Portarii danezi Niklas Landin Jacobsen și Sandra Toft au fost desemnați, luni, cei mai buni jucători ai anului 2021 de către Federația Internațională de Handbal (IHF), în urma a trei săptămâni de votare pe site-ul organizației.
Landin a devenit primul sportiv care câștigă premiul de două ori la rând la masculin în urma votului exprimat de persoane din peste 33 de țări. În trecut, jucători precum Talant Dujshebaev, Ivano Balic, Nikola Karabatic și Mikkel Hansen au câștigat acest premiu prestigios de mai multe ori, însă niciunul nu a reușit să se impună de două ori la rând.
Landin (THW Kiel) s-a impus la mică diferență, cu 24,12% din voturi, în fața suedezului Jim Gottfridsson (23,87%). Landin a avut un an 2021 excelent, atât la club, cât și la națională. El a cucerit aurul la Campionatul Mondial, argintul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, fiind desemnat și cel mai bun portar din EHF Champions League.
Handbal
S-au decis primele două calificate pentru Final 4 în Liga Campionilor. Dinamo le-a învins pe ambele
IERI LA 11:28
Sandra Toft (Brest Bretagne Handball), una dintre cele mai valoroase portărițe din ultimii ani, a fost inclusă în echipa ideală a Campionatului Mondial din 2021, ea fiind esențială pentru naționala daneză, care a revenit pe un podium internațional la Mondialul din Spania. Toft a fost portarul cu cele mai multe șuturi apărate la CM 2021, 80, având o eficiență remarcabilă de 43%.
Toft a avut evoluții apreciate și la Brest Bretagne Handball, câștigând titlul în Franța în premieră, cu un procentaj al mingilor apărate de 39%. Sandra Toft a pus umărul la calificarea echipei bretone la turneul Final4, dar care a pierdut finala cu Vipers Kristiansand.
Toft a primit 30,96% din voturi, fiind abia al doilea portar din istorie care câștigă trofeul IHF, după Cecilie Leganger (Norvegia), în 2001.
Citește și:

Cei mai buni antrenori din 2021 sunt tot din Danemarca

Și cei mai buni antrenori ai anului 2021 au fost tot danezi, Nikolaj Jacobsen la masculin și Jesper Jensen la feminin. Nikolaj Jacobsen, dublu campion mondial cu naționala Danemarcei (2019, 2021) și vicecampion olimpic la Tokyo, s-a impus cu un procentaj net, de 51,2%.
Între cei nominalizați s-a aflat și spaniolul Xavier Pascual Fuertes. În 2021, Xavi Pascual a încheiat o colaborare de 12 ani cu echipa spaniolă Barca, după ce a cucerit în ultimul sezon titlul în campionatul Spaniei, Cupa și Supercupa Spaniei, precum și trofeul Ligii Campionilor. Barca și-a trecut în palmares al zecelea său trofeu în cea mai importantă competiție continentală intercluburi, după o serie de 20 de victorii, încheiată cu 36-23 în finală contra formației daneze Aalborg Handbold.
După ce a cucerit peste 60 de trofee cu Barca, Xavi Pascual a dat curs altei provocări și a semnat cu CS Dinamo. Construirea unei echipe puternice se anunță a fi un obiectiv de durată pentru spaniol, care vrea să califice și naționala României la Campionatul Mondial, performanță reușită doar de două ori în ultimii 28 de ani.
Jesper Jensen (Team Esbjerg) a ieșit câștigător la feminin după ce a obținut bronzul cu echipa Danemarcei la Mondialul din Spania, confirmând evoluția bună de la EURO 2020 (locul 4). Jensen a fost votat de 35,4% dintre cei care s-au logat pe site-ul IHF. Jensen are rezultate bune și la Team Esbjerg, cu care a câștigat deja două titluri în Danemarca și Cupa EHF. În 2021, Jensen a reușit cu Esbjerg cea mai lungă serie de meciuri fără înfrângere în Liga Campionilor pentru echipa daneză, una dintre favorite la câștigarea trofeului.
Sursa: AGERPRES
Handbal
Ce ar schimba Viorel Mazilu dacă ar avea puterea la handbal: "Aș arde tot și aș construi de la zero"
17/05/2022 LA 18:09
Handbal
Neagu, Broch și Amorim, nominalizate pentru echipa ideală a Ligii Campionilor
17/05/2022 LA 17:29