Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cristina Neagu, la 32 de ani: "Mentalitatea de învingător e foarte importantă în orice faci!"

Irina Aldea

Publicat 26/08/2020 la 13:21 GMT+3

Azi, când Cristina Neagu împlinește 32 de ani, rememoraăm câteva dintre momentele cheie ale carierei unei uriașe campioane.

Cristina Neagu are coronavirus

Credit imagine: facebook

Considerată cea mai bună jucătoare de handbal din lume, Cristina Neagu este singura sportivă din istorie care a câștigat de patru ori titlul de ”Cea mai bună jucătoare din lume” în clasamentul IHF. Cristina s-a îndrăgostit de sport încă din copilărie, arătând de la o vârstă fragedă că are aptitudinile potrivite pentru a face performanță. Spunea mai demult, într-un interviu, că-i plăcea să joace fotbal, însă handbalul a fost dragostea ei cea mai mare. Mai mult, ea a fost descoperită întâmplător de antrenoarea Maria Covaci. Neagu a ajuns să joace pentru echipa de junioare a României și în 2005 a fost desemnată ”cea mai valoroasă jucătoare a lumii”.
Cristina Neagu
Cristina provine dintr-un cartier modest al Bucureștiului și a știut că trebuie să dea totul pentru a ajunge cea mai bună, obiectiv pe care și l-a setat încă de când era doar un copil. Au existat sacrificii importante, dar toate eforturile s-au dovedit a fi răsplătite în final. Cristina a reușit să se transforme dintr-o tânără speranță în jucătoarea genială pe care o știm astăzi. Ambiția și determinarea pe care le-a demonstrat de-a lungul anilor au adus-o pe Cristina în postura de model pentru generația tânără, fie că este vorba de fani ai handbalului sau de copii care se pregătesc să scrie istorie în handbal.

Cristina Neagu, un geniu pe teren, un model de urmat

Cristina Neagu a făcut cunoștință handbalul la vârsta de 12 ani, prin intermediul antrenoarei Maria Covaci. Aceasta din urmă venise la școala Cristinei pentru a selecta jucătoare pentru echipa de handbal a Clubului Sportiv Școlar nr. 5 din București. "Era foarte motrică și era ușor de lucrat cu ea. Ar fi putut fi campioană în orice alt sport", spunea prima ei antrenoare. Evoluția Cristinei a fost rapidă. La doar 17 ani, a fost declarată cea mai bună jucătoare de la Campionatul European de Tineret din Austria, unde echipa României a obținut medalia de argint. Un an mai târziu, Neagu a semnat cu Rulmentul Brașov și a devenit un jucător-cheie al echipei, deși avea doar 18 ani.
După un sezon grozav, echipa națională și-a schimbat "vârfurile de atac". Cristina Neagu a fost selectată în echipa națională a României de la Campionatul Mondial din 2007, din Franța, unde România s-a clasat pe locul 4. "Meciurile tari călesc orice jucător. Nu mi-a fost frică deloc, chiar dacă în fața mea era Valerie Nicolas. Domnul Tadici mi-a spus să arunc la poartă cu curaj și așa am făcut. E cea mai frumoasă seară din viața mea", a spus Cristina imediat după victoria memorabilă din sferturi, împotriva națiunii gazdă Franța.

Cristina Neagu, o forță și în urmă cu 10 ani

În 2010, pe când avea doar 22 de ani, puternica jucătoare de pe inter stânga și-a ajutat clubul, Oltchim Râmnicu Vâlcea, să joace finala Ligii Campionilor – o premieră pentru o echipă românească în formatul nou al competiției. În același an, a avut o contribuție majoră la câștigarea primei medalii pentru România la o ediție de Campionat European. După un sezon de neuitat, a fost premiată cu titlul de cea mai bună jucătoare de handbal din lume în 2010 (”IHF World Player of the Year”).
Cristina Neagu
Totuși, Cristina nu a fost scutită de ghinioanele accidentărilor. La începutul anului 2011, Neagu a trecut prin momente dificile, după o accidentare gravă la umărul drept. La 10 octombrie 2012, Neagu a revenit pe teren în campionatul intern după 605 zile (aproximativ 1 an și 7 luni) de pauză pentru operație și tratamente prelungite în Statele Unite. La nici 3 luni de la revenire, s-a accidentat grav din nou, în timpul unei ședințe de antrenament din ianuarie 2013. Neagu a făcut iar o pauză, timp de 6-7 luni, după ce a suferit o intervenție chirurgicală pentru ruptura ligamentelor încrucișate ale genunchiului stâng.
După aproape doi ani și jumătate de accidentări, Neagu a ajuns din nou în finala Ligii Campionilor, de data aceasta în 2014, cu echipa muntenegreană Budućnost. La Campionatul European din 2014, deși România s-a clasat doar pe locul al 9-lea, Cristina a fost din nou cel mai bun inter stânga. Neagu a câștigat primul trofeu al Ligii Campionilor în 2015, după un sezon remarcabil, fiind în topul listei golgheterelor alături de Andrea Penezić și obținând titul de cel mai bun inter stânga al competiției. A obținut titlurile de MVP (”Most Valuable Player”) și cea mai bună marcatoare (63 goluri) la Campionatul Mondial din Danemarca (2015), unde România a obținut medalia de bronz. La 5 ani după primul premiu, ea este încoronată din nou ca jucătoarea anului la nivel mondial.

