Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

EXCLUSIV | Dezvăluiri incredibile: "Dacă nu cotizezi, nu primești meciuri! Vărzaru manevrează examenele!"

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 27/06/2022 la 21:19 GMT+3

Dezvăluiri incredibile făcute de un fost arbitru de prima ligă: "A trebui să mă las pentru că șatra s-a înmulțit. Nu am ascultat indicațiile care mi se dădeau!"

Rodica Arbunea

Credit imagine: facebook

Articol scris de Marian Ursescu
Rodica Arbunea a jucat handbal până la nivelul primei divizii. A îmbrăcat tricourile a două echipe: Dunărea Brăila și Gloria Buzău. A pus punct carierei și a luat-o pe un alt drum, cel de arbitru. Ajunsese în lotul prim-divizionar când și-a dat seama că nu mai poate progresa. De ce a abandonat?
"Șatra s-a înmulțit, nu mai era loc. Eram un arbitru de viitor, la momentul respectiv. Cred că eram al treilea, al patrulea cuplu de fete. Am făcut echipă cu Marina Agliceriu, care abitrează și astăzi.
Când s-a schimbat barca de la domnul Gațu la domnul Dedu, s-a terminat pentru noi. De la șapte meciuri, șase, cinci să zic, pe un tur de campionat, am început să nu mai primim deloc. Cei din conducerea veche au încercat să ne împingă câte puțin, nu să ne arunce direct în baltă!", povestește Rodica Arbunea.

Observatorul îți sugera cine să câștige!

Jan Mateescu a făcut-o arbitru. Rodica juca încă handbal când fostul arbitru internațional Jan Mateescu a pus ochii pe ea. "A zis atunci: 'Copilul ăsta o să facă performanță, va fi un arbitru foarte bun'. M-a ținut pe lângă el, eram ca și copilul lui, ascultam. Nu mi-a spus niciodată: 'Du-te și vezi că trebuie să câștige X sau Y!' Nu exista așa ceva. Sau observator fiind, să-mi dea vreo direcție, cum am pățit în Liga Națională cu alții, care sunt și acum.
Cum se întâmpla? Venea după noi în vestiar și începea să ne spună. 'Vedeți că nu ați fluierat pași, totuși cam trebuia să fiți mai atente cu cei de acasă, că vorba aia, aveți cazare bună, totul e minuat!' Încerca să ne sugereze că ar fi bine pentru noi și pentru viitorul nostru să avem grijă ce fluirăm. Nu am avut meciuri importante, care să conteze cu adevărat. Nici nu doream meciuri cu miză la experiența pe care o aveam", explică fostul arbitru.
M-am hotărât să renunț la arbitraj pentru că nu mai primeam meciuri. Trebuia să fii darnic! Rodica nu a fost niciodată. Cu cine? Cu cei care erau la toate Comisiile, mai ales Comisia de Arbitri. Cine era prieten cu domnul Vasile Pavel, președintele, era bine. Dânsul tăie și spânzură! - Rodica Arbunea

"Când alergau burtoșii, Cristina Vărzaru ieșea din sală!"

Rodica Arbunea povestește cum se derulau examenele la arbitri, cum luau probele cei care nu au nicio treabă cu alergatul. Și cum primeau subiectele de la examen arbitrii de casă.
"Vă povestesc cum s-a desfășurat examenul vara trecută. Într-o serie aleargă 5-6 arbitri, fiecare pe culoarul său. Domnișoara Cristina Vărzaru stă cu ei în sală. La seria în care exista o persoană influentă, se vede pe delegări că fluieră în anumite locuri ca să fie bine pentru toată lumea, exemplu Manea-Iliescu, dacă tot am început cu dezvăluiri, se fac manevre.
La cei care intră burta mai întâi după care intră restul de corp peste jumătate de oră, domnișoara Vărzaru ieșea din sală chipurile că vorbea la telefon. Bineînțeles că arbitrii nu mai călcau liniile. Eu garantez, sută la sută, că peste 70% din arbitri nu trec acest test fizic. Eu care veneam după sport de performanță, alergam toată vara, nu știam de mine, ca să pot să trec testul fizic", a povestit Rodica Arbunea.

