de Bogdan Laszlo
Dacă am face un exercițiu de imaginație, încercând să ne amintim intervenția lui Gică Hagi în fața presei, de după meciul amical cu Paraguay(3-2 ), din startul lui iunie 1998, cu doar câteva zile înaintea plecării către Franța pentru Campionatul Mondial, ne-am aminti de câteva lucruri punctate, care din păcate s-au dovedit foarte adevărate. "În doi-trei ani fotbalul nostru se duce!" Este doar una dintre cele mai clare și usturătoare afirmații, Hagi dovedind că nu s-a înșelat, nici măcar asupra termenului emis.
Ce s-a întamplat însă cu handbalul românesc de club, în ultimele 2-3 sezoane? Ca fan important al sportului în general, al handbalului în special, evident că am sesizat un regres destul de clar, pregnant mai ales în partidele oficiale ale naționalei. Vorbim de handbalul feminin, căci la masculin, de 25-30 ani, aproape că nu contăm în ceea ce înseamnă performanța supremă (Champions League, faze avansate Eupean Handball League).
Handbal
Minaur a ratat medaliile de bronz în EHF European League la aruncările de la 7 metri!
IERI LA 18:16

Handbalul românesc, către ce orizonturi?

Întâmplător sau nu, suntem în perioada în care după două mandate în care a eșuat destul de clar implementarea proiectelor ca președinte al Federației, Alexandru Dedu tocmai ce a pierdut șefia forului. Venirea fostului arbitru Constantin Din aduce pe lângă o mare responsabilitate, și un suflu nou, multe planuri și realizări serioase, care să repună handbalul românesc pe harta elitelor.
Ce s-a întâmplat însă, cu un handbal (feminin) românesc care în decembrie 2005 producea ultima mare performanță la nivel de echipa națională, medalia de argint la C.M. din Rusia?
De pus la socoteală și bronzul câștigat în Danemarca în 2015, tot la Campionatul Mondial, în contextul în care a venit între niște ediții de turnee finale semi-ratate? Posibil, mai ales că a fost dublat de performanța CSM-ului, care a detonat bomba, câștigând la începutul verii lui 2016 finala Ligii Campionilor, în fața mult mai experimentatei Gyor.
Era efectul startului campaniei agresive de transferuri galactice din februarie 2014, transferuri care s-au tradus în aducerea unor jucătoare străine în majoritate covârșitoare, odată cu derularea sezoanelor, la CSMB româncele aveau să devină o floare tot mai rară.
Tocmai această dispariție a jucătoarelor autohtone, atât din lot, cât și a celor existente - ce primeau minute foarte puține, a dus ușor-ușor la o scădere a randamentului echipei naționale, mai ales în ultimii 2-3 ani (vezi emoțiile din prima repriză cu Feroe sau din deplasare cu Austria pe finalul partidei).

Eterna problemă: se caută rezultate pe termne scurt și foarte scurt

De ce acest uragan de transferuri de jucătoare din afara granițelor în ultimele 2-3 sezoane? Deoarece problema eternă a capitalismului românesc în sport a fost mereu căutarea rezultatelor pe termen scurt și foarte scurt, în detrimentul unei construcții sănătoase, de la baza piramidei, adică de la cele mai mici junioare.
În plus, ar mai fi încă două-trei probleme, mai de profunzime decât avalanșa de jucătoare străine. Și anume, corupția ce ronțăie sistemul, pe la nivelurile juvenile, dar și mentalitatea de campioane / campioni cu care pleacă (sau mai des nu) jucătorii de la vârste fragede.
Multe jucătoare legendare din anii 80 și 90, care au realizat performanțe importante, activează doar la școli sau cluburi mici de juniori, iar în structurile importante ale federației să spunem că nu activează cele mai potrivite persoane.
Atunci când aceste câteva situații, care din păcate au ajuns să se generalizeze la nivel național în ultimele câteva sezoane, vor fi stopate, când se vor găsi soluțiile, când jucătoarele din România vor primi minute mai multe, situația va merge către o îmbunătățire, echipa națională (măcar la feminin) va reveni unde îi este locul.
În următoarele câteva luni, nu ne rămâne decât să sperăm că noul președinte pe care îl avem în următorii ani, va aduce soluțiile potrivite și managementul corect, care să repună handbalul românesc pe harta handbalului puternic și nu doar a celui bun, unde a retrogradat de câteva sezoane.
Handbal
Dinamo face eventul! Finală extrem de palpitantă în fața Stelei
IERI LA 17:43
Handbal
Minaur ratează finala EHF European League. Va juca doar pentru locul 3
14/05/2022 LA 18:04