Articol scris de Marian Ursescu
Valentina Elisei Ardean s-a născut la Focșani, a făcut primii pași în handbalul adevărat la Deva, a cunoscut gloria la Oltchim Rm. Vâlcea, a trecut pe la Craiova și Baia Mare, nu fără a-și lăsa și acolo amprenta, și se retrage de la Gloria Bistrița.

Meciul oprit în minutul 15!

Handbal
Adrian Vasile nu va primi un nou contract! Cine îl va înlocui la naționala feminină de handbal
ACUM 6 ORE
Pe 5 iunie împlinește 40 de ani, iar cu doar câteva zile înainte de acest eveniment, Alice va spune stop carierei de jucătoare. Dumnezeu a vrut ca extrema stânga să se retragă de la Bistrița, iar năsăudenii au arătat la ultimul meci, cel câștigat cu SCM Rm. Vâlcea (35-33), cât de mult au iubit-o.
În minutul 15, numărul pe care Alice l-a purtat pe tricou cea mai mare parte din carieră, meciul a fost oprit, Iar o sală întreagă a aplaudat-o la scenă deschisă. ”E-li-sei! E-li-sei”, s-a strigat din mii de piepturi. Copleșită de emoții, Valentina Elisei a izbucnit în lacrimi. A rămas însă pe teren. A jucat aproape tot meciul cu lacrimile șiroindu-i pe obraji.

Deva trebuie să-i arate prețuirea

Tot divinitatea a vrut ca ultimul meci să-l joace împotriva echipei la care s-a lansat, în orașul în care handbalista s-a stabilit, Deva! Elisei a jucat între 2001 și 2004 la Remin Deva. A fost perioada cu cele mai bune rezultate din istorie! Deva a câștigat atunci Challenge Cup și a fost vicecampioana României! Alice merită o sală plină și toată dragostea din partea devenilor pentru ceea ce ea a făcut acolo, la poalele Cetății.

I s-a spus "Pitica Atomică"

Deși evolua pe postul de extremă stânga, de multe ori antrenorii au trimis-o să joace pe postul de inter. Asta în ciuda faptului că avea doar 1,71 metri! Valentina Elisei Ardean avea cea mai bună detentă dintre toate jucătoarele echipei naționale. Când sărea, parcă avea arcuri. Asta i-a și atras porecla de "Pitica atomică". Detentei ei demnă de un baschetbalist din NBA i se datorează multe din miile de goluri. Pentru că a iubit golul.
Era asemeni unui câine de luptă căruia îi dai drumul din lesă, să-și sfâșie prada. Așa era și Alice, o jucătoare pentru care nu conta decât victoria de la final. Și atunci avea puterea să zâmbească.
https://i.eurosport.com/2022/05/28/3382150.jpg

A "fugit" de la propria-i nuntă!

Pe 5 iunie 2004, Valentina Elisei Ardean s-a măritat. Nuntă mare, cu prieteni, apropiați, la Deva. Alice a trebuit însă să plece de la nuntă în mare grabă. A doua zi, la ora 10:00 dimineața, într-o duminică, extrema stânga era deja prezentă în cantonamentul echipei naționale de la Sighișoara!
O oră mai târziu, antrenorul Cornel Oțelea o trimitea pe teren, în barajul de calificare pentru Campionatul European din 2004, să joace împotriva Olandei. După 31-28 la Emmen, România a terminat la egalitate 27-27 în retur și s-a calificat la turneul final din Ungaria.
Alice nu a cerut să lipsească de la acel meci. Pentru ea era important să joace în tricoul naționalei, să i se mai cânte o dată imnul național! Și când te gândești că acum marile vedete condiționează echipe națională...

Cum a reușit să o transfere Vâlcea

Între 2004 și 2006, Elisei a jucat în Serbia la campioana Knjaz Milos. Făcuse furori la Mondialul din Rusia 2005, acolo unde fusese desemnată cea mai bună extremă stânga. Echipele din România au început să-i dea târcoale.
Corona Brașov câștigase campioanatul în 2006, iar Doru Florescu, sponsorul echipei, și-a dorit-o enorm în echipă. Oltchim Rm. Vâlcea, care începea să-și construiască acea formație galactică, nu o putea rata nici ea pe extrema stângă.
Ca să fie sigur că nu o ratează, președintele Oltchimului de atunci, Ioan Gavrilescu s-a dus la Deva și l-a luat pe nașul Valentinei Elisei, Nelu Ardelea, fost viceprimar al Devei. Împreună au plecat în Serbia. Impresionată de faptul că Vâlcea a venit după ea, Elisei a semnat cu Oltchim. A rămas la Vâlcea șase sezoane.

