Naționala feminină de handbal a României are un examen uriaș chiar în ziua de Paște (duminică, ora 18:00), contra Austriei. Miza este calificarea la Campionatul European din luna noiembrie, care va fi găzduit de trei națiuni: Macedonia de Nord, Muntenegru și Slovenia.
România și Austria sunt la egalitate de puncte înaintea acestei întâlniri și sunt în fața unei partide care pe care. Câștigătoarea obține biletul pentru turneul final și se va afla în urne la tragerea la sorți din 28 aprilie.
De regulă, tricolorele nu au avut emoții în ultimii ani să se califice la turneele finale, dar această campanie a fost destul de apatică pentru ele, reușind să obțină doar două victorii în cele 5 partide, ambele cu Feroe. Nici Herbert Muller, selecționerul Austriei, nu s-a așteptat ca naționala pe care o conduce să ajungă în fața unui meci contra României cu o asemenea miză.
Handbal
Minaur a ratat medaliile de bronz în EHF European League la aruncările de la 7 metri!
ACUM 15 ORE

Herbert Muller: "România poate concura în continuare cu naționalele din topul mondial"

"Cine s-ar fi gândit că vom ajunge să avem un meci decisiv de calificare în România? Iar fetele mele merită un compliment pentru acest lucru, chiar dacă azi nu mai avem calitatea din toamna trecută. Pentru acest meci ne lipăsesc nu mai puțin de 8 jucătoare", a declarat Herbert Muller pentru Eurosport.
Austria a ajuns încă de azi în România, pentru jocul de la Rm. Vâlcea, după ce în urmă cu 2 zile a fost învinsă de Danemarca la 16 goluri diferență, cu scorul de 38-22. Selecționerul a mărturisit că îi lipsesc câteva jucătoare cheie, în special în ceea ce privește faza de apărare, precum Josefine Huber, Ines Ivancok, Johanna Reichert (toate trei activează în Bundesliga) și Fabienne Tomasini (Bruhl). "Apărarea noastră este cam slăbită și asta s-a văzut și la partida cu Danemarca, dar asta este situația, ne bucurăm că venim să jucăm acest meci cu miză", a precizat Herbert Muller.
Deși România nu a mai intrat în Top 10 la ultimele turnee finale, antrenorul german de origine română susține că reprezentativa tricoloră are în continuare multă calitate: "În lot sunt încă multe fete de mare valoare, iar România poate concura în continuare cu naționalele din topul mondial. Cristina Neagu este aici, mai sunt jucătoare precum Crina Pintea, Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Yuliyta Dumanska, toate cu experiență competițională, cu multe meciuri tari în picioare. Mai sunt și fetele care vin din spate, Sorina Tîrcă, Lorena Ostase. Așadar, România beneficiază de multe jucătoare talentate".

Austria a mai crescut, România a mai scăzut în ultimii 5 ani

Totuși, de la o diferență de 9-10 goluri în urmă cu 5 ani, decalajul dintre România și Austria s-a redus mult. În tur, cele două națiuni au terminat la egalitate, 33-33. Bianca Bazaliu a egalat la ultima fază. Cum se poate explica acest traseu al celor două selecționate? "Echipa noastră a mai crescut în ultimii ani. Într-o zi bună și noi putem să punem probleme unor echipe mai mari. Poate există puțin adevăr că și România a mai scăzut puțin, nu mai este chiar de talia Norvegiei și Danemarcei, poate cele mai bune două națiuni ale momentului din Europa", a răspuns Herbert Muller.
Referindu-se strict la jocul de sâmbătă, selecționerul Austriei a declarat: "Noi depindem mult de cum reușim să ne montăm în apărare. Aici ne lipsesc câteva jucătoare, dar dacă ai ajuns atât de departe, nu pleci la un meci să te predai. Dacă reușim să punem în teren o apărare compactă și să dezvoltăm de aici și atacul, atunci va fi un meci interesant."
Euro 2022 este ultima ediție care se va desfășura cu 16 națiuni la start. Cu excepția turneului final din 2006, România a fost prezentă la toate edițiile.
Handbal
Dinamo face eventul! Finală extrem de palpitantă în fața Stelei
ACUM 15 ORE
Handbal
Minaur ratează finala EHF European League. Va juca doar pentru locul 3
IERI LA 18:04