Cristina Neagu, regina handbalului mondial

În 2016, ea devenea prima jucătoare care a câștigat titlul de ”Cea mai bună jucătoare a lumii” în ani consecutivi și prima care a câștigat titlul de trei ori, ca o încununare meritată a unui alt sezon uimitor. Un an mai târziu, în 2017, după 4 ani petrecuți la ZRK Buducnost Podgorica, Neagu se întoarce în România și joacă pentru CSM București, cea mai bună echipă de club românească a momentului.
2018 a fost un an cu suișuri și coborâșuri pentru Cristina Neagu, căpitan al echipei naționale de handbal, jucătoare la echipa de club CSM București, cea mai bună echipă de club românească a momentului. Pentru a doua oară în carieră, ea a primit titlul de golgheter al Ligii Campionilor, cu 110 goluri înscrise, a reușit să ducă echipa României în semifinalele Campionatului European pentru a treia oară în istoria echipei naționale și pentru prima oară din anul 2010 și a devenit, de asemenea, cea mai bună marcatoare din istoria acestei competiții, cu 237 de goluri înscrise.

O accidentare depășită, o nouă victorie pentru Cristina Neagu

Pe 18 martie 2019, Cristina Neagu a fost declarată cea mai bună jucătoare de handbal din lume, devenind prima și singura sportivă care primește această distincție de patru ori. Anunțul a venit într-o perioadă dificilă pentru handbalistă, care se afla în proces de recuperare după a treia operație majoră din carieră, de refacere a ligamentului încrucișat anterior al piciorului drept.
Cristina Neagu
Se accidentase în decembrie, la Campionatul European din Franța: în meciul cu Ungaria, decisiv pentru calificarea în semifiale, se prăbușise pe parchet țipând de durere și fusese scoasă pe targă din arena căzută în tăcere. Era la doar câteva zile după ce devenise, pe 3 decembrie, cea mai bună marcatoare din istoria Campionatului European de Handbal Feminin, cu 206 de goluri.
Așa s-au scurs ultimele luni din viața Cristinei Neagu în 2019, într-o înlănțuire de reușite și de momente fericite, dar și de perioade dificile, un carusel emoțional care i-a caracterizat mare parte din carieră și care este reconstruit cu emoție într-una dinte cele mai emoționante producții ale Red Bull Media House.

Cristina Neagu, mesaj din dragoste pentru România

"Dacă mă gândesc la handbal, acum 30/40 de ani eram totuși campioni mondiali la băieți. Adică, performanțe au fost. Poate efectiv acum e perioada noastră, poate peste 10-20 de ani va fi din nou perioada băieților, nu pot să zic asta cu certitudine. Pot să spun doar că mă bucur că noi în acest moment ținem steagul sus pentru România și îl ținem cu multă dragoste și plăcere. Și eu și sunt convinsă că și Simona și Ana ne bucurăm că putem face performanță pentru România. Ne dorim ca și băieții să se ridice la același nivel", spunea Cristina Neagu pentru Eurosport în urmă cu câteva săptămâni.

Citate memorabile ale Cristinei Neagu

Cred că... mentalitatea de învingător e foarte importantă în orice faci. De la antrenament, la orice joc amical sau cu echipe mai slabe, eu vreau să câștig. Nu poți să te gândești „nu contează cum am jucat azi, o să mă concentrez pentru următorul meci”. Trebuie să creezi un precedent, nu să spui „și dacă ajung în finală, e ok și dacă ies pe locul doi”. E important să fii motivat și să știi de ce intri pe teren.
Pentru mine... este foarte important ca echipa să câștige. Chiar dacă am o zi mai proastă, dau tot ce e mai bun pentru a fi alături de colegele mele. Pentru mine este important ca echipa să câștige, nu să dau eu zece goluri, iar echipa să piardă.
Iubesc… țara în care m-am născut. Iubesc oamenii cu care joc. Cred că, alături de colegele mele, voi ajunge la un moment dat să câștig medalia de aur și nu mi-am dorit niciodată să mă fi născut în altă țară.
Cât am jucat... în Muntenegru, am primit sute de mesaje în care oamenii din România mă rugau să mă întorc în țară, să joc pentru o echipă românească.
Nu m-am... gândit niciodată că sunt mai bună decât echipa în care joc. Cred că un lider adevărat îi face și pe ceilalți să fie mai buni.
După un an... de jucat handbal mi-am spus: vreau să fiu cea mai bună în ceea ce fac. Mi-am fixat asta ca obiectiv. După zece ani de jucat handbal am reușit să fac lucrul ăsta.
8 este... cifra mea magică, de pe tricou, din data nașterii și acum din brandingul personal. Aș putea spune că ea m-a găsit pe mine, când în perioada junioratului am preluat un tricou cu numărul 8. A fost perioada în care am început să descopăr handbalul și să-mi doresc să performez în acest sport și am rămas cu acest atașament față de 8. Ulterior, am purtat doar tricouri cu numărul 8, apoi am descoperit și legătura numerologică din data mea de naștere. Cred că merită să fie o ”prietenie” pe viață între mine și cifra 8.
Cristina Neagu
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo