Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, a susținut zilele trecute, în cadrul emisiunii Handbal Magazin pe pagina Eurosport de Facebook, că la naționala feminină de handbal au fost aduși în ultimii ani cei mai buni antrenori din lume, dar au fost contestați. "S-a dat cu ouă în ei, dar nu proaspete. ", a comentat șeful handbalului românesc.
După controversa plecării lui Ambros Martin de la naționala feminin, în 2019, când mai avea un an și jumătate de contract, Dedu a susținut că nu s-a mai amestecat în numirea antrenorilor la națională, ci a lăsat problema în grija Comisiei Tehnice, să propună, iar Consiliul de Administrație să valideze.
Handbal
S-au decis primele două calificate pentru Final 4 în Liga Campionilor. Dinamo le-a învins pe ambele
IERI LA 11:28
"De când a plecat Ambros, observ că la echipa națională este o încrâncenare, uite antrenorul, nu este antrenorul. După ce am primit mandatul Comisiei Tehnice Feminine și Consiliului de Administrație pentru a aduce un antrenor străin, l-am convins pe Ambros Martin să vină. Din momentul respectiv au început și reacții în țară, le-am văzut și am spus nu, ajunge! Președintele trebuie să pună în aplicare ce se hotărăște în Comisia Tehnică, se validează în Consiliul de Administrație. Și exact asta s-a întâmplat", a explicat Alexandru Dedu.
După Ambros Martin, România a avut trei antrenori diferinți la ultimele trei turnee finale, pe Thomas Ryde, Bogdan Burcea și Adrian Vasile. Printre altele, naționala feminină nu a mai ajuns în Top 10 la nicio întrecere și a ratat și calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Sorin Dinu: "Se poate vedea modul în care domnul Dedu a lucrat cu Comisia Tehnică"

Subiectul a stârnit reacții, iar Sorin Dinu, vicepreședinte al Federației Române de Handbal, susține că "povestea potrivit căreia Comisia Tehnică decide este doar pentru fraieri. Raportul Comisiei Tehnico-Metodice este pe site-ul FRH, la materialele pentru Adunarea Generală. Iar aici se poate vedea modul în care domnul Dedu a lucrat cu Comisia Tehnică. Nicio ședință a Comisiei Tehnice nu a fost condusă de președintele Comisiei (n.r. Vlad Caba). Ordinea de zi și materialele supuse dezbaterii nu au fost niciodată discutate sau comunicate Biroului Executiv al Comisiei Tehnice înainte de ședință. Au fost cazuri în care au uitat să-l convoace pe președinte la ședință."
În Raportul amintit și semnat de Vlad Caba, printre altele, se specifică: "În general, la serviciile Comisiei Tehnice s-a apelat doar în scopul validării candidaturii unor antrenori pentru echipele naționale și a trimiterii acestui document către CA al FRH ".
Tot în Raportul aminitit se face referire la materialele supuse dezbaterii, faptul că acestea nu ajung la Biroul Executiv al Comisiei Tehnice mai devreme: "Recomandăm ca materialele scrise să fie trimise din timp Biroului Executiv, astfel încât acestea să poată fi studiate înainte ședința subcomisiei. Odată ce aceste materiale sunt aprobate ca fiind corespunzătoare, ele să fie trimise de asemenea înainte de desfășurarea ședinței, către antrenorii invitați, pentru a fi studiate. Considerăm că astfel, discuțiile și dezbaterile pot fi făcute pe o temă deja citită în prealabil. "
Un mare minus al analizelor tehnice este lipsa materialelor video, iar statisticile individuale și colective sunt foarte vagi și neconcludente. "În general, în argumentațiile și concluziile privind activitatea și rezultatele echipelor pe care le antrenează sunt vagi, neconcludente și fără substanță. Adeseori se aduc argumente care se fac auzite de ani de zile – mentalitatea, lipsa antrenamentelor de forță efectuată la cluburi, absența unor jucătoare / jucători importanți pe motive medicală, tehnică individuală insuficientă etc. ", se mai specifică în document.

Cum a fost numit Dragoș Dobrescu selecționer la lotul de junioare

Sorin Dinu a susținut că Vlad Caba "a foarte elegant în modul în care și-a exprimat nemulțumirea" în Raportul Comisiei Tehnico-Metodice.
Iar ca argument a celor afirmate mai sus, vicepreședintele FRH a venit cu un exemplu, cum s-a impus ultimul selecționer la lotul de junioare. Asta s-a întâmplat la ședința Subcomisiei de Junioare din 14 septembrie 2021.
Potrivit unui raport, Larisa Olteanu, antrenor principal la lotul de junioare U17 la data respectivă, i-a anunțat pe cei prezenți despre faptul că își dă demisia. Parte din membrii subcomisiei de junioare nu au fost de acord cu demisia. Vicepreședintele FRH, Steluța Luca, i-a informat însă pe cei prezenți că obiectivul lotului fusese ratat prin clasarea pe locul 7 la Europenele U17. Chiar dacă acest loc a făcut ca echipa să se califice la Campionatul Mondial U18 și la Festivalul Olimpic al Tineretului European (cu generația 2005-2006), ambele din 2022, la Campionatul European U19 din 2023 și la Campionatul European U17 tot 2023! S-a trecut apoi la propuneri privind numirea unui alt antrenor principal, iar Steluța Luca l-a propus pe ... Dragoș Dobrescu.
Sorin Dinu a mărturisit că a avut o adresă după acea ședință către Consiliul de Administrație, prin care a susținut:
"În cadrul ședinței din 14 septembrie 2021 s-au făcut următoarele propuneri pentru postul de antrenor principal la lotul de junioare:
Dragoș Dobrescu – propus de Steluța Luca, cu motivarea că a mai lucrat la acest nivel (locul 5 la CE U19 în 2019), este asbolvet de Master Coach (cerință ce ar fi impusă de EHF pentru reprezentarea loturilor naționale), este vorbitor de limbă engleză și francezp
Simona Maior Pașca – propusă de Ileana Morari
Maria Rădoi – propusă de Nicoleta Lazăr
Elena Moise a propus ca unul dintre antrenori să fie bărbat.
Cele trei propuneri nu au fost supuse la vot întrucât doamna antrenor federal Stelușa Luca a condiderat că doar domnul Dragoș Dobrescu îndeplinește toate condițiile de a fi antrenor principal.
Am transmis atașat Regulamentul EHF pentru competițiile de juniori și tineret. Potrivit articolului 13.13, Federațiile participante la competițiile EHF Euro pentru juniori și tineret pot nominaliza câți antrenori doresc, cu condiția ca măcar unul dintre antrenorii înscriși în raportul de joc să aibă inimum categoria III EHF Rinck Convention. Pentru România este echivalentul antrenorului maestru (fista categ. 1). Aceasta este singura condiție impusă de EHF pentru antrenori. Astfel, am cerut să li se comunice membrilor CA care sunt condițiile pe care doar domnul Dobrescu le îndeplinește. "
Handbal
Ce ar schimba Viorel Mazilu dacă ar avea puterea la handbal: "Aș arde tot și aș construi de la zero"
17/05/2022 LA 18:09
Handbal
Neagu, Broch și Amorim, nominalizate pentru echipa ideală a Ligii Campionilor
17/05/2022 LA 17:29