Constantin Din, candidat la funcția de președinte al Federației Române de Handbal, a fost invitat la emisiunea Handbal Magazin pe pagina Eurosport România de Facebook. Fiind fost arbitru internațional, care a oficiat jocuri până la cel mai înalt nivel, finale de Jocurile Olimpice, Campionate Europene și Liga Campinilor, una dintre temele abordate a fost arbitrajul românesc.
Nu mai este niciun secret, una dintre cele mai spinoase probleme ale handbalului din România este chiar arbitrajul. Constantin Din le-a admis, dar a susținut în același timp că sistemul în care arbitrii își desfășoară activitatea este o problemă și mai mare:
Handbal
CSM București a câștigat Cupa României, a 5-a din vitrina clubului
IERI LA 15:36
"Arbitrajul românesc este în momentul de față o problemă, dar nu este numai vina arbitrilor. Vina principală este a sistemului în care ei își desfășoară activitatea. Acest sistem prost gestionat este ... un sistem ticălos. Este un sistem corupt, actuala conducere a federației a știut toate aceste lucruri și cu toate astea l-a acceptat", a precizat Constantin Din.
Fostul arbitru internațional a evidențiat faptul că în ultimii ani un singur examen de arbitri a fost corect:
"La partea teoretică, cred că 90% dintre arbitri aveau rezultatele, răspunsurile. În schimb, la partea fizică, testele sunt modificate. Timpii sunt modificați pentru a putea fi promovați cât mai mulți arbitri. Baremurile sunt micșorate pentru a promova cât mai mulți arbitri. Ori în condițiile astea în care Federația Română de Handbal acceptă, Comisia Centrală de Arbitri organizează aceste examene, arbitrii simt lucrurile astea. Simt că pot fi arbitri și fără să se pregătească. Sunt convins că dacă arbitrii știau că examenele s-ar fi dat corect, aveau pregătirea necesară, pentru că avem calitate. Am arbitrat la cel mai înalt nivel, știu cum este, pot să fac comparație. Dacă ne vom organiza într-un sistem valoric corect, o să vedeți foarte multe cupluri de români la nivel internațional care vor arbitra la competiții majore."

Dezvăluiri șocante din handbal: "Au fost echipe cărora li s-au solicitat taxă de protecție lunară!"

Tot în acest context al arbitrajului, Constantin Din a făcut și o dezvăluire șocantă:
"Eu sunt de-a dreptul șocat de ce am putut să aflu de la oameni din țară referitor chiar și la arbitraj. Și vă dau un mic detaliu și după aceea mă opresc. Au fost echipe, îmi asum ce spun, cărora li s-au solicitat taxă de protecție lunară! La seniori... Din păcate, această caracatiță, această corupție a coborât foarte jos, până la nivel de juniori 4. Și repet, nu numai arbitrii sunt vinovați, nu numai cluburile, ci cu toții suntem vinovați. Dar vina principală este a sistemului în care ne desfășurăm activitatea. Iar acest sistem este construit, coordonat de Federația Română de Handbal."
Alegerile la Federația Română de Handbal se vor desfășura în 28 aprilie, la București. Iar pentru funcția de președinte sunt patru candidați, Alexandru Dedu, Constantin Din, Maximilain Gavrilă și Bogdan Voina.
Turneul ATP de la Monte Carlo e în direct, în fiecare zi, pe Eurosport 2 și Eurosport Player.
Handbal
Minaur Baia Mare a pierdut prima bătălie cu Naerbo în finala EHF European Cup
21/05/2022 LA 16:55
Handbal
Thriller la Mioveni. Vâlcea a avut nevoie de 80 de minute pentru a trece de Rapid în Cupa României!
21/05/2022 LA 15:44