile au pierdut finala de acum doi ani, contra Olandei, și visează să devină în premieră campioane mondiale chiar în fața propriilor fani. Austria, Argentina și China vor avea cu siguranță meciuri infernale contra gazdelor, dar în meciurile directe orice se poate întâmplă și e greu de anticipat cine va accede în faza a 2-a a grupelor.

Campionatul Mondial de handbal feminin din Spania | Un nou sistem competițional

Cele 32 de echipe calificate au fost împărțite în 8 grupe de câte 4 (A-H), care vor juca după sistemul fiecare cu fiecare, iar primele 3 clasate vor avansa în grupele principale.
Acestea vor fi alcătuite din câte 6 echipe (primele 3 din Grupa A + primele 3 din Grupa B ș.a.m.d.), iar fiecare formație va juca alte 3 partide, împotriva echipelor pe care nu le-a întâlnit în prima fază. Primele două locuri din grupele principale se vor califica în sferturire de finală, iar de acolo se va juca în sistem eliminatoriu.
Programul competiției
 • 1-7 decembrie: prima fază a grupelor
 • 8-13 decembrie: a 2-a fază a grupelor
 • 14-15 decembrie: sferturile de finală
 • 17 decembrie: semifianlele
 • 19 decembrie: finala mică și finala mare
Partidele de la turneul final vor fi arbitrate de 18 perechi de arbitri, printre care și una din România, alcătuită din Cristina Năstase și Simona Stancu.
Prima ediție a Campionatului Mondial a avut loc în 1957, iar cele 24 de turnee precedente doar 12 naționale au reușit să câștige aurul. Rusia are cele mai multe titluri (7 - 3 sub titulatura de URSS), urmată de Germania (4 - 3 câtigate de Germania de Est) și Norvegia (3).
Ultimele 10 câștigătoare ale Campionatului Mondial
 • 2001 - Rusia
 • 2003 - Franța
 • 2005 - Rusia
 • 2007 - Rusia
 • 2009 - Rusia
 • 2011 - Norvegia
 • 2013 - Brazilia
 • 2015 - Norvegia
 • 2017 - Franța
 • 2019 - Olanda
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Handbal
EXCLUSIV. Rapid anunță alte transferuri spectaculoase! Clubul giuleștean vrea să câștige titlul
ACUM O ZI
Handbal
SCM Râmnicu Vâlcea, voctorie mare în European League! Vâlcencele au trecut în deplasare de Chambray
22/01/2022 LA 20:23