"Caz politic, cumnatul unui președinte de partid"

Rodica Arbunea dezvăluie și cuplul de arbitri care e susținut politic și care a avansat vertiginos în ultimii ani. "Ce e dureros, mă frustrează, că am iubit și iubesc handbalul și a trebuit să mă las. Deși am dovedit că putem face ceva, au venit alții care erau clar în urma noastră.
Au venit Drăghici cu Drăguț, să mă ierte Dumnezeu, oamenii ăia nu au nicio treabă! Adică sunt acolo datorită cui sunt, pentru că e caz politic. Unul din băieți este cumnatul unui președinte de partid. Dacă se prezintă la examene, e bine!", a declarat Rodica Arbunea.
Rodica Arbunea

"E adevărat, se știu întrebările la examen!"

Fosta arbitră din Liga Națională vorbește concret și despre examenele teoretice ale arbitrilor: "Da, se știu întrebările, este adevărat. Arbitrii au cu una-două săptămâni înainte ce teste le se dau și cum se dau. Regulamentul are 300 și ceva de întrebări, au mai adăugat ei câteva din noul regulament.
Răspunsurile la întrebări veneau la cei care trebuiau să ia. Adică la prietenii Manea-Iliescu, la prietenii de la Cluj, Barbu-Badiu. Nu pot să zic de Stănescu, Harabagiu ei mănâncă regulament pe pâine. Sunt aceleași întrebări, el nu dau examenul de ieri de azi. La ei răspunsurile nu aveau de ce să se ducă, sau la Stark-Ștefan ei știau regulamentul. La testul fizic, în schimb, la unii dintre ei, suna telefonul domnișoarei Vărzaru", povestește nonșalant Rodica Arbunea.
Problema arbitrajului românesc nu sunt testele fizice, eu cred că problemele sunt la indicații, li se spune ce să facă, cine să câștige. Nici eu, în ultimii doi ani, nu pot să spun că eram cea mai bună variantă a mea, la fizic. Dar am alergat, am slăbit 13 kg, mi-am văzut de treaba mea. - Rodica Arbunea

Dacă vrei să fii arbitru de Ligă, trebuie să execuți ordinele!

