de Marian Ursescu
Handbalul românesc se pregătește să-și aleagă președintele pentru următorii 4 ani. Adunarea Generală de Alegeri este programată joi, 28 aprilie, la București.
Șeful handbalului românesc în ultimii 8 ani, Alexandru Dedu are acum trei contracandidați pentru următorul mandat: Constantin Din, Bogdan Voina și Maximilian Gavrilă. Miza este foarte mare, fiind vorba de o federație care de-a lungul timpului a avut rezultate importante și care are încă potențial în România.
Handbal
Ce ar schimba Viorel Mazilu dacă ar avea puterea la handbal: "Aș arde tot și aș construi de la zero"
ACUM 16 ORE
Președintele FRH a anunțat că va oferi tuturor reprezentanților cluburilor cu drept de vot, cu o zi înainte de alegeri, un dineu oficial. Federația va suporta cazarea și masa votanților. "E mită electorală", au spus contestatarii actualului președinte.
Cei care vor participa la dineu au trebuit să trimită o solicitare cu numele reprezentantului prezent la alegeri. Era și o dată limită, 17 aprilie. Prin acest demers, Alexandru Dedu a știut cu 10 zile înainte de desfășurarea alegerilor numele tuturor delegaților cluburilor cu drept de vot!
Toți candidații își fac calcule pe ce voturi se pot baza. Sunt județe care votează in corpore cu unul sau altul dintre candidați. Au început și jocurile de culise.

Dezvăluiri înainte de alegerile la handbal. Ce tertipuri s-au făcut pentru voturi

Pentru că unii dintre delegați sunt cu "opoziția", s-a încercat în ultimele zile schimbarea oamenilor care vor ajunge la alegeri. Așa s-a întâmplat și acum 8 ani și acum patru ani. S-a ajuns astfel ca la alegeri să vină directori de cluburi, directori de școli și licee care nu aveau nicio legătură cu handbalul. Persoane numite politic, care votau așa cum le-a dictat partidul. Se va schimba acum ceva? Greu de crezut.
Eurosport a aflat numele mai multor delegați care au fost schimbați de la alegeri în încercarea de a vota cu unul sau cu altul dintre candidați. Vă vom oferi câteva exemple, mergând pe firul evenimentelor.
"O să-i învăț pe oameni, chiar dacă nu-i cunosc!"
La Colegiul Tehnic Media din București, un liceu care are clase cu profil de handbal, la catedrăs-a făcut o ședință. S-a votat cine va fi persoana care să meargă la alegeri. Persoana cu cele mai multe voturi a anunțat că nu poate să meargă la alegeri și atunci toți au convenit ca profesorul de pe locul doi să reprezinte liceul la alegerile din 28 aprilie.
Când profesorul respectiv a mers însă la directorul instituției pentru a-i fi semnată delegația, i s-a spus scurt că nu va mai merge el! Dintr-o dată, doamna directoare a Colegiului Tehnic Media a părut interesată de alegeri. Eurosport a luat legătura cu directorul Adriana Dan.
Doamna directoare, dumneavoastră sunteți inginer, predați pe profil tehnic. De unde atâta interes pentru handbal?
Eu sunt directoarea Colegiului Tehnic Media și eu trebuie să merg la alegeri. S-a votat în catedra de handbal, dar cel care a fost desemnat nu poate merge.
E adevărat că a venit domnul Dedu la dumneavoastră, în birou, săptămâna trecută?
Da, e adevărat. Dar nu a fost săptămâna trecută, mai demult.
Și puteți să ne spuneți ce ați discutat?
Exact ce am discutat și cu celălalt candidat, cu Constantin Din. Și el a fost la mine.
Dar veți ști pe cine să votați? La Consiliul de Administrație la federației sunt 38 de candidați. Îi cunoașteți?
Nu-i cunosc, dar o să mă interesez până atunci! Nu știu ce e atâta interes la handbalul ăsta, de toată lumea mă întreabă.

Cu preotul la alegeri

Și nu e singurul caz în care oamenii de handbal, care lucrează în fenomen, nu au loc să meargă la alegeri din cauza directorilor sau șefilor de instituții care nu au legătură nici măcar cu sportul.
La Colegiul Tehnic Energetic Rm. Vâlcea, acolo unde funcționează Centrul Național de Excelență al federației, la feminin, delegatul din partea clubului e directorul Constantin Mihăiță Simion, care e professor de… religie.
Surse din cadrul federației au dezvăluit și alți delegați schimbați de unul sau alții dintre candidați.
La ACS Leu Giarmata, în județul Timiș, initial era delegate Ioan Râpa, fost arbitru, observator în cadrul Federației Române de Handbal. În urma unor telefoane date Primarului din Giarmata, la alegeri din partea clubului amintit va ajunge domnul Attila Horvath, antrenorul echipei masculine Poli Timișoara!
La CSM Reșița, echipă care a promovat în acest sezon în Liga Zimbrilor, Marius Bahan, coordonatorul secție de handbal, era cel îndreptățit să meargă la alegeri. A fost schimbat însă, pe ultima sută de metri de directorul clubului, Cristi Bobar, cel care are specializarea fotbal.
La Arubium Măcin, în județul Constanța, Yuksel Osman, fost handbalist și observator în cadrul FRH, a trimis solicitarea de participare la dineul federației. A aflat însă că nu va mai putea merge la alegeri din partea clubului pentru că s-a intervenit direct la primarul localității constănțene.
La Bistrița, antrenorul Radu Moldovan ar fi trebuit vină din partea grupării locale LPS, dar a fost schimbat cu Dan Dumitru.
Așa s-a întâmplat și acum patru ani, dar mai ales acum 8 ani, când Alexandru Dedu a devenit pentru prima oară președintele FR Handbal. După acele alegeri, fostul șeh al handbalului românesc, Cristian Gațu declara că "Am pierdut alegerile cu Dedu pentru că el a știut să facă șmenuri. Șmenuri! A fost și politică treabă, din păcate! Categoric, a fost o mișcare politică!".
Să vedem ce se va întâmpla acum, ce jocuri politice vor mai avea loc și cine va fi președintele FRH în următorii patru ani!
https://i.eurosport.com/2022/04/26/3362282.jpg
Alin Cîrligeanu, fost arbitru internațional și președinte al Comisiei Centrale de Arbitri, este invitatul nostru la emisiunea Handbal Magazin pe pagina Eurosport de Facebook, în această seară, de la ora 19:00. Discutăm despre alegerile la Federația Română de Handbal, despre arbitraj și despre CSM București, înaintea manșei tur din sferturile de finală ale Ligii Campionilor, cu Team Esbjerg.
Handbal
Neagu, Broch și Amorim, nominalizate pentru echipa ideală a Ligii Campionilor
ACUM 16 ORE
Handbal
Ce a declarat Adrian Vasile despre lupta la titlu dintre CSM București și Rapid
ACUM 20 ORE