De MARIAN URSESCU
FOTO: SABIN MALIȘEVSCHI
"Apără Mayssa! Apără Mayssa!". Sunt cuvintele de care iubitorii handbalului își aduc aminte cu plăcere, de fiecare dată. Sunt încă vii, pentru mulți, imaginile cu aruncările de la 7 metri parate de portarul brazilian în finala Ligii Campionilor de la Budapesta, în 2016. Atunci CSM București a trecut de Gyor și s-a întors în România cu valorosul trofeu.
Handbal
CSM București a câștigat Cupa României, a 5-a din vitrina clubului
ACUM 5 ORE
Mayssa a acceptat să vorbească pentru Eurosport de acele momente, dar și despre echipa actuală. Amintiri și trăiri de neuitat pentru fosta campioană mondială care apără acum poarta unei alte echipe din România, Dunărea Brăila.
Mayssa a vorbit despre cauzele care au dus la ratarea Final Four-ului Ligii Campionilor din 2018.
"Sunt deja patru ani de când nu am văzut CSM în Final Four. Cauzele? Au schimbat foarte mult jucătorii, conducătorii, unii nu știu să lucreze pentru a face un club profesionist și foarte serios. Să ai jucători buni, dar să joace foarte individual, nu e niciun câștig! De aceea se chinuie de foarte mult timp. Țin minte, afost un sezon în care și-au schimbat antrenorul de 4 sau 5 ori. A fost atât de amuzant și toată lumea doar vorbea despre asta, cum este posibil acest lucru?", a povestit Mayssa Pessoa.
- Acum ar fi posibilă calificarea, să elimine Esbjerg?
"Este posibil dacă fac ceea ce tocmai am spus, joacă ca niște lei, ca o echipă, staff-ul știe să folosească toate jucătoarele. Și nu doar pe unele. Trebuie să existe o strategie pentru a putea câștiga împotriva celor de la Esbjerg. Dacă o au, au șanse", consideră Mayssa.

Cum a plecat singură cu trenul de la Zalău

Mayssa Pessoa a povestit și despre un episod mai puțin știut pe vremea când evolua la CSM. A refuzat să mai urce în autocarul echipei după un meci la Zalău și a ajuns cu trenul la București!
"Da, este adevarat! Nu ne-am primit salariile trei luni și am fost mințite mult. Managerul meu a trimis actele rezilierii contractului, a trimis și la federație cererea Câteva zile mai târziu lucrurile s-au îmbunătățit și am rămas la CSM. Dar a fost mult stres în timp, nu a fost un moment frumos și deloc ușor pentru mine. Oamenii mă judecau mult, dar nu au înțeles că eu nu sunt româncă și aveam nevoie de bani să-mi ajut familia mea din Brazilia. Trei luni fără salariu erau foarte mult", a declarat Pessoa.
Apoi a continuat. ”Dar este în trecut, am iubit mereu Bucureștiul, România, fanii din București, pur și simplu nu-i pot uita cât de minunați au fost cu mine și atât de speciali la Budapesta, când am câștigat Liga Campionilor. CSM va fi mereu în inima mea, cu bune și rele, momente din cariera mea și în inima mea care nu pot fi șterse”, a adăugat goal-keeper-ul.
"Iubesc Bucureștiul. E frumos pentru că poți face foarte multe lucruri. Dacă ai zile libere, nu trebuie să pleci nicăieri. Eu rămân aici, îmi place foarte tare. Nu iau avionul pentru a merge în altă parte. Îmi place să merg la shopping, îmi place Centrul Vechi, îmi plac restaurantele. Îmi place mâncarea. Îmi place la Carul cu bere. Îmi place mâncarea tradițională românească".
"Am avut atâtea experiențe ciudate în Baia Mare, Zalău. M-au făcut maimuță, făceau gesturi către mine ca o maimuță. Îmi amintesc că în Baia Mare m-au scuipat când eram pe bancă, în timpul jocului. Niște nebuni. Dar eu rămân cu părțile bune, sunt fericită că am jucat aici, că am câștigat de două ori titlul"

Mayssa Pessoa despre…

Câștigarea Ligii Campionilor
A fost cel mai incredibil moment din cariera mea. A fost mai mult decât să câștig Campionatul Mondial și cred că este mai mult decât Olimpiada. Este un moment foarte special în Liga Campionilor în care joci cu cei mai buni jucători din lume din toate țările, în aceeași echipă, și joci și împotriva celor mai buni jucători. A fost o finală la nivel foarte înalt în 2016. Nu voi uita niciodată acele momente. Antrenorul Kim Rasmussen a știut să facă echipa să funcționeze și în acele momente să folosească fiecare jucător. A fost super inteligent în acel Final 4.
Trăirile din poartă în marea finală
Am intrat în finala împotriva Gyorului în ultimele 15 minute din a doua repriză, cele două de prelungiri și apoi penalty-urile. Eram cu pielea de găină tot timpul și la penalty-uri aveam pielea de găină. Părul meu în cap îl simțeam cum curge. O senzație nebună. În poartă îmi place să mă joc cu mintea adversarelor, e un duel psihologic. De asta mă manifest așa, le privesc fix în față, pentru că în mintea mea trebuie să fiu câștigătorul. Așa că mereu încerc să fac ceva diferit față de ceea ce vedem mereu pe un teren de handbal!
https://i.eurosport.com/2022/05/07/3368192.jpg

"Am văzut de sute de ori acele parade de la Budapesta!"

- De câte ori ai mai revăzut acele imagini cu Pega Mayssaaaaa! Pega Mayssaaaaa! Apără Mayssa!
- Dumnezeu! De atâtea, de multe ori… (râde zgomotos). Mă încarcă pozitiv de fiecare dată.
- Ai mai păstrat legătura cu oamenii de la CSM? Ai prietene în echipă?
- Da, cu câțiva jucători, și câțiva fani, cu oficiali, chiar dacă unii dintre ei acum nu mai lucrează la CSM.
- Cu cine stăteai în camera la CSM București?
- Iulia Curea, a fost colega mea de cameră. Da. E cea mai bună prietenă a mea. Iulia Curea. O să o păstrez în suflet pentru tot restul vieții mele. E pur și simplu minunată. Fiica ei, soțul ei, câinele ei…
- Dacă ar fi să scrii o carte autobiografică, ce titlu i-ai da?
- Semnele pentru recunoașterea unui sportiv profesionist. Au fost trei ani în care m-am gândit să scriu cartea, încă mă gândesc, vreau o versiune portugheză și una engleză.
Handbal
Minaur Baia Mare a pierdut prima bătălie cu Naerbo în finala EHF European Cup
IERI LA 16:55
Handbal
Thriller la Mioveni. Vâlcea a avut nevoie de 80 de minute pentru a trece de Rapid în Cupa României!
IERI LA 15:44