Sunt puține cupluri care nu coloană vertebrală. Arbitri români fluieră excelent în străinătate, dar o fac pentru bani în România!
- Rodica, există cupluri de casă în handbal?
- Întotdeauna au fost. Știm cu toții că Stănescu-Harabagiu au fost ai domnului Tadici, nu e nimeni din handbal care să nu știe acest lucru. Asta nu înseamnă că fac precum ceilalți. Mă duc la meci și trebuie musai să câștige Zalăul. Pot să ajut Zalăul că a fost un mic fault, dar nu dau fault în atac la 26-25! Și oamenii de casă sunt de mai multe feluri.
- A fost un scandal în arbitraj cu cuplurile din Constanța. Știi de el?
- Sigur, cuplul Ghiță-Topliceanu contra Cazan-Suliman. Ghiță-Topliceanu sunt niște arbitri extraordinari, niște copii de viitori, îi cunosc, i-am arbitrat. Din păcate, cei de la conducere i-au aruncat într-o baltă. Le-au spus: "Trebuie să faci asta!" Și ei nu au făcut. De asta au fost aleși ceilalți.
- Spune-mi câteva cupluri de arbitri care nu ascultă de ce li se spune.
- Sunt două cupluri de fete, colega mea Agliceriu care flueiră cu Turdean, știu că nu se pretează la așa ceva. Doană-Gociu, au avut meciuri grele și fetele și-au văzut de treaba lor. Și știu, a fost presiune pe ele. Cupluri de băieți? E foarte greu la băieți, acum fluieră ceva și mâine fluieră altceva. Îmi pare rău de Ifrim-Ilisei, îi cunosc pe ei, am rămas amici, mi se par arbitri OK, au fost suspendați, dar presiunea a fost mai mare decât au putut duce.
- De ce arbitrii românii fluieră impecabil în străinătate și în țară nu?
- Pentru bani, e simplu! Când te duci în străinătate oamenii îți dau bună ziua, îți dau o cafea, o apă și atât. La nivelul ăla nu există. Nu-ți permiți nici tu. În România pentru că știi că ai spate și ai primit telefonul, știi ce trebuie să se întâmple. Dacă ești în horă și vrei să fii arbitru de Ligă constant, trebuie să execuți ordinele!
- Nu ai spus nimic de cuplurile feminine internaționale, Năstase-Stancu e considerat numărul 1!
- Stancu-Năstase nu le mai văd! Probabil că nu s-a executat unde a trebuit. Le dau meciuri de băieți Dealul cu Valea, pe românește. Au mai fost Diana Florescu și Ana Maria Stoia. Când eu arbitram, arbitrii de Ligă luau un cuplu de arbitri începători ca să-i crească. Diana și Ana ne-au luat pe noi, sunt în relații cu Diana. Diana a avut acum un meci cu scandal, Bistrița-Zalău, dar nu cred că a fost vina ei. Diana și cu Ana nu s-au pretat la scandaluri.
- Sună cluburile înainte de meciuri ca să ceară un anumit cuplu?
- Cluburile nu le vor pe Năstase-Stancu! Cluburile sună, dau un exemplu, Baia Mare-Rapid că tot a fost meciul. Ambele cluburi sună și cer un cuplu de arbitru. Își văd interesul. Cine are mai mare influență câștigă. Din totdeauna a fost așa. Când era Vâlcea mare, de exemplu, domnul președinte Gavrilescu era domnul Gavrilescu! Câteodată se fluieră nu după ce vrea șeful arbitrilor, ci după ce vrea federația!
- Baremurile mărite ar fi o soluție? Arbitrii se plâng că încasează doar 500 de lei de meci!
- Nu cred! Ca să fii arbitru, e un hobby. Nu e un job. La noi sunt arbitri care trăiesc din asta. Sunt destui. Soluția pentru arbitrajul românesc e să se dea examenele pe bune. Să nu se mai facă favoritisme. Că acum dă clubul respectiv 100 de milioane și facem jumate-jumate! Hai fără bani, să vedem ce se întâmplă!
- Când arbitrezi o echipă cu nume și e o decizie 50-50, o dai pentru numele mare?
- Visul cel mai mare al meu a fost să-l arbitrez pe domnul Tadici, dar nu am apucat, că au fost cei din federație și le-a fost frică că o să-i dau roșu în minutul 10. Eu nu fluieram pentru clubul mare. Vă dau un exemplu. Când era pe vremea lui Mette Klit, la CSM București, mi se spusese dinainte că dă din gură și să o ignor. La un moment-dat a țipat la mine, făcea ca toate alea. I-am dat galben, m-am dus la ea și i-am spus: "La următoarea va fi roșu direct. Vă rog frumos să vă calmați!"
- Observatorii sunt mână în mână cu arbitrii? De ce nu fac rapoarte când arbitrajele sunt proaste?
- Dacă este un cuplu favorizat, i se schimbă raportul! În loc să pună 5 de X, mai pun trei de bine. Raportul a fost analizat, domnul observator a greșit și nu este insuficient, este mediu. Eu am o copie, dar cu cine să te bați? Unul împotriva tuturor? Observatorii sunt mână în mână, pleacă în grup. Și la observatori e la fel. Puțini au coloană vertebrală!
Cele mai favorizate echipe din handbal sunt CSM București, Rapid vine tare din urmă, Vâlcea, Cisnădie. Mă surprinde, dar e domnul Weber acolo și e foarte darnic. La băieți nu mă pricep, nu mă pasionează! - Rodica Arbunea

A arbitrat și în Anglia

Rodica Arbunea a plecat de câțiva ani în Marea Britanie, acolo unde lucrează. A încercat să și arbitreze. "Am trimis o cerere la Federația Română de Handbal, aveam nevoie de o hârtie, de referințe cum că am fost arbitru. Am făcut o dată, de două ori, de trei ori. 'O să-ți dăm, o să-ți dăm'. Pe vremea respectivă era domnul Horațiu Belu la internațional. Mi s-a dat, dar după mult timp, după 6-7 luni", a povestit Rodica Arbunea.
"Am arbitrat multe meciuri. Nivelul de handbal e însă foarte jos! Aici la un meci de primă ligă, te schimbi în toaletă! În Anglia la prima ligă primești 25 de lire și 0,3 pounds pe kilomteru. Nu au nici asistență medicală în Anglia la meciuri!
La o partidă, un băiat a făcut dublă fractură de claviculă, a leșinat pe teren. A venit salvarea după o oră și jumătate când băiatul ăla era vânăt la față. Nu stau să moară unul pe teren că sunt condiții așa cum sunt", a conchis Rodica Arbunea.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo