Revoluție în handbalul românesc. Noua conducere a handbalului a anunțat că vrea să mărească baremurile de arbitraj la toate nivelurile, de la juniori până la seniori.
Un arbitru, în România, câștiga până acum, 500 de lei/meci în primă ligă. La această sumă se adăugau cheltuielile de transport și cazare. Acum FRH vrea să mărească de șase ori acest barem. În urma acestei modificări, un arbitru ar urma săîncaseze 3.000 de lei per meci, bani din care el va trebui să-și suporte cheltuileile de drum și hotel.
”Am înțeles că trebuie mărite, dar de șase ori? Unde s-a văzut așa ceva? Vom avea cele mai mare baremuri din Europa! Așa se vor rezolva problemele din handbalul românesc? Ne asigură federația că dacă dăm acești bani nu vor mai fi probleme de arbitraj?”, întreabă unul dintre conducătorii din handbalul românesc.
Handbal
Marea problemă a campioanei Dinamo pentru sezonul viitor! Cum încearcă Pascual să schimbe lucrurile
12/08/2022 LA 09:38

Vor fi arbitrajele de șase ori mai bune?

În edițiile trecute de campionat, scandalurile legate de arbitraj au fost frecvente. Meciuri viciate, prestații catastrofale. ”Dacă plătim de șase ori mai mult vom avea arbitraje de șase ori mai bune și corecte? Ni se vor da banii înapoi când se va constata că arbitrii au greșit?”, întreabă un alt oficial al unui alt club.
Cluburile se plâng de faptul că bugetele le vor fi date peste cap. ”Vor fi mărite și baremurile pentru observatori. Se va ajunge și acolo la 1.500-2000 de lei. Vom avea de plătit chiriile de sală, ambulanța, ordinea publică. Vom ajunge ca la un meci pe teren propriu să plătim în jur de 3.000 de euro! Cine ne dă acesști bani pentru că nu i-am avut bugetați!”, întreabă un conducător cu multe sezoane de primă ligăîn handbalul românesc.
Propunerea ar urma să fie validatăîn Consiliul de Administrație al federație, cel care se va reuni pentru prima dată de la numirea noii conduceri FRH azi, 2 august. Federația va oficia cu această ocazie și noul șef al arbitrajului românesc. Este vorba de fosta arbitră internațională Ana Maria Stoia.
Trebuie spus că la nivel de juniori, arbitrajele vor să fie mărite cu procente de 20-30% față de cele recente. Acolo sumele sunt mult mai mici, dar și foarte multe meciuri de arbitrat! Un arbitru poate avea lejer 7-8 meciuri pe lună!

La nivelul Danemarcei și Germaniei, mult peste Ungaria, Croația, Polonia

Eurosport a făcut o incursiune prin campionatele Europei și vă arată ce baremuri li se oferă arbitrilor din alte țări.
Franța este țara care plătește cel mai mult. Un arbitru primește 700 de euro dacă oficiază la un meci, în timpul săptămânii, și 600 de euro dacă arbitreazăîn week-end. Pentru observator, baremul este de 90 de euro. Federația plătește în Franța transportul la observatori, iar cluburile masa și cazarea. Dar în cele mai multe cazuri observatorii sunt dați din orașe apropiate, pentru a nu mai avea nevoie de cazare!
În Danemarca, contează dacă ai o mai mare experiențăîn ”branșă”. Un arbitru cu pânăîn patru ani vechime de primă ligă primește 470 de euro/meci, iar unul cu peste patru ani ia cu 110 euro mai mult. Când se ajunge în fazele finale, în semifinalele și finale, baremul crește și ajunge la 640 de euro. Observatorii primesc barem fix, 170 de euro, plus bani de cazare și masă.

Diferențe majore între masculin și feminin

În Spania, federația plătește un barem fix de 585 de euro, iar în Germania 600 de euro. În Germania însă, acești bani îi primesc arbitrii care oficiază la masculin, pentru că la feminin, baremurile sunt mult mai mici. Fetele încasează doar 250 de euro!
Și nu este singura federație care plătește diferit. Franța, Spania, Elveția, Suedia oferă baremuri mai mari la băieți, decât la fete. Se consideră că intensitatea e mai mare, dar și interesul în țările respective este mult mai mare pentru handbalul masculin.
Țări vecine României, cu potențial economic oarecum asemănător, dar care au un handbal peste al nostru, nu plătesc sume așa de mari pentru baremurile de arbitraj. Astfel, în Ungaria, un arbitru încasează 150 de euro/meci, plus cheltuielile de transport. Nu se oferă cazare decât foarte rar. În Polonia, baremul diferăîn funcție de distanță, dar e cuprins între 100 și 300 de euro. În Croația este aceeași unitate de măsură, cea a distanței, iar baremurile sunt între 130 și 300 de euro.
Prețuri oferite unui arbitru în alte țări: Olanda (80 de euro), Israel (200), Letonia (45-65), Portugalia (120), Macedonia (150), Rusia (100).

Se trăiește bine în arbitrajul românesc

În România, sunt mulți arbitri care au făcut din acest ”hobby” o meserie. Sunt mulți care nu mai au un alt serviciu și trăiesc de pe urma arbitrajului. Deși până acum nu încasau decât 500 de lei per meci!
Conform regulamentului, nu poți arbitra un meci de primă ligă dacă ai peste 50 de ani. Arbitrii internaționali pot oficia până la 52 de ani. Recent, Eurosport a aflat că noua șefă a arbitrilor din România, Ana Maria Stoia a depus o cerere semnată de foști arbitri, care cer să fie lăsați să arbitreje, la nivel de copii și juniori, și peste vârsta limită.
Cei mai cunoscuți sunt Robert Harabagiu (52 de ani), fost arbitru internațional, cuplul Nacu-Rucoi, cuplu de primă ligă, care au împlinit 51 e ani. Arbitrul timișorean Daniel Lupu are 55 de ani și dorește în continuare să oficieze. Ar fi cel mai în vârstă arbitru din handbalul românesc, în cazul în care cererea sa va fi soluționată favorabil.

Cuplurile cu cele mai multe meciuri

În sezonul trecut, atât la fete și la băieți, sunt multe cupluri care într-un sezon au oficiat la peste 12-13 partide. De departe, arbitrii cei mai ”căutați” au fost internaționalii Bogdan Ștark și Romeo Ștefan. Ei au condus 23 de partide în primul eșalon. Dacă ar fi fost baremurile de acum, fiecare ar fi încasat 69.000 de lei. O sumă frumușică, să recunoaștem.
Urmeazăîn acest top al numărului de meciuri primite cupluri ca Pîrvu/Potîrniche (17 partide), Drăghici/Drăguț (17), Ifrim/Ilisei (16), Manea/Iliescu (16), Barbu/Badiu (16), Mârza/Nedelea (15). A fost loc pentru toată lumea. Arbitri mai puțini cunoscuți, care nu au o cotă mare, au primit și ei destule dispute. Popa/Velișca (10 meciuri), Nacu/Rucoi (10) sau Murariu/Tăbăcariu (8).
Eurosport va urmări ce se va hotărî legat de baremurile de arbitraj și vă va ține la curent.
Handbal
EXCLUSIV. Melinda Geiger se întoarce pe teren. Cu ce echipă a semnat!
11/08/2022 LA 05:53
Handbal
Naționala României de handbal feminin are un nou selecționer: Florentin Pera
09/08/2022 LA 11:07