De MARIAN URSESCU
Cristian Gațu este mai mic decât Petre Ivănescu cu 9 ani. Au jucat însă împreună în echipa națională, în ultimii ani de carieră a lui Petre Ivănescu. ”Eu am debutat la națională pe undeva prin 1964-1965. Petre Ivănescu era deja dublu campion mondial. Îi vorbeam cu nea Petre, era respectul cuvenit vârstei, în primul rând”, își amintește Cristian Gațu.
Dar Petre Ivănescu l-a luat sub aripa sa. ”Mă trata ca pe un frate mai mic, dar niciodată nu puteam întinde coarda cu el. Pentru că era foarte serios, sobru. Impunea respect”, își amintește Gațu. Îi e greu să vorbească despre prietenul său la trecut.
Handbal
Laudatio pentru "Pitica Atomică" a handbalului! Valentina Elisei Ardean, la momentul retragerii
IERI LA 08:37
https://i.eurosport.com/2022/04/01/3348092.jpg
În perioada când a fost președintele FR Handbal, Cristian Gațu a ținut legătura cu Petre Ivănescu în Germania. De altfel, Gațu a fost promotorul întâlnirilor din România al legendelor handbalului românesc. ”Nu a lipsit niciodată. Venea din Germania, din Spania, unde trăia în ultimii ani. Îi făcea o deosebită plăcere să-și întâlnească foștii colegi. Iubea România și-I lipsea România. Anii trăiți departe au lăsat urme”, spune Cristian Gațu.

O amintire din Germania

”În 1965 parcă, la un meci în Germania, la Dortmund. Ne-au cazat la un hotel pricopsit, nu era așa ceva pe la noi. Eu stăteam în camera cu Gică Goran. Am intrat să facem un duș cum am ajuns, dar nu știam să dăm drumul la apă. Cum ne învârteam noi pe acolo, așa îmbrăcați, nu știu pe ce am apăsat că s-a pornit dușul. Ne-a făcut fleașcă. Nu mai aveam alte treninguri de schimb așa că, vrând-nevrând, ne-am dus așa la masa. M-a chemat Petre Ivănescu la el. Și-au dat seam ace se întâmplaseră, mai pățiseră și alții așa ceva”, a rememorat Gațu.
Gațu i-a fost apoi șef lui Ivănescu, când acesta a preluat echipa masculine a României, ca antrenor, în 2003. Cristian Gațu era președinte. ”Nu aveai ce să-I spui. Omul era un profesionist, riguros. A lucrat pe brânci cu jucătorii, chiar a avut ceva rezultate, am bătut Norvegia, dar din păcate nu am reușit să ne calificăm la turneele finale”, a mai povestit Gațu.
Încet, încet, ne ducem cu toții. Păcat pentru Petre Ivănescu. Era unul dintre cei care se interesau mereu de handbalul românesc. Îl durea că nu mai avem rezultate, că nu mai putem să ne calificăm la Mondiale
Cristian Gațu, dublu campion mondial

Campionii mondiali sosiți cu...acceleratul

După ce România a câștigat titlul mondial în 1961, echipa națională s-a întors acasă, din Germania de Vest cu trenul. Campionii mondiali au fost așteptați de foarte mulți oameni pe peroanele din gara de Nord. ”Echipa campioană mondială de handbal în 7 sosește cu acceleratul 104, din direcția...intră în stație peste cinci minute la linia 7”, a anunțat crainica, conform Sportului Popular din 21 martie 1961. Petre Ivănescu a coborât primul din vagon purtând în brațe trofeul de argint. La acea ediție, Ivănescu a câștigat titlul de golgeter cu 24 de goluri marcate.
Handbal
Gheorghe Tadici, replică dură pentru Cristina Neagu, după acuzațiile hanbalistei la adresa Zalăului
27/05/2022 LA 07:02
Handbal
Cristina Neagu după victoria de la Zalău: "Cu noi vă dați viața, cu alții vă dați..la o parte!"
26/05/2022 LA 18:50