Primul meci pentru Vâlcea în Europa: 11 goluri

Îmi aduc aminte un meci al extremei stânga din ediția 2006-2007 a Cupei Cupelor pentru Elisei. Vâlcea juca în Cupa Cupelor cu Cornexi Alcoa, la Szekesfehervar. Doi arbitri macedoneni au făcut tot posibilul să încurce echipa olteană.
Gheorghe Tadici a trimis-o atunci pe Alice să joace inter stânga. Și a marcat de 11 ori. A făcut-o și de la 15 metri! Maghiarele au obținut cu chiu cu vai un rezultat de egalitate, 25-25. La retur, Oltchim a câștigat cu 40-23, cu Elisei autoare a alte 7 goluri. E sezonul în care Oltchim a câștigat trofeul și apoi Supercupa Europei!

Accidentările care au întărit-o

Valentina Elisei Ardean nu a fost deloc lipsită de ghinioane în carieră. În 2007, când era pe val, fiind considerată între primele trei extreme stânga din lume, doctorii i-au descoperit o fractură de stres la piciorul stâng. După acea accidentare, Alice nu prea a mai jucat pe post de inter, încercând să-și menajeze cât de cât piciorul. A ratat Mondialul din 2007, din Franța.
Pe 2 noiembrie 2009, Valentina Elisei Ardean s-a accidentat grav în minutul 23 al partidei dintre Oltchim și Zvezda. Tocmai înscrisese golul 100 în Liga Campionilor și a simțit cum i-a fugit genunchiul!
S-a operat de ligamente în Belgia, dar a ratat Mondialul din China și finala Ligii Campionilor, pe care Oltchim a jucat-o în 2010. A revenit mai puternică, iar în decembrie 2010 urca cu naționala pe podiumul Europeanului din Danemarca, cucerind medalia de bronz.
Ghinioanele nu s-au oprit aici. În 2012, Valentina Elisei Ardean a suferit o nouă operație de ligamente. A ratat astfel sezonul 2012-2013. A decis să facă o scurtă pauză în carieră și a devenit mămică. L-a născut pe Robert, băiețelul ei care i-a sărit în brațe la finalul meciului de la Bistrița.
Proaspăta mămică nu a abandonat ideea de a juca în echipa națională. Deși mulți au contestat-o, Elisei le-a închis gura tuturor după ce la Mondialul din 2015 a avut evoluții senzaționale și a urcat din nou pe podium cu România!
Ultima accidentare gravă a avut loc în septembrie 2016. Era minutul 22 al meciului CSM București-SCM Craiova. Elisei a încercat o pătrundere și a simțit o înțepătură groaznică în genunchiul drept. Țipetele ei s-au auzit atunci în întreaga sală. Operată de ligamente, a ratat Euro 2016. Dar a avut puterea să o ia încă o dată de la capăt. Evoluțiile ei au continuat să fie la înălțime.
https://i.eurosport.com/2022/05/28/3382148.jpg

Retragerea neașteptată de la echipa națională

26 septembrie 2019, Brașov. România-Ucraina în preliminariile Euro 2020. Se intonează imnul. La centru terenului, cu mâna la inimă, Valentina Elisei Ardean dă tonul. Cântă din tot sufletul "Deșteaptă-te, române", așa cum o făcuse de 15 ani încoace. Acum, e însă pentru ultima dată din această postură. Ea, căpitanul, sufletul ultimelor generații adevărate, se retrage. E gata să predea ștafeta, una pe care a ținut-o strâns și pe care a purtat-o întotdeauna cu mândrie.
Nu știe când au trecut 16 ani de la debutul său. Atunci, în 2003, era o puștoiacă de 21 de ani, gata să cucerească lumea. Capabilă de orice sacrificiu, de orice lucru mărunt, numai ca la final să câștige țara ei, echipa ei. Asta au caracterizat-o întotdeauna, ambiția, determinarea, sacrificiul, spiritul de luptătoare. Oricât de obosită era, oricât de greu i-a fost, nu a știut niciodată să se oprească și să spună "Stop". Îi era imposibil. O jucătoare mică, dar cu un suflet mare, imens chiar.

Abonată la premii individuale

La Sankt Petersburg, în 2005, Elisei avea 23 de ani. Mondialul din Rusia a însemnat primul turneu major din carieră și a fost unul de neuitat. A făcut un turneu incredibil. La final, pe podiumul de premiere, când organizatorii au anunțat echipa ideală a turneului, Valentina Elisei Ardean a fost primul nume anunțat. A izbucnit în lacrimi, nevenindu-i să creadă!
Peste trei ani, la Europeanul din Macedonia 2008, România nu a mai prins podiumul, clasându-se doar a cincea. Vali Ardean a fost însă din nou votată drept cea mai bună extremă stânga a turneului, fiind și a 6-a marcatoare a Europeanului.
La 10 ani de la prima distincție, cea de la Sankt Petersburg, Alice a mai primit una identică. La Mondialul din 2015, la 33 de ani, Alice prindea din nou "7-le" ideal, alături de nume importante ale semicercului. Locul pe extrema stânga era încă o dată acontat de fenomenala handbalistă născută în România!

Și-ar fi dorit medalie la Jocurile Olimpice

Valentina Elisei Ardean are cinci Campionate Europene la care a participat (2004, 2008, 2010, 2014, 2018), cinci Campionate Mondiale (2005, 2009, 2011, 2015, 2017), dar și două ediții la Jocurile Olimpice (2008 și 2016). La ultima, de la Rio de Janeiro, a fost chiar căpitanul "tricolorelor".
La finalul unei cariere impresionante, Alice simte că-i lipsește ceva: medalia la Jocurile Olimpice. "Am avut două ocazii, de fiecare dată România era considerată printre favorite, dar nu a fost să fie. Rămâne marele meu regret. În rest, cred că am bifat totul pe terenul de handbal", a declarat Valentina Elisei.
"Am jucat mereu handbal de plăcere, pentru că astfel nu aș fi făcut-o până la aproape 40 de ani. Partidele pentru naționala României au însemnat o mare responsabilitate, dar și o satisfacție. Când ți se cântă imnul național, mereu ți se face pielea de găină, parcă.
Țin minte și acum debutul meu la un turneu final pentru România. A fost la Euro 2004, în Ungaria. Ce tânără eram! Aveam niște emoții... Îmi transpirau palmele! Emoții sunt însă mereu când intri pe teren. Dar, cu trecerea timpului, acestea sunt de altă natură. Ești nerăbdătoare să intri pe teren, să înceapă partidele, să dai totul pentru echipă", a declarat Valentina Elisei Ardean.

CV-ul Valentinei Elisei Ardean

  • Născută pe 5 iunie 1982, la Focșani
  • A jucat la Remin Deva (2001-2004), Knjaz Milos (2004-2006) Oltchim (2006-2012), Cetate Deva (2013), HCM Baia Mare (2014-2016), SCM Craiova (2016-2018), Gloria Bistrița (prezent)
  • A cucerit Supercupa Europei (2007), Cupa Cupelor (2007), Challenge Cup (2002), Cupa EHF (2018)
  • Medaliată cu argint la CM 2005, bronz la CM 2015, bronz la CE 2010
  • Campioană europeană de junioare în 2000
  • Cea mai bună extremă stânga la CM 2005, CE 2008, CM 2015
  • 256 de selecții a bifat Valentina Elisei Ardean la "naționala" României în cei 10 ani în care a îmbrăcat tricoul cu numărul 15
  • 915 goluri a înscris Alice sub „tricolor", fiind printre cele mai importante marcatoare
  • 290 de goluria marcat în Liga Campionilor în cele 7 sezoane în care a evoluat pentru Knjaz Milos, Oltchim și HCM Baia Mare
Handbal
EXCLUSIV | Raul Nantes pleacă de la Dinamo! Ce jucători se vor mai despărți de campioană
04/07/2022 LA 08:37
Handbal
Naționala României U20 a terminat pe locul 18 la Campionatul Mondial de tineret
01/07/2022 LA